הדיון על חוק גיוס בני הישיבות: ועדת השרים לחקיקה התכנסה היום (ראשון) לדון בחוק שבעבר הפיל ממשלות והיה במרכז האג'נדה של חלק מהמפלגות שמרכיבות גם את הממשלה הנוכחית - חוק הגיוס. השרים הודו במהלך הדיון שהחוק אמנם מדרבן חרדים לצאת לעבוד, אבל הוא רחוק מלייצר שוויון בנטל.
החוק החדש קובע כי כל האברכים שהגיעו לגיל 21 יוכלו להשתחרר מצה"ל, בעוד שעד היום היו צריכים להמתין לגיל 26. לפי הערכות משרד הביטחון, בעוד 15 שנה 50% מהחרדים יתגייסו ורק בעוד 25 שנה 60% מהם יגויסו.
"אנחנו מוותרים על החלום של שוויון בנטל", אמר שר התפוצות נחמן שי. "צריך להגיד את האמת. ראיתי את המספרים שמציגים. כמה זמן לפי המתווה עד שיהיו חצי מהחרדים מגויסים – 15 שנה פלוס 10, נכון? אז תתקשרו אליי, יהיה קשה מאוד להשיג אותי איפה שאני אהיה בעוד 25 שנה, ותעדכנו אם הגענו לכמות. לדעתי אין סיכוי".
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, אמרה: "צריך להגיד את האמת, מדינת ישראל יצרה כיסים של עוני ובורות וצריך להתיר את הפלונטר הזה שבגלל הרצון לפטור מגיוס גם אסרנו עליהם לצאת לעבודה". שר הדתות מתן כהנא מחה על השימור במילה "בורות", והשרה זנדברג המשיכה: "אין מה לבוא בטענות כלפיהם, צריך לעזור להם להתפרנס בכבוד".
שר התקשורת יועז הנדל העיר כי החוק החדש למעשה מכשיר "חטא קדמון". לדבריו, "זה הפוך לשוויון בנטל אבל זו המציאות". הנדל הוסיף: "החלק השני חייב להיות מסלולי שירות לכולם, שירות לאומי כולל חרדים וערבים. ממשלת ישראל צריכה להעביר את המסר שהטובים שבישראלים הולכים לשירות צבאי משמעותי. לא צריך לגמגם בעניין הזה". זנדברג השיבה לדברי הנדל: "לא רק שירות צבאי משמעותי זה הטובים שבישראלים, גם מורות חייליות ומקצועות אחרים".
שר האוצר ליברמן טען שמדובר בצעד ביניים בלבד ושהפגיעה בשוויון מידתית, שכן לטענתו הצבא ממילא לא מתלהב מגיוס החרדים. לדברי ליברמן, "שליש מהציבור החרדי לא יתגייס בחיים - בחור שגדל במאה שערים, הנתונים הבסיסיים שלו הם כאלה שהוא לעולם לא יוכל להגיע לטייס". השר כהנא הגיב לדברי ליברמן:" הוא יכול ללכת לשייטת".
במהלך הדיון התברר שחרדים שהשתחררו מצה"ל לא יוכלו ללכת לאקדמיה. השרה לשוויון חברתי מירב כהן דרשה לאפשר להם ללמוד אם ממילא הוחלט לשחרר אותם. "למה לא לעודד אותם למסלול עם פיריון גבוה?", תהתה השרה כהן. "למה להסליל אותם למקצועות פחות מתגמלים". שר האוצר השיב: "השוק צריך במקום הראשון רתכים ובמקום השני נהגי אוטובוס". כהן הקשתה: "אז נסליל את כל החרדים להיות רתכים ונהגי אוטובוס, באמת?". שר המשפטים גדעון סער הציע פשרה שמתקבלת: "אולי נגדיר תחומים שהם מקצועות חיוניים ובהם נכיר גם באקדמיה".
זה היה דיון לא קל. השרים אומנם תמכו בחוק אבל הבהירו שהם עושים זאת בלב כבד. השר אלקין הזהיר מטענות השרים על כך שהחוק לא שוויוני והזכיר שהוא עדיין צריך לעבור בבג"ץ. אלקין הציע להסתכל על זה אחרת - אם לא שוויון בנטל אז לפחות קצת יותר שוויון בכלכלה.