בקואליציה עדיין מנסים לפתור את פלונטר חוק איסור איחוד המשפחות: היום (ראשון) לפני ישיבת הממשלה, כל ראשי סיעות הקואליציה התכנסו כדי לנסות ולעקוף את המוקש הפוליטי הראשון של הממשלה - הארכת חוק האזרחות. כעת מסתמן שההצבעה על החוק תידחה כדי לתת לממשלה זמן להגיע למתווה מוסכם, לאחר שסיעת רע"ם וח"כ מוסי רז (מרצ) הצהירו כי יתנגדו למהלך. כעת גם ח"כ אבתיסאם מראענה ממפלגת העבודה הודיעה שלא תתמוך בחוק.
"בואו נדבר על 3 דברים מהותיים שניתן לשנות בהוראת השעה בחוק איחוד המשפחות", כתבה מראענה בחשבון הטוויטר שלה. "לאפשר לבני הזוג הפלסטינים לנהוג ברכב בשטחי ישראל. לאפשר להן/ם ביטוח בריאות ממלכתי ולהעניק אזרחות ל-2000 המשפחות שהגישו בקשת איחוד משפחות לפני שחוקק החוק ב-2003".
לאנא בת 43 נשואה לתייסיר חטיב אזרח ישראלי מזה 16 שנה והם גרים בעכו עם שלושת ילדיהם. החוק להפרדת משפחות קובע שאם לתייסיר היו קוראים משה וללאנא גרטה היא הייתה מקבלת אזרחות ישראלית מזמן. אין לזה קשר לביטחון משום שלאנא נמצאת כאן 16 שנה. היא מודרת ומופלית לרעה. את זה חייבים לתקן. pic.twitter.com/cAPtWTnfJ4
— Mossi Raz | מוסי רז | موسي راز (@mossi_raz) June 20, 2021
בואו נדבר על 3 דברים מהותיים שניתן לשנות בהוראת השעה בחוק איחוד המשפחות.
— Ibtisam Mara'ana אבתיסאם מראענה إبتِسام مراعنة (@IbtisamMaraana) June 20, 2021
לאפשר לבני הזוג הפלסטינים לנהוג ברכב בשטחי ישראל. לאפשר להןם ביטוח בריאות ממלכתי ולהעניק אזרחות ל 2000 המשפחות שהגישו בקשת איחוד משפחות לפני שחוקק החוק ב- 2003.
החוק נועד לעגן הוראת שעה מ-2003 שאוסרת על איחוד משפחות בין ערבים ישראלים לפלסטינים, או במילים אחרות מונעת מתן אזרחות או תושבות לפלסטינים שנשואים לערבים ישראלים. הוראת השעה הזו מוארכת כבר 18 שנים, ובעוד כשבוע וחצי תוקפה פג. ממשלת נתניהו העדיפה שלא להצביע על הצעת החוק לפני סיום כהונתה כדי להעביר את הסוגיה הבוערת לממשלה הנכנסת בראשות בנט, שכעת פועלת לחוקק את החוק בחלון הזמנים הזה, צפוף ככל שיהיה.
נראה כי את משבר חוק האזרחות ניתן לסכם בביטוי "מבוכה הדדית". מצד אחד אופוזיציה ימנית שמוכנה להסתכן בעמדה אידאולוגית ארוכת שנים בקונצנזוס ציוני לטובת אינטרס פוליטי, ומצד שני קואליציה שנתונה במשבר פנימי עמוק. מדובר באירוע לא קל הן עבור האופוזיציה והן עבור קואליציית בנט-לפיד.
אם לא ישיגו את הרוב הנדרש, למפלגות הקואליציה יש שתי חלופות האפשרות הראשונה היא להעלות מחר בכל זאת את החוק ולנסות להביך את האופוזיציה, שתידרש לתמוך בהצעת החוק שאמורה להסדיר את מדיניות ההגירה הישראלית וגם להסיר איום דמוגרפי משמעותי עם מתן אזרחות מלאה לפלסטינים רבים.
אלא שבקואליציה קיים חשש שבו מפלגות האופוזיציה הימניות יעדיפו להפיל את החוק, למרות המשמעויות הנרחבות שלו, כל זאת כדי לנסות לחבל בממשלה שהושבעה רק בשבוע שעבר. לכן גם נשקלת אפשרות נוספת: לדחות את ההצבעה לסוף השבוע הראשון של חודש יולי, ובכך ליצור חלון זמן להידברות עם רע"ם ומרצ.
אחד הגורמים המשמעותיים בתהליך הזה הוא השר זאב אלקין, שבין היתר משמש כחבר קבינט וכשר המקשר בין הממשלה לכנסת. היום אמר כי הוא מקווה שבליכוד ובציונות הדתית "יתעשתו" ולא ישחקו בביטחון המדינה רק בגלל הפוזיציה הפוליטית, כך לדבריו.
"אני מתפלא על אנשי הליכוד והציונות הדתית, שבמשך שנים הצביעו בעד החוק הזה והיום, רק בשביל תרגיל פרלמנטרי הם מוכנים לסכן את ביטחון אזרחי מדינת ישראל", אמר. "ביטחון אזרחי מדינת ישראל צריך לגבור על הכול ובטח על הרצון לבצע תרגיל פרלמנטרי".
השר אלקין הוסיף: "בליכוד, בציונות הדתית ובמפלגות החרדיות חייבים להתעשת ולהבין שהמשחק בביטחון מדינת ישראל חייב להישאר מחוץ לתחום. אני מקווה שהשכל הישר יגבר ולא ישחקו פה בביטחון אזרחי מדינת ישראל, כי אם יהיו טרוריסטים שיסתננו לשטחנו בגלל שהחוק הזה לא יעבור, הם לא יבחינו בין תומכי נתניהו למתנגדי נתניהו כשהם יבצעו פה פיגוע חס וחלילה. בסופו של יום, זו המדינה של כולנו".
בשבוע שעבר הודיעה שרת הפנים איילת שקד כי תעלה השבוע להצבעה את חוק האזרחות, זאת למרות שככל הנראה לא יהיה לה רוב בקואליציה. "אני לא מעלה על דעתי שהאופוזיציה תפגע בביטחון המדינה בשם משחקים פוליטיים", מסרה. "אין לי ספק שראש האופוזיציה יקיים את דבריו שבענייני ביטחון ישראל. אין אופוזיציה ואין קואליציה, בעניין הזה כולנו בחזית אחת".