קואליציית בנט-לפיד נערכת ליום מורכב במיוחד, שיהווה במידה מסוימת את מבחן המנהיגות הרשמי הראשון שלה. היום (ראשון) תידרש הממשלה להכריע, כבר בדיונה המלא הראשון, האם לאשר את הקמת ועדת החקירה הממלכתית שתבחן את אירוע האסון במירון. במקביל, ראשי מפלגות הקואליציה ייפגשו גם הם בניסיון להתגבר יחד על המוקש הפוליטי הראשון בדרכם המשותפת ולהגיע למתווה מוסכם בנושא הארכת חוק האזרחות, האוסר על איחוד משפחות פלסטינים וערבים ישראלים.
בקואליציה לא העריכו עד כמה קשה יהיה להגיע להסכמה בעניין חוק האזרחות. בנט ולפיד אמנם ציפו להשגות מצד מפלגת רע"ם וחברי הכנסת הערבים, אולם לא חשבו שגם חברי מפלגת מרצ, בהם עיסאווי פריג' ומוסי רז, ישמיעו קול התנגדות.
היום ידונו ראשי מפלגות הקואליציה בשתי החלופות המרכזיות שעומדות בפניהם: האחת, להעלות את החוק כבר ביום שני, כפי שהציעה שרת הפנים איילת שקד, ובכך לנסות להביך את האופוזיציה ולהראות שהיא מוכנה לזנוח את האינטרסים של מצביעיה עבור משחקים פוליטיים. מנגד, אם אכן ההצבעה תיערך מחר, הממשלה מסתכנת בהפסד בסוגיה עקרונית לחברי הכנסת הימניים.
החלופה השנייה העומדת בפניהם היא האפשרות לדחות את ההצבעה לסוף השבוע הראשון של חודש יולי, ובכך ליצור חלון זמן להמשך משא ומתן עם רע"ם ומרצ. נדגיש כי חברי הכנסת הימניים בקואליציה לא תומכים בחלופה השנייה, כי אינם מעוניינים לפתוח את החוק ולשנותו. לצד זאת, אם הקואליציה לא תצליח להגיע להבנות, הציבור עלול לראות זאת כסמל לחוסר יציבות שמקרין אולי על המשך דרכה.
הממשלה תדון, כאמור, גם בהצעה להקים ועדת ממלכתית שתחקור את אירוע האסון הכבד במירון - החלטה שככל הנראה תתקבל ברוב קולות ואולי אפילו בפה אחד. המנדט של הוועדה יהיה מאוד רחב, ויכלול הצגת מסקנות אישיות מהתנהגותם של פוליטיקאים בכירים שהיום יושבים באופוזיציה. תחילה הסתמן שמי שיעמוד בראשות הוועדה הוא השופט בדימוס אליקים רובינשטיין, אך ברשות השופטת מבהירים כי הדיווחים שגויים.
כמו כן, הממשלה צפויה לבקש היום לאשר גם את הרכב ועדת השרים בראשות שר המשפטים גדעון סער. בוועדה יהיו חברים בין היתר אביגדור ליברמן, זאב אלקין, ניצן הורוביץ, יפעת שאשא ביטון ואיילת שקד. בהמשך יתווספו לוועדה עוד שני שרים בעלי זיקה לראש הממשלה החליפי.
שבוע מורכב גם בזירה הביטחונית
היום יתכנס לראשונה גם הקבינט המדיני-ביטחוני ויידרש לגבש את עמדתו על האופן שבו יש לפעול מול החמאס. גורמים ביטחוניים המעורים בפרטים מסרו ל-N12 כי השבוע יתברר האם חמאס הבין את המסרים שישראל העבירה בתקיפות האחרונות ברצועה. לטענתם: "בעוד שבועות או חודשים בודדים לא יהיה מנוס ממערכה נוספת או כמה ימי לחימה משמעותיים בעזה".
במקביל, שר הביטחון גנץ הודיע אמש שיגיש הצעת החלטה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לרכש הצוללות וכלי השיט. שר הביטחון הדגיש כי ועדה זו תהיה בעלת יכולת בדיקה מעמיקה ובלתי תלויה, בניגוד לוועדה המשרדית שניסה להקים על רקע התנגדות נתניהו לוועדת חקירה ממלכתית. ההחלטה להקמת הוועדה זכתה לביקורת גם מתוך הקואליציה, כפי שאמר אחד הבכירים בה: "גנץ מתנהג בצורה ילדותית עם הטרלות והודעות לתקשורת כל יומיים".
מתנועת הליכוד נמסר בתגובה להודעה: "בחודשים האחרונים בני גנץ אמר עשרות פעמים בתקשורת שאין שום סיבה לחקור את פרשת הצוללות הממוחזרת מפני שאפילו היועץ המשפטי לממשלה 'לא מצא לנכון לפתוח בחקירה ואני מסתפק בזה'. מה נשתנה עכשיו, כשגנץ מחליט לגרור את מערכת הביטחון לוויכוח פוליטי? מצער שגם אחרי שסרקו את הפרשה במסרקות ברזל גנץ ממשיך ברדיפה עיוורת נגד נתניהו והליכוד".