בדרך לפתרון המשבר שמסבך את הקואליציה? יו"ר רע"ם מנסור עבאס אמר הערב (שבת) ב"פגוש את העיתונות" כי טרם הושגה פשרה על חוק איחוד המשפחות, אך להערכתו תושג כזו עד יום רביעי ורע"ם תימנע בהצבעה על החוק. עבאס ציין כי התקיימה שיחה בינו לבין שר השיכון זאב אלקין שהציע לו להיות סגן שר במשרדו. לדבריו, יו"ר ועדת הפנים יהיה סעיד אלחרומי. צפו בריאיון המלא.
"טרם הושגה פשרה על חוק איחוד המשפחות, אבל תהיה פשרה", אמר עבאס. "אנחנו נגד החוק הזה ולא מצפים מאתנו שנתמוך. יש הבדל בין קידום הנושא הזה מתוך שותפות או מתוך הסתכלות אופוזיציונית. אני מאמין שעד יום רביעי הבא נמצא את הדרך גם לשמור על הקואליציה והממשלה וגם לתת לסוגיה הזאת פתרון שיספק אותנו בשלב הזה".
"בימים אלה מתקיימות שיחות בינינו לבין יתר השותפים בקואליציה", המשיך. "הצד השני מביא את הטיעונים שלו, אנחנו מביאים את שלנו. לדעתי הם שומעים טיעונים משכנעים, אך לא אכנס לפרטי השיחות. עד יום רביעי הבא, יום ההצבעה, נמצא את הדרך לשמור על הקואליציה ולהביא פתרון שיספק אותנו. באנו לממשלה הזו לכמה שנים לראות אם זה מתאפשר – קואליציה כזו של יהודים וערבים. זה ניסוי. נתגבר על הכול. לא באנו לפרק את הממשלה תוך חודשים".
עבאס אישר את הדיווח שלפיו שר השיכון זאב אלקין הציע לו להתמנות לסגן שר במשרדו ובכך להשפיע על תחום הבנייה – סוגיה מהותית בחברה הערבית ואחת מהבטחות הבחירות המרכזיות של רע"ם. "הייתה שיחה ביני לבין השר אלקין והוא הציע לי להיות סגן שר במשרדו", אמר.
באשר לאלימות הגואה בחברה הערבית ולרצח המשולש שאירע בצהריים בצפון, אמר עבאס: "לצערנו ולתחושתנו הפושעים האלה לא מבדילים בין מטרה של אויבים לבין בני משפחה. גם שלשום נרצחה אישה בערערה. אנחנו מתכוונים לעלות עוד צעד. הייתה החלטה של ממשלה קודמת שלא עברה לשלב הביצוע. אנחנו מתכוונים לקדם עוד החלטה שתתוקצב. יש לי תקוות שהשר בר-לב והמפכ"ל החדש יתנו את כל תשומת הלב לנושא הזה. אנחנו ניקח אחריות, לא נתייאש ונרים ידיים. חייבים לנצח במלחמה הזאת".
"אם נאסוף את הנשקים בהידברות, נדע לעשות את זה בצורה ראויה ולהשיג את המטרות", המשיך עבאס. "אנחנו מוכנים ללוות גם את התהליך עצמו. יש מגוון רחב של כלים שאפשר להשתמש בהם. ברמה האישית אני נכנסתי לכנסת כדי להתמודד עם סוגיית הפשיעה והאלימות. מה שהביא אותנו לתוך הקואליציה זה הנושא הזה. אני קורא לכולם לחזור לאותו דוח ולקרוא שהממשלה אישרה את הדוח הזה. הבעיה היא לא תרבותית, יש בעיית משילות וכישלון לאורך שנים. המדינה עצמה הודתה שנכשלה - מפה מתחילים להתקדם. אבחנו שיש קושי לשתף פעולה עם המשטרה. קיימנו ונמשיך לקיים ישיבות משותפות עם המשטרה והמועצות המקומיות".
בתחילת החודש הבא צפוי לפוג תוקפו של "חוק האזרחות", חוק שחוקק לפני 18 שנים ושמטרתו הייתה לא לאפשר לפלסטינים מהשטחים לזכות במעמד חוקי בישראל. החוק גרם לכך שאזרחים ישראלים שנישאו לפלסטינים מהשטחים לא יכולים להתאחד עם בני זוגם – כשהנימוק לכך היה ביטחוני בעיקרו: למנוע סיטואציה שבה אותם פלסטינים יסייעו לכאורה לגורמי טרור לאחר שקיבלו מעמד קבע בארץ.
עם כינונה של הממשלה החדשה לפני 12 ימים, הונחה לפתחה סוגיית החוק הנפיץ - במה שנחשב כמשבר המשמעותי הראשון של הקואליציה שחברה בה לראשונה גם מפלגה ערבית. אמש דווח ב"אולפן שישי" כי מסתמן פתרון לסוגיה הרגישה שלפיו ההפרדה בין המשפחות השונות תישמר - אך המשפחות שנמצאות בארץ מאז 2003, השנה בה חוקק החוק, יקבלו מענה. רע"ם לא תצביע בעד, אלא תימנע - והחוק יישאר כפי שהיה גם בתקופת נתניהו.