את היממה האחרונה שלפני הבחירות לנשיאות העבירו שני המתמודדים, מרים פרץ ויצחק הרצוג, בפגישות אחרונות עם הפורום הבוחר – 120 חברי הכנסת. להרצוג זה בכל זאת הולך להיות קל יותר, על הנייר לפחות. מי שהיה 15 שנה חבר כנסת והתכונן למרוץ הזה, אל מול מי שנכנסה אליו די מאוחר ומנסה עכשיו להדביק את הקצב.
כשליווינו את השניים ברצף הפגישות שלהם עם חברי הכנסת מהמפלגות השונות, חלק מהח"כים לא חששו לומר בפני המצלמה מי המועמד המועדף עליהם, אחרים העדיפו לשמור על חשאיות. "אני איתו, הוא יודע שאני קהל שבוי", אומרת ח"כ מירב בן ארי שתומכת בהרצוג. "יש מועמדת שהיא מביעה יותר את עולם הערכים שלי", אומרת ח"כ אורית סטרוק שתומכת בפרץ. מנגד, ח"כ יעקב טסלר לא התחייב מול המצלמה על מועמד מסוים: "כל בן אדם אני בוחן לגופו של עניין".
שאלנו את שני המתמודדים מה לדעתם הסיכויים שלהם לנצח מחר במרוץ לנשיאות. "אני חושבת שהסיכוי הוא מאוד גבוה", אומרת מרים פרץ. אחד מאנשי הצוות שלה הוסיף: "אנחנו לא אומרים את הסודות אבל אנחנו בטוחים שמחר תהיה הפתעה".
האופטימיות של מרים פרץ לא מפתיעה, אבל במערכת הפוליטית מעריכים בכל זאת שבלשכות של חברי הכנסת, בפגישות, קשה לה קצת יותר מיריבה למרוץ. כששאלנו את הרצוג מה לדעתו סיכוייו להיבחר, השיב: "תראה, זה 120 חברות וחברי כנסת – שיקול הדעת הוא שלהם. אני כשלעצמי מרגיש סביר".
לא בטוח שאם הציבור כולו היה הולך לקלפיות התוצאות היו דומות למה שיבחרו מחר נציגיו. "חלום שלי שהיא תהיה נשיאה", אומרת עדי גוזי, שכנתה של שירה איסקוב, שפגשה את מרים פרץ במסדרונות הכנסת. "שסוף כל סוף תהיה אימא למדינה הזאת, אימא וחמה, אימא אוהבת ואימא מחבקת".
כל אחד מהמתמודדים מביא משהו אחר לגמרי למרוץ. "אני מתחייבת להכין קציצות מרוקאיות", מספרת מרים פרץ. כשהעלינו בפניה את האפשרות שאנגלה מרקל תיכנס לבית הנשיא ותתכבד בקציצות מרוקאיות, זה רק הלהיב אותה יותר. "אתה יודע איזה מרגש זה יהיה?", היא משיבה. בהמשך הוסיפה: "אני יצאתי לבמות לא מסיפור הנפילה, ממקום אחר לגמרי – מהדרך שבה בחרתי להתמודד, מלהרבות טוב".
"אנשים גם מבינים מה מתאים, מה הדרישות של התפקיד, מה המאפיינים האפשריים", אומר הרצוג. "ואני באמת באמת מדבר מתוך הערכה וכבוד למועמדת שניצבת מולי".
חנינה לנתניהו על הפרק?
ויש גם הסוגייה הזאת של חנינה אפשרית לראש הממשלה בנימין נתניהו, בעצת יועצי התקשורת, הרצוג נמנע כמעט לחלוטין מהריאיון, בוודאי ובוודאי משאלה בנושא הזה. "לא נדבר על המאפיינים ועל שום דבר עד אחרי הבחירות", הוא מדגיש ומסכים שהוא נוקט זהירות.
לעומתו, מרים פרץ לא חוששת לדבר על הנושא ואומרת בצורה ברורה שסוגיית החנינה לנתניהו לא עלתה לדיון. "שום מילה על חנינה, שום דבר שקשור, שום דבר". לדבריה, אף אחד מחברי הכנסת, גם לא של הליכוד, לא שוחח איתה בנושא: "אותי אף אחד לא שאל".
כששאלנו אותה אם היא יודעת מה תעשה אם וכאשר תעמוד בפניה הדילמה אם להעניק חנינה לנתניהו, היא השיבה: "צדק צדק תרדוף, משפט ללא משוא פנים, אתה מבין? בערכים אני לא מתבלבלת. שיקול דעת, התייעצות עם האנשים אבל עם קווים מאוד מאוד ברורים של חוק, של משפט, של צדק". לדבריה, מדובר בעניין שעוד רחוק מלדבר עליו: "אני לא יודעת מה יהיה - עד שנגיע לרגע האמת. לא נולד הבן – כבר אתה רוצה לעשות לו ברית מילה? חכה".