הוועדה המסדרת בכנסת אישרה היום (שני) פטור מחובת הנחה עבור החוקים להגבלת כהונת ראש הממשלה, מה שיאפשר להעלות אותם להצבעה במהרה. ימינה הצביעה עם הליכוד, ורע"ם תמכה בהצעה יחד עם גוש השינוי. במהלך הדיון שהיה סוער ברובו, הוציאה יו"ר הוועדה קארין אלהרר (יש עתיד) את הח"כים מגוש הימין מהאולם - והם חזרו כעבור זמן קצר. במהלך הדיון, אושר גם פטור מחובת הנחה להקמת וועדת חקירה ממלכתית לאסון בהר מירון.
קידום התיקונים לחוק יסוד הממשלה, יהווה הישג של ממש במישור החקיקתי בשעה שליאיר לפיד נותרו 9 ימים בלבד עד לסיום המנדט. במקביל, מנסים ביש עתיד לחדש גם את המגעים להקמת ממשלת השינוי. "המפלגות החרדיות באו לפוצץ את הדיון", אמר ח"כ אלי אבידר וח"כ יעקב מרגי הגיב: "שבועיים לא אמרת את המילה 'חרדי' אתה לא מרגיש טוב". אבידר השיב: "לא, שעתיים לא אמרתי את המילה 'ביבי'".
עימות נוסף נרשם בין הח"כים יעקב אשר לתמר זנדברג. ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) פנה ליו"ר הוועדה, ושאל: "יהיה מכובד לעשות דיון פרסונלי נגד ראש ממשלה שכיהן כמעט 12 ועשה הרבה למען מדינת ישראל? זה מכובד בעינייך?". ח"כ אלהרר כתבה מוקדם יותר בחשבון הטוויטר שלה כי "הצעות החוק הן החלטות שחשובות לציבור, אותו הציבור שכבר שנתיים מחכה להקמת ממשלה שתעבוד בשבילם".
ההצעות צפויות לצלוח את הוועדה, בזכות רוב שיושג באצבעות הח"כים של רע"ם והרשימה המשותפת, לאחר מגעים שנערכו מאחורי הקלעים. אם ההצעה אכן תעבור, היא צפויה לעלות לקריאה טרומית בכנסת כבר ביום רביעי. ביש עתיד התלבטו לגבי החקיקה, מחשש שהמהלך עלול להיכשל.
הוועדה המסדרת אישרה את הצעת החוק לקדם הטבות מס לתושבי אשקלון. כל 31 הח"כים שבוועדה תמכו בהצעה. בנוסף לכך, אושרו כמה תיקונים לחוק הביטוח הלאומי.
תיקוני החוקים שיעלו להצבעה בוועדה יגבילו את כהונת ראש הממשלה לשתי קדנציות, וכן יאסרו על הטלת המנדט להרכבת הממשלה על נאשם בפלילים, אולם יותירו פתח לנתניהו, שיוכל עדיין להרכיב ממשלה אם 61 ח"כים יתמכו בו לאחר שהמנדט יחזור לכנסת. הניסוח הזה נתפס כמידתי יותר לחקיקה עבור אנשיו של סער.
כמו כן, אישרו החברים את הצעת החוק להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי אסון הילולת ל"ג בעומר בהר מירון. 19 הצביעו בעד הקמת הוועדה ו-13 הצביעו נגד. שליש מחברי הוועדה, חברי גוש הימין, דרשו להביא לדיון שתי הצעות אחרות בנוגע מירון: הצעה להקמת ועדת חקירה ציבורית והצעה לסיוע כלכלי למשפחות נפגעי האסון.
יו"ר סיעת יהדות התורה ח"כ יצחק פינדרוס וח"כ יעקב טסלר, פנו לראש הממשלה נתניהו לאחר ההצבעה בוועדה המסדרת, בדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאסון מירון עוד היום. "הצבענו כחלק מהגוש בניגוד לצו המצפון וללב שותת הדם, נוכח האסון הנורא בו קיפחו את חייהם 45 קורבנות", כתבו נציגי המפלגה לנתניהו.
דמוקרטיה נוסח השמאל סותם הפיות. זה מה שמחכה לנו אם הם חלילה יחזרו כאן יום אחד לשלטון. https://t.co/yYpTFCzLFa
— בצלאל סמוטריץ' (@bezalelsm) May 24, 2021
"שאלות המשפחות השכולות ותהיות הציבור העולות מאליהן, דורשות בדיקה וחקירה, ללא טיוח וללא משוא פנים", הוסיפו הח"כים פינדרוס וטסלר. "אנא מנע דיונים מיותרים בכנסת והפיכת הקמת הוועדה לכלי ניגוח פוליטי. הבא עוד היום החלטה על הקמת ועדה לפי חוק ועדות חקירה".
ח"כ בצלאל סמוטריץ' הסביר את התנגדותו להקמת וועדת חקירה ממלכתית לאסון במירון, באי האמון שלו כלפי מערכת המשפט. "בחוק של יש עתיד, בראשות הוועדה יעמוד שופט ומי שתמנה אותו ואת יתר חברי הוועדה היא נשיאת ביהמ"ש העליון. אין לי אמון במערכת המשפט ואני לא מוכן לחזק אותה ולתת לה סמכויות", כתב יו"ר מפלגת הציונות הדתית בדף הפייסבוק שלו.
תיקונים נוספים שבהם דנים חברי הוועדה הם מתן דמי אבטלה לעצמאים בתקופת הקורונה, עונש מינימום על החזקת נשק בלתי חוקי, דמי ביטוח מופחתים לסטודנטים, וכן תיקונים לחוק חינוך חובה, חוק ביטוח בריאות ממלכתי ותיקון פקודת מס הכנסה.
אל מול החקיקה שמציע לפיד, לנתניהו יש חקיקה משלו - מהלך לביטול הפריטטיות עם גנץ. נתניהו צריך גם את בנט וגם את עבאס, בעוד שעולה השאלה המשפטית לפיה האם ממשלת המעבר יכולה לבטל את הפריטטיות או לחוקק חוק לבחירה ישירה. כמו כן, הוועדה המסדרת לא נמצאת בידי הליכוד, כך שקשה להם להניע מהלכים בה.
במקביל לקידום סדר היום בכנסת, לפיד מנסה לחדש גם את המגעים להקמת ממשלת שינוי. אתמול נפגשו יו"ר תקווה חדשה גדעון סער ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד במסגרת המגעים הללו, כשצוותי המו"מ של המפלגות מתכוונים להיפגש בהמשך השבוע.
בניגוד למסרים שהעביר בנט בזמן הלחימה, בפוסט שפרסם אמש נראה כי הוא אינו פוסל את ממשלת גוש השינוי. "יש שתי ברירות - התגייסות או העמקת המשבר", הבהיר בנט. "מי שגורר את המדינה לבחירות חמישיות, לעוד רעל ושנאה, לשנה נוספת של חוסר תפקוד מדינתי - משחק לידי הרוצים ברעתנו. זו תהיה טעות אחת יותר מדי".
על אף הנתק שנרשם בימים האחרונים בין לפיד לבנט, צוות המו"מ של יש עתיד יחל להיפגש עם צוותי המפלגות השונות בכפר המכביה. גורם בכיר בגוש השינוי אמר אתמול: "מבחינתנו לא נסגרה בשום צורה האופציה, בנט לא הוריד אותה מהשולחן רשמית".