יחי נשיא מדינת ישראל ה-11: הנשיא יצחק הרצוג הצהיר אמונים למדינת ישראל ונכנס לתפקידו באופן רשמי, לאחר שנבחר בחודש שעבר ברוב סוחף. הרצוג החל רשמית את תפקידו ונכנס לנעליו של אביו המנוח, חיים הרצוג, שכיהן כנשיא השישי של מדינת ישראל בין 1983 ל-1993. הוא מחליף את ראובן (רובי) ריבלין, שמסיים כהונה בת 7 שנים כנשיא המדינה העשירי. אורחת הכבוד שהזמין הרצוג לטקס: מרים פרץ, שהתמודדה מולו על התפקיד. סמוך לשעה 20:00 נכנס לראשונה הרצוג למשכן הנשיא, שם זכה לברכות חמות מהנשיא היוצא ריבלין שנפרד מהתפקיד והדגיש: "אתה האדם הנכון - נשיא יש רק אחד".
בתום קבלת הפנים בכנסת שהחלה בשעה 16:00, ולאחריה הצהרת האמונים והשבועה של הרצוג, התקיימה הרמת כוסית וצילומים משותפים עם האורחים. הרצוג וריבלין הגיעו למשכן הנשיא לנאום משותף שמסיים באופן רשמי את תפקידו של ריבלין - ומתחיל את כהונתו של הרצוג כנשיא ה-11 של מדינת ישראל.
עם כניסתו לתפקיד במשכן הנשיא, הכריז הרצוג: "אנחנו מכאן משרתים את כל העם ומאירים אור גדול לכל העם - וגם יודעים לתת לו מזור ברגעים הקשים". בהמשך פנה לנשיא היוצא ריבלין ואמר: "אני מקווה שאצליח להמשיך את המורשת שלך".
הנשיא הנכנס זכה לברכות מקיר לקיר במערכת הפוליטית ומחוצה לה. בראשן של ראש הממשלה נפתלי בנט שכתב: "ציוני, פטריוט שפעל במשך כל חייו הציבוריים למען עם ישראל ומדינת ישראל, שהיה אחראי על עלייתם של אלפי יהודים למדינת ישראל. המשך ישיר למורשת משפחתית מפוארת של מסורת ושל אהבת העם והארץ. כבוד הנשיא, אני מאחל לך הצלחה רבה ויודע שנפעל יחד, בידיים שלובות ובחברות, למען מדינת ישראל".
"חייבים לחיות כאן יחד - שותפות גורל"
"אני ניצב עניו ונרגש ומקבל בהוקרה את אמונכם ואת האחריות הכבדה לכהן כנשיא ה-11", פתח הרצוג את הנאום הבכורה כנשיא המדינה, "תודה לריבלין: תרמת תרומה ממושכת בכהונה שבמהלכה איבדת את נחמה ז"ל. רובי, ידעת להדביק באהבתך את נפלאות הארץ וייצגת בכבוד את מדינתינו במשפחת העמים. זיהית את קווי השבר בחברה הישראלית והצבת מראה גם אם מראותיה לא תמיד נעמו לנו. תודה לך על בית נשיא שהיה בית אמיתי לכל אזרחי ישראל".
"שולח ברכת הצלחה לממשלת ישראל ה-36", המשיך הנשיא, "ישנם בישראל ויכוחים לא פשוטים בתוך הבית פנימה - זה היופי בדמוקרטיה בישראל. אין דמוקרטיה ללא אופוזיציה. המציאות זימנה לי לא אחת למלא את התפקיד. בטוח שתמלאו את תפקידכם במקצעיות ובענייניות".
"כמו הציבור הישראלי כולו, גם אני מאחל ליציבות", הצהיר הרצוג, "נושא תפילה לשלומם וביטחונם של אזרחי ישראל כולם ושולח חזיוק מיוחד לאנשי הרפואה הרווחה והחינוך מתפלל לשובם של הדר גולדין ואורון שאול. הגיע העת שיחזרו הביתה ואיתם כלל נעדרי מדינת ישראל. שולח רפואה שלמה לכל פצועי צה"ל וכלל חולי ישראל".
"אלה ימים בהם הממלכתיות ניגפת בפני הכיתוב, האתוס המלכד שברירי מתמיד", התריע הנשיא הנכנס, "ימים לא פשוטים אחרי שנתיים וחצי של מערכות בחירות סוערות ומשבר פוליטי שלא היה כמותו בישראל. שהצליח בעבר להחריב אומות חזקות ומבוססות יותר מישראל. גם לוח השנה קורא לעצור. ימי בין המצרים מזכירים ששנאת חינם הביאה לחורבן בית המדרש. המחיר הכבד מכולם הוא הכרסום בחוסן הלאומי. כשכל אחד מתכנס בדעותיו ובטוח שהצדק איתו - הניכור מעמיק מדי יום. מילים כמו דמוקרטיה, ממלכתיות, אתוס ומורשת הן מילים גדולות שקשה לכמת אותן. אך הן הבסיס האיתן שמחזיק אותנו יחד. מרחב הסכמה שבלעדיו אין קבוצה אנושית שיכולה לחיות ביחד. ואנחנו חייבים לחיות כאן. זו לא גזרת גורל - זו שותפות גורל".
"משימת כהונתי היא לעשות הכול כדי לבנות את התקווה מחדש", הבטיח, "השלב הראשון הוא לעצור את הפחד. הוא מתודלק במילים שכולנו נוטים להקל בהם ראש. עלינו להבטיח את חופש הביטוי ולמנוע את חופש השיסוי. היחידים שמבדילים בינינו הם אנחנו עצמנו. הטילים לא מבחינים בינינו, גם לא הקורונה. המצבות הדוממות בבתי העלמין הצבאיים אחידות, וגם מדי הצוותים הרפואיים. לא היינו מי שאנחנו ללא המגוון האנושי העצום שהתקבץ כאן. בואו נבחר כל יום מחדש בנו, נבחר לנצח לא רק אחד את השני אלא גם להאיר פנים, להרבות באהבת ישראל. נבחר לקבוע שעת נעילה לקרע המחרב בנו - כולנו יחד".
ריבלין סיכם: "תודה על הזכות"
בנאום פרידתו הנשיא היוצא ריבלין בחר לפתוח את דבריו בהתייחסות לנאום השבטים שנשא בתחילת כהונתו. "שבע שנים הן הרבה זמן ובפרט, שבע השנים האחרונות, שאפשר לקפל לתוכן היסטוריה שלמה", אמר, "בתחילת כהונתי, נשאתי נאום, שזכה לשם 'נאום השבטים'. הוא זכה לשמו, בשל חלקו הראשון, בו שיקפתי את המציאות הדמוגרפית והתרבותית המשתנה בה אנו חיים. ואולם, אילו היו קוראים לנאום על שם חלקו השני, הרי שהנאום הזה היה זוכה לשם, 'נאום השותפות', או נאום התקווה – התקווה הישראלית. שכן, בחלקו השני של הנאום, ביקשתי להציע יסודות פרגמטיים לשותפות, במדינה היהודית והדמוקרטית".
"שבע השנים שלי כנשיא העשירי היו במפגש עם הרוב, הדומם לעיתים, של החברה הישראלית", המשיך ריבלין, "לאורכה ולרוחבה של הארץ, מכל השבטים, מכל קשת הדעות. בתום שבע שנים, אני יכול לומר לכם נבחרי הציבור ומשרתיו, בוודאות: יש חברה ישראלית אחת, ורובה ככולה רוצה ומחויבת להפוך את חזון השותפות בתוכנו - למציאות. בעת הזאת, יותר מתמיד, ממלכתיות ישראלית היא שותפות ישראלית. והשותפות הזאת היא עמוד השדרה שלנו. החוסן החברתי, הכלכלי והערכי שלנו".
"לא תהיה ישראל אם היא לא תהיה דמוקרטית ויהודית, יהודית ודמוקרטית, בדיבור אחד", הכריז ריבלין, "אני מאמין, שאם אנחנו נצליח לחיות פה יחד, יהודים וערבים, נמצא את הדרך לחיות יחד, בין הים לנהר הירדן ובאזור כולו. אנחנו מוכרחים להגביר את האמון, כדי לאפשר לילדינו עתיד אחר. צעד צעד. לא באוטופיה, לא נגד ההיסטוריה". את נאומו חתם בקול חנוק כשהוא מודה לאזרחי ישראל ולמשפחתו: "תודה על הזכות, חוזר להיות אבא וסבא - תחי מדינת ישראל".
הרצוג הגיע לכנסת כשהוא מלווה ברעייתו מיכל, שתשמש כגברת הראשונה - זאת לאחר שנפרד מעובדי הסוכנות היהודית, שבראשה עמד ב-3 השנים האחרונות. בני הזוג הרצוג הגיעו לאזור רחבת וייל, כשהם מלווים בשיירת אופנועים ופרשים, שם קיבלה את פניהם תזמורת צה"ל - ונערך מסדר כבוד עבורם.
השבעת הנשיא הרצוג - כתבות נוספות ב-N12:
למרות הביקורת: הרצוג מינה את דוברו לשעבר של נתניהו לדובר בית הנשיא
הרצוג יעשה היסטוריה: כך ייראה מעמד ההשבעה החגיגי לנשיא ה-11
ההפרש הגדול אי פעם: יצחק הרצוג נבחר לנשיא ה-11 של מדינת ישראל
משני צדי השטיח האדום, נופפו בדגלים והריעו להרצוג קבוצות בני נוער, שהוא בחר לשתף באירועי ההשבעה: חברי פרויקט "פותחים עתיד" של הסוכנות היהודית שמטרתו לסייע לילדים בפיתוח דימוי עצמי חיובי להגיע להישגים בלימודים ולנהל חיים עצמאיים כבוגרים, וכן ילדות וילדים שעלו זה לא מכבר לישראל מכל רחבי תבל.
עם הגעת הנשיא הנבחר, משמרי הכבוד של משמר הכנסת ושל צה"ל דגלו את נשקם ותרועות חצוצרה נשמעו. הנשיא הנכנס, רעייתו ויו"ר הכנסת שרו את "התקווה" לצלילי הנגינה של תזמורת צה"ל. הרצוג סקר את משמרי הכבוד, והונפו נס הנשיא ונס יו"ר הכנסת לצד דגלי הלאום. טקס קבלת הפנים נחתם בהנחת זרים לרגלי הגלעד לזכר חללי מערכות ישראל.
לאחר מכן צעדו הנשיא היוצא ריבלין, הנשיא הנכנס הרצוג ויו"ר הכנסת מיקי לוי לעבר אולם המליאה, לקראת ישיבת הצהרת האמונים המיוחדת. שם הזמין יו"ר הכנסת מיקי לוי את הרצוג להניח את ידו על התנ"ך ולהצהיר אמונים. בתום ההצהרה, תקעו שני רבנים מהרבנות הצבאית בשופרות ויו"ר הכנסת קרא: "יחי נשיא מדינת ישראל". חברי הכנסת והקהל הרב ביציעים השיבו: "יחי, יחי, יחי".
בתום הישיבה שבה נאמו ריבלין, לוי והרצוג, התכנסו ראשי המדינה לצילום תמונת ארבעת סמלי השלטון - נשיא המדינה, ראש הממשלה, יו"ר הכנסת ונשיאת בית המשפט העליון. לאחר מכן נערכה בטרקלין שאגאל בכנסת הרמת כוסית חגיגית להצלחתו של הנשיא הנבחר וחברי הכנסת בירכו אותו.
בתום אירועי ההשבעה בכנסת נסעו הנשיא היוצא והנכנס לבית הנשיא, שם קיבל ריבלין את פניו של הרצוג בטקס חגיגי שמתקיים לראשונה. בסיומו של הטקס, יעזוב ריבלין את משכן נשיאי ישראל בפעם האחרונה - כשמאחוריו יישאר פסל בדמותו שהוצב הבוקר במשכן - לצד פסלי נשיאי ישראל לדורותיהם.
הרצוג ורעייתו מתכננים לעבור לבית הנשיא באופן רשמי ומעשי רק לאחר צום ט' באב, בעוד כשבועיים. בתקופה זו יעבור המשכן רענון וחידוש, שיכללו בין היתר את צביעת הקירות ותיקונים חיוניים בתשתיות שהמתינו זמן רב לביצוע לאחר פינוי המקום.