ההצבעה במליאה על חוק האזרחות, שאמור היה לעלות מחר, תידחה ליום שני בגלל הקשיים בהשגת רוב, כך נודע הערב (שלישי) ל-N12. הסיבה - ויכוחים פנימיים בליכוד ופיצול הצבעה בקרב מפלגות הקואליציה. בליכוד הגיבו להחלטה לדחות את ההצבעה ואמרו כי היא מוכיחה ש"מדובר בממשלת שמאל מסוכנת שתלויה בגורמים אנטי ציוניים".
לפני הצבעת המליאה, הצעת החוק צריכה לעבור הן בוועדה המסדרת והן בוועדה נוספת בכנסת, ככל הנראה ועדת החוץ והביטחון - אך כאמור טרם עברה באחד הפורומים. בשלב זה, הולך ומתחוור כי ללא הימנעות או תמיכה של הליכוד, החוק לא יעבור, ולפי שעה עולה כי חמישה חברי כנסת מהליכוד לא מוכנים להתחייב להיצמד למשמעת האופוזיציונית, ביניהם ח"כ אבי דיכטר. מהצד השני, חבר הכנסת מאזן גנאים מרע"ם שוקל להצביע עם האופוזיציה, יחד עם חברי כנסת נוספים מסיעתו.
עוד לא הייתה כזו קואליציה כושלת ומקרטעת. העובדה שממשלת ההונאה של בנט שוב דוחה את ההצבעה על הארכת הוראת השעה מוכיחה שוב שמדובר בממשלת שמאל מסוכנת שתלויה בגורמים אנטי ציוניים.
— הליכוד (@Likud_Party) June 29, 2021
מאחורי הקלעים, איימה חה"כ איילת שקד על חברי הכנסת של רע"ם ומרצ שאם לא יאפשרו לחוק שאוסר איחוד משפחות לעבור - היא תיאלץ להגיע להבנות עם יריב לוין שבמסגרתם יקדמו את חוק יסוד: ההגירה תמורת הארכת הוראת השעה. שקד הסבירה שאם יש חופש הצבעה בסוגיה הזו, זה יהיה דו כיווני. מיותר לציין שזה לא היה מקובל על רע"ם ומרצ.
"חוק האזרחות", שעומד לפקוע בימים הקרובים, חוקק לפני 18 שנים ומטרתו הייתה שלא לאפשר לפלסטינים מהשטחים לזכות במעמד חוקי בישראל. החוק גרם לכך שאזרחים ישראלים שנישאו לפלסטינים מהשטחים לא יכולים להתאחד עם בני זוגם - והנימוק לכך היה ביטחוני בעיקרו: למנוע סיטואציה שבה אותם פלסטינים יסייעו לכאורה לגורמי טרור לאחר שקיבלו מעמד קבע בארץ.
כתבות נוספות בנושא:
- הוועדה המסדרת: הקואליציה נאלצה לדחות את ההצבעה על חוק האזרחות
- הקרב על חוק האזרחות: מי תומך ומי מתנגד לחוק שמטלטל את הקואליציה?
ההצעה להאריך את חוק איסור איחוד משפחות פלסטינים הפכה למבחן הראשון של ממשלת השינוי; מבחן שהגיע מהר - ולא במקרה. מדובר בנקודת ציון שתוכננה מבעוד מועד על ידי ממשלת נתניהו במטרה להוכיח לממשלה הנוכחית שהיא לא יכולה לקדם חקיקה בתחומים מסוג זה כל עוד יושבות בה מפלגות שמאל כמו העבודה, מרצ ורע"ם.