לכל פרק פוליטי יש את מונחי המפתח שלו, וכך גם לימים האחרונים של המשא ומתן הקואליציוני. החל בעימות הקדחתני על החברות בוועדה למינוי שופטים, דרך חוק קמיניץ ומועצת השורא ועד הכוכב האמיתי של המערכה: "עלה בידי". מילון המונחים של הסערה הפוליטית.
מוחמד מג'אדלה השתתף בהכנת הכתבה.
חוק קמיניץ ומועצת השורא
חוק קמיניץ מאפשר אכיפה מנהלית בעבירות בנייה, כמו קנסות וצווים מינהליים לעצירת בנייה ולהריסת מבנים, ללא משפט. לפי החוק, קנסות יכולים להגיע גם למאות שקלים, ויותר אנשים עשויים להיחשב כעברייני בנייה. תיקון 116 לא מבדיל כמובן בין המגזרים השונים, אך לאורך השנים נשמעה ביקורת שלפיה הוא נועד לאכוף בעיקר את עבירות הבנייה במגזר הערבי. לכן, המפלגות הערביות דרשו שוב ושוב לבטלו.
התיקון עבר בשנת 2017 בתמיכת הליכוד, ישראל ביתנו, כולנו, הבית היהודי, ש"ס ויהדות התורה. לעומת זאת - הרשימה המשותפת, המחנה הציוני, מרצ ויש עתיד התנגדו, אם כי רוב חברי הכנסת של יש עתיד נעדרו מההצבעה.
במהלך המגעים הקואליציונים ניסו במפלגת רע"ם להשיג את ביטולו של התיקון ונתקלו בהתנגדות חריפה מצד ימינה ותקווה חדשה.
המאבק שניהל עבאס נמשך עד השעה 21:00, שלוש שעות לפקיעת המנדט של לפיד - אז הגיע אישור מטעם מועצת השורא לתמוך בממשלה החדשה. התנאי: המשך המו"מ לאחר ההשבעה. המילה "שורא" משמעה מועצה דתית, וארגונים איסלאמסטיים רבים כפופים למועצה כזו. להחלטות המתקבלות בשורא של רע"ם יש מעמד מחייב עבור חברי הכנסת והחברים בשלטון המקומי.
בשורא של רע"ם יושבים 13 אנשים, ביניהם ח"כים לשעבר של המפלגה ואנשי דת בכירים מכל התנועה האיסלאמית של הפלג הדרומי. יו"ר תנועת רע"ם, השייח' חמאד אבו דעאבס מהמגזר הבדואי, מנהל את המועצה. סגניתו היא אישה בשם אימן חטיב יאסין.
הרכב המועצה מגוון לפי אזורי הארץ - הגליל, מהמשולש, הנגב והערים המעורבות. ההרכב משתנה מעת לעת, ולפעמים מעניקים זכות הצבעה בנושא מסוים לאנשים נוספים. את ההחלטות מקבלים באופן דמוקרטי ברוב קולות, והיא מתכנסת בכל פעם במקום אחר. אתמול למשל, ישבו חברי הוועדה בכפר קאסם.
המועצה מתכנסת לרוב אחת לחודש, אולם לאור האירועים הפוליטיים של התקופה האחרונה, מינון הפגישות עלה בהרבה. מיד אחרי הבחירות הוקמה מועצה מייעצת נוספת שתפקידה ייעוץ לסיעת הכנסת.
הוועדה למינוי שופטים
אחד האגוזים הקשים לפיצוח שעמדו במוקד המחלוקת במשא ומתן הקואליציוני היה החברות בוועדה למינוי שופטים. בהתאם לחוק יסוד: השפיטה, הוועדה למינוי שופטים מורכבת מ-9 חברים, בהם גם שר המשפטים, שר נוסף וכן שני חברי כנסת. בין היתר מחליטים חברי הוועדה גם על מינוי שופטים לבית המשפט העליון, ובכך משפיעים על הרכבה של הערכאה המשפטית הגבוהה ביותר במדינה, שמשמש בכובעו השני כבית המשפט הגבוה לצדק.
שופט בית המשפט העליון יכהן עד גיל 70, אז תתכנס הוועדה ותמנה שופט אחר במקומו. במקרה האופטימי שבו ממשלת השינוי תכהן לאורך כל 4 שנותיה - עתידים להתחלף בפרק הזמן הזה 5 שופטי עליון לפחות, זאת אם אף שופט לא יקדים את פרישתו. הנשיאה אסתר חיות תפרוש בעוד כשנתיים, השופט ניר הנדל יפרוש בעוד כשנה, השופט עוזי פוגלמן יפרוש בעוד כשלוש שנים, השופט ג'ורג' קרא יפרוש בעוד כשנה והשופט יוסף אלרון יפרוש בעוד כארבע שנים.
לבית המשפט העליון סמכות נרחבת מאוד בביקורת שהוא מפעיל כלפי פעולות הכנסת והממשלה, ועל כן כלל השחקנים הפוליטיים מבקשים להשפיע על מינוי מקבלי ההחלטות שם. בין התיקים הבוערים שמגיעים לפתחו של בג"ץ ניתן למצוא סוגיות כמו איכוני השב"כ בזמן הגבלות הקורונה, הארכת תקציב המדינה ופשרת הנדל-האוזר, הריסת בתי מחבלים והשאלה האם ראש ממשלה יכול לכהן תחת כתב אישום.
בכהונה האחרונה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד בוועדה היא הייתה מעורבת במינויים של 5 שופטי עליון ויותר מ-300 שופטים בערכאות הנמוכות יותר.
"בית המשפט לא צריך לשמש כ'מבוגר האחראי', והכנסת היא לא 'הילד הקטן' שאותו צריכים להחזיר לתלם", כתבה בעבר שקד, שהתעקשה להיות חברה בוועדה. "הכנסת ריבונית וסוברנית לנהל את עצמה ולהגן על עצמה. היא לא זקוקה להגנתו של בית המשפט. היא זקוקה שבית המשפט לא יתערב בענייניה, לא כל שכן כאשר מדובר בעימות פוליטי טהור".
עוד יושבים בוועדה נשיא בית המשפט העליון, שני שופטים אחרים של בית המשפט העליון שיבחר חבר שופטיו, נציגים של לשכת עורכי הדין שתבחר המועצה הארצית של הלשכה; שר המשפטים יהיה יושב ראש הועדה.
בפשרה בין מיכאלי לשקד הוסכם כי תתקיים רוטציה על המקום בוועדה, כשבחצי הראשון של הכהונה שקד תתפוס את המקום מטעם הממשלה, והנציג מטעם הכנסת יהיה ח"כ מ"העבודה". אחרי שלפיד יחליף את בנט – מיכאלי תכהן כנציגת הממשלה וח"כ ממפלגת תקווה חדשה יהיה נציג הקואליציה.
"עלה בידי"
נראה כי מבין כל מטבעות הלשון שהיו בשימוש בתקופה האחרונה, הביטוי "עלה לידו" הוא הפופולרי מכולם. אחת הסיבות לכך היא אולי היא הפלונטר הפוליטי הארוך והסבוך שקדם להצלחה זו. סעיף 13 (ב) לחוק יסוד הממשלה קובע: "הרכיב חבר הכנסת ממשלה, יודיע על כך לנשיא המדינה וליושב ראש הכנסת, ויושב ראש הכנסת יודיע על כך לכנסת ויקבע ישיבה, לצורך כינון הממשלה, בתוך שבעה ימים מיום ההודעה לכנסת לפי סעיף קטן זה".
בתום מגעים קואליציונים מפרכים, הודיע אמש לפיד לנשיא המדינה ריבלין כי עלה בידו להרכיב ממשלה. מדובר בפעם הראשונה מאז שאהוד אולמרט ניצח בבחירות ב-2006 שחבר כנסת שהוא לא נתניהו מצליח במלאכה. בין לבין ניסתה ציפי לבני להרכיב ב-2009 ונכשלה, וגנץ קיבל את המנדט בשנה שעברה אך גם הוא לא הצליח להרכיב קואליציה.
עלה בידי
— יאיר לפיד - Yair Lapid (@yairlapid) June 2, 2021
מהבחינה הלשונית משמעות הצירוף היא: הצליח לבצע דבר מה. במסכת ברכות שבתלמוד נכתב: "הרבה עשו כרבי ישמעאל ועלתה בידן". כלומר, הרבה אנשים עשו כדברי רבי ישמעאל - שילבו דֶּרֶךְ אֶרֶץ (=פרנסה) עם לימוד תורה - ועלתה בידן, כלומר הִצליחו גם להתפרנס וגם לעסוק בלימוד תורה.