הכנסת חוזרת לפעילות אחרי תקופה ארוכה, אך האם היא בכלל תחזיק מעמד? הוועדה המסדרת בראשות ח"כ מיקי זוהר התכנסה היום (שני) ואישרה את תחילת הפעילות של ועדות הכנסת הזמניות - זאת על רקע המשך המגעים מאחורי הקלעים להקמת "ממשלת השינוי", שנראה שבינתיים נתקלת בקשיים - לפחות כפי שהצהירו יו"ר ימינה, נפתלי בנט, שמיועד לתפקיד ראש הממשלה - ויו"ר תקווה חדשה, גדעון סער. אם לא תקום ממשלה לאף צד בימים ובשבועות הקרובים - ישראל תלך לבחירות בפעם החמישית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפי החלטת הוועדה המסדרת, אושרה הקמת שלוש ועדות זמניות, שיפעלו עד להקמת ממשלה - זאת בהתאם למתווה "גוש השינוי": ועדה זמנית לענייני כספים בראשות ח"כ משה גפני מיהדות התורה, ועדה זמנית לענייני חוץ וביטחון בראשות ח"כ אורנה ברביבאי מיש עתיד, וכן ועדה מיוחדת לענייני החברה הערבית בראשות ח"כ מנסור עבאס מרע"ם - ועדה שהוקמה כחלק מהבנות שהושגו עם הליכוד, בתמורה לתמיכה בהצעת המפלגה להרכב נשיאות הכנסת.
במסגרת אותו "דיל" עם הליכוד, אושרה בוועדה ההצעה למנות 3 סגנים ליו"ר הכנסת בתמיכת קולות ימינה, הציונות הדתית ורע"ם – שהצביעו יחד עם הליכוד. עם זאת, ההסכמה הזו לא מעידה על כך שהמפלגות הללו ימשיכו לשתף פעולה: בנט, מצדו, ממשיך במגעים להקמת ממשלה אלטרנטיבית – אך במקביל לא מפנה עורף באופן פומבי לליכוד ולגוש הימין.
"הוועדה הזו מן הסתם תדון בענייני החברה הערבית", הסביר ח"כ זוהר ברגע שהרוחות הלוהטות בוועדה נרגעו מעט. "יש מגוון רחב של נושאים שהחברה הערבית זקוקה לטיפול בהם והוועדה הזו מן הסתם, ברגע שהיא נקראת 'הוועדה לענייני החברה הערבית', יכולה לדון בכול הנושאים שקשורים לחברה הערבית, זה הרעיון".
חברי הכנסת מהאופוזיציה לא שתקו, כשבראשם זעם ח"כ עיסאווי פריג' ממרצ שזעק: "זה שוחד פוליטי. זה שלב ב' של חוק הלאום שלכם. אני מתנגד והחברים כאן צריכים להתנגד. זו ועדת שוחד. תתביישו לכם". בתגובה ענה לו ח"כ ווליד טהא מרע"ם ואמר: "אנחנו מביאים בשורה לחברה הערבית. יש סוגיות בוערות בחברה הערבית שצריך להתחיל לטפל בהן". ח"כ אחמד טיבי הצטרף בשלב מאוחר יותר לפריג' וגינה בחריפות את ההצעה החדשה לוועדה.
המגעים להקמת "ממשלת השינוי" נמשכים: בנט וסער העידו שיש קשיים
ובינתיים, במקביל להתרחשויות בכנסת, נמשכים המגעים להקמת ממשלת השינוי - זאת כשנותרו לנתניהו 8 ימים לפקיעת המנדט שקיבל מהנשיא. בעוד שבנט וסער שידרו שיש קשיים במגעים, לפיד טוען שאפשר לסגור תוך כמה ימים - וזה לא מקרי: סער ובנט מתואמים ומשדרים ללפיד שהם יכולים "לברוח" בכל רגע. ללפיד, כך נדמה, אין אינטרס לסגור עכשיו על ממשלה - אלא רק אחרי שנתניהו יחזיר את המנדט.
ח"כ סער סירב בעקשנות לומר האם יסכים למצב שבו נתניהו לא יהיה ראשון ברוטציה ומתחמק מהשאלה. ללמדנו שזאת לגמרי אופציה. הוא אמר כי ישנן שתי אופציות מבחינתו: "האחת הקמת ממשלה לאומית בראשות אחר, השנייה הקמת ממשלת אחדות שבבסיסה הסדרים שיאפשרו להגן על הערכים שלנו ועל השקפת העולם שלנו". ח"כ שרן השכל (תקווה חדשה) התייחסה מוקדם יותר לאפשרות שתוקם ממשלה כשנתניהו יכהן שני כראש ממשלה ברוטציה, ולא שללה אותה על הסף: "האופציות פתוחות, אבל עלינו אי אפשר יהיה לעבוד".
יו"ר ימינה, נפתלי בנט, אמר: "אני קורא לחבריי בכל הצדדים להתפשר ולא להתבצר. בעדיפות הראשונה שלנו זו ממשלת ימין. ימינה תצטרף לכל ממשלת ימין שיקים נתניהו, או בהובלתו או בהובלת איש אחר מתוך הליכוד או מחוצה לו. העדיפות השנייה היא ממשלת אחדות". הוא הוסיף: "יש פערים, זה לא קל. זה דורש הרבה מתינות ואיפוק מכל הצדדים. אנחנו עומדים על זה שהממשלה תשקף את רצון העם הרכב הכנסת. מניסיוני, דווקא ברגעים שנראים הכי קשים השמש זורחת. דווקא אז יש פריצת דרך".
יו"ר יש עתיד יאיר לפיד אמר בפתח ישיבת סיעתו: "סער ובנט מדברים על פערים, ואכן יש פערים, אבל כולנו מסכימים שצריך ממשלה מתפקדת במשרה מלאה". הוא הוסיף: "אני שומע את ההטרלות של נתניהו בימים האחרונים וזו הסיבה שהוא צריך ללכת, כי הוא עושה תרגילים פוליטיים כדי שנריב. אם הוא יצליח להביא לבחירות חמישית זה יהיה אסון - זה עוד חודשים של אסון והרס כלכלי. אני קורא לשותפים: בואו נתאחד ונעשה את מה שטוב למדינת ישראל. אם כולם יגלו אחריות אפשר תוך שבוע-עשרה ימים לסגור הכול, ואנחנו מצדנו נעשה הכול. זה מה שהמדינה צריכה ואנחנו חייבים את זה לאזרחי ישראל".