גם בקנה המידה הישראלי, השנתיים הפוליטיות האחרונות נחשבות לפרועות לחלוטין. פלונטר ממושך שכלל 4 מערכות בחירות החל לפני שנתיים בדיוק בפיזור הכנסת ה-21 - ובאופן סמלי, ייתכן שהיום ממש הוא יגיע לשיאו. בזמנו עדיין לא הייתה קורונה, שחקני המפתח היו קצת שונים ובחירות נוספות נראו כמו תרחיש מופרך - כך נכנסה מדינת ישראל לאחד הפרקים הפוליטיים המשמעותיים ביותר שלה.
קשה לזכור, אבל עד לפני שנתיים הרכבת ממשלה לאחר בחירות לכנסת הייתה פחות או יותר הנחת עבודה. לכן, אם 50 יום לאחר הבחירות הראשונות נכשל נתניהו במשימה והכנסת התפזרה, נחשב האירוע ל"דרמה חסרת תקדים". וגם בשעות שלפני ההצבעה על הפיזור, רוב הח"כים היו בטוחים שמדובר בספין - וברגע האחרון תושג הממשלה המיוחלת. "רוב האנשים שאני מדבר איתם משוכנעים שלא יהיו בחירות כי זה הזוי מדי", אמר אז הח"כ לשעבר אסף זמיר מכחול לבן.
"ליברמן הוא חלק מגוש השמאל"
יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן המליץ על נתניהו כמועמד לראשות הממשלה אחרי הבחירות הראשונות במרץ 2019 והכריז: "לא נוותר על גיוס בני הישיבות, לא אחתום לנתניהו לפני שאראה את ההסכם עם החרדים. זה או לוותר על החוק וללכת לאופוזיציה או ללכת לבחירות חדשות - אנחנו מוכנים".
אז זה עוד נראה היה כמו איום ריק - אך יום לאחר מכן גם מפלגת יהדות התורה הבהירה שהיא אינה חוששת מבחירות נוספות. "קיבלנו החלטה שנעמוד על כך שכל מי שלומד תורה ותורתו אומנותו יוכל להמשיך ללמוד באין מפריע ונעמוד על כך בתוקף", נכתב בתגובתם. "אנחנו מודיעים לראשי המטות בכל הארץ להישאר בכוננות מלאה, במידה וחס וחלילה הנושא הזה לא ייפתר. הוכחנו זאת ואין לנו שום בעיה להתמודד בבחירות חוזרות".
המשחק הזה של "מי ימצמץ ראשון" נמשך בימים שלאחר מכן, וליברמן העלה פוסט וכתב בין היתר: "עם כל הרצון להצטרף לקואליציה המתגבשת והמתבקשת, ועם הנכונות לגמישות, אנו לא נוותר על העקרונות הבסיסיים שלנו".
במהלך כל התקופה הזו ליברמן ונתניהו מוסיפים להיפגש, מגיעים להסכמות נרחבות, ונראה שרק חוק הגיוס עומד בין מדינת ישראל לקואליציה משגשגת. נתניהו, שהיה בטוח כי הוא מרכיב ממשלה בקלות, מאשים כמובן את ליברמן. בשיחות פנימיות של ראש הממשלה עם אנשיו, האפשרות לבחירות שלישיות כבר ממש על השולחן. כמה ימים לאחר מכן ח"כ מיקי זוהר כבר הגיש את ההצעה לפיזור הכנסת - שעוברת בקריאה ראשונה.
נתניהו וליברמן נפגשים ונדמה שתוך כדי הפגישה כבר יוצאת ההודעה - נתניהו מכנס מסיבת עיתונאים שבה יודיע על פיצוץ המו"מ. בשמונה הוא מתייצב מול המצלמות ומשגר עקיצה לליברמן - אפשר לעשות הרבה מאוד ב-48 שעות. הוא עדיין מנסה להושיט יד לביטול הבחירות החדשות, אבל מבהיר שחייבים להתעשת. הוא אפילו מגיע לריאיון בערוץ 9 כדי לשכנע את הבוחרים הרוסים של ליברמן.
אחרי שדוברו של נתניהו מבקש מחברי הכנסת בליכוד להיות סבלניים, הוא מוציא הנחיה חדשה - אש חופשית נגד ליברמן. והאש - הופכת חופשית. בינתיים בוועדה המיוחדת שכונסה לצורך פיזור הכנסת כבר מתחילים לזרוק תאריכים אפשריים לבחירות.
זמן קצר לפני הלילה הדרמטי במשכן פרסמנו את ההצעה המפתה שהניח נתניהו על שולחנו של אבי גבאי, מי שהיה אז יו"ר מפלגת העבודה. ההצעה כללה ארבעה תיקים בממשלתו, ביניהם את תיק הביטחון ואת גניזת חוקי החסינות של ראש הממשלה. גבאי סירב לאחר שהבטיח במהלך הקמפיין שלא יישב עם נתניהו ואמר שיש לתת לגנץ את המנדט.
הדיונים על פיזור הכנסת נמשכו 12 שעות ובסופן הצביעו 74 ח"כים בעד פיזורה לעומת 45 שהתנגדו לכך. המשמעות: הפעם הראשונה (אך לא האחרונה) בתולדות המדינה - בחירות חוזרות ב-17 בספטמבר 2019.
"צעד אחר צעד כל הדרישות והבקשות נדחו על הסף וכל התשובות לבקשות נדחו על הסף - כולל הערב", אמר נתניהו לאחר שכנסת התפזרה. "אני הצעתי הצעה, פשרה, לחוק שבסך הכול פתור - אין כאן בעיה בכלל. אותו מספר מתגייסים, אותן סנקציות - הדברים הללו נדחו. הליכוד גמר עם כל המפלגות ומשה כחלון אמר 'סיימנו, אבל אני לא רוצה לחתום לפני שליברמן חותם'. הוא לא התכוון להגיע להסכמות, הוא רצה להפיל את הממשלה הזו והוא עושה את זה משיקולים של לקושש עוד כמה קולות - כך הוא חושב, והוא לא יצליח. הוא גורר מדינה שלמה לחצי שנה של בחירות. זו פעם שנייה שליברמן גורר את המדינה לבחירות. זה פשוט לא יאומן. ליברמן הוא חלק מגוש השמאל".
לאחר אישור החוק לפיזור הכנסת ה-21, פרסם ליברמן, את ההודעה הבאה: "לצערי מדינת ישראל הולכת לבחירות חוזרות בגלל סירובן של הליכוד והמפלגות החרדיות לקבל את הצעת ישראל ביתנו ולהצביע על חוק הגיוס בקריאה שנייה ושלישית בנוסח המקורי כפי שעבר בקריאה הראשונה, כשהח"כים החרדים לא ישתתפו בהצבעה. במקום זה הוצעו הצעות שונות ומשונות במטרה אחת - למשוך זמן ולמוסס או לרוקן את החוק מתוכן".
"מדובר בכניעה לחרדים וכפי שהבהרנו, אנחנו שותפים טבעיים לממשלת ימין אך לא לממשלת הלכה", המשיך ליברמן. "יש לציין, כי גם בשאר הדרישות שלנו הייתה התקדמות מסוימת, אבל לא הגענו לסיכומים סופיים באף נושא וכפי שידוע לי גם עם אף סיעה אחרת הליכוד לא הצליחה לחתום על הסכם קואליציוני. לכן מי שנושא באחריות על כך שמדינת ישראל הולכת לבחירות חוזרות היא הליכוד בלבד".