ביום שישי האחרון חבר הכנסת עופר כסיף מהרשימה המשותפת הותקף באלימות בידי שוטרי מג"ב במהלך הפגנה נגד פינוי של דיירים בשכונת שייח' ג'ראח במזרח ירושלים. תוך זמן קצר חבר הכנסת והמשטרה פתחו בקרב גרסאות, אך על דבר אחד אין עוררין: השוטרים פעלו נגדו - ובכך גם הפרו את חסינותו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם מקנה למעשה לחברי הכנסת חסינות מלאה מאחריות חוקית לפעולות שעשו במסגרת תפקידם. "חבר הכנסת לא יישא באחריות פלילית או אזרחית, ויהיה חסין בפני כל פעולה משפטית, בשל הצבעה, או בשל הבעת דעה בעל פה או בכתב, או בשל מעשה שעשה - בכנסת או מחוצה לה - אם היו ההצבעה, הבעת הדעה או המעשה במילוי תפקידו, או למען מילוי תפקידו, כחבר הכנסת".
החוק גם מגן על חברי הכנסת מפני מעצר, אלא אם נתפסו בשעה שעשו מעשה פשע שיש עמו שימוש בכוח או הפרעת השלום או בגידה. או אז יש חובה להודיע באופן מידי ליו"ר הכנסת. בנוסף, החוק מאפשר לחבר כנסת להיכנס לכל מקום ציבורי. החוק קובע: "שום הוראה האוסרת או המגבילה את הגישה לכל מקום במדינה, שאינו רשות היחיד, לא תחול על חבר הכנסת". הסייג היחיד הוא אם היה איסור או הגבלה מטעמים של ביטחון המדינה או סוד צבאי.
יש לציין כי החסינות מוקנית לחברי כנסת למעט במקרים חריגים, ביניהם שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינתו של העם היהודי, שלילת אופיה הדמוקרטי של המדינה, הסתה לגזענות בשל צבע או השתייכות לגזע או למוצא לאומי-אתני ותמיכה במאבק מזוין של מדינת אויב או במעשי טרור נגד מדינת ישראל או נגד יהודים או ערבים בשל היותם יהודים או ערבים, בארץ או בחוץ לארץ.
3 חברי כנסת, מימין ומשמאל: הפרות החסינות בשנה האחרונה
באוגוסט האחרון זה היה חבר הכנסת יוראי להב-הרצנו מיש עתיד שהגיע למאהל המחאה שהוקם סמוך למעון ראש הממשלה בבלפור. במהלך אכיפה במקום, שני שוטרי מג"ב תפסו את חבר הכנסת ופינו אותו מהמקום בכוח. כשלושה חודשים לאחר מכן הוא הופתע לקבל דוח בדואר על סך כאלף שקלים, וזאת משום שהגיע להפגנה בכיכר הבימה בתל אביב. מיד עם קבלת הדוח הוא הגיש בקשה להישפט, ופנה ליו"ר הכנסת וקצין הכנסת ויידע אותם שחסינותו הופרה.
"הצטברות מקרים אלה מעלה שאלות קשות לגבי היכולת של חברי הכנסת, ובפרט של חברי אופוזיציה, לבצע את תפקידם ולפקח על עבודת הרשות המבצעת, ובתוכה – משטרת ישראל", אמר אז ח"כ להב-הרצנו. "השוטרים בשטח עושים את עבודתם נאמנה בתוך מציאות מורכבת ביותר. המדיניות ההזויה והמנותקת של אוחנה ונתניהו להגביל הפגנות, היא שגורמת לשוטרים בשטח לטעות, ומציבה אותם בין הפטיש לסדן. זכות ההפגנה היא זכות יסוד קדושה בדמוקרטיה".
סמוטריץ' יצא להגנתו של חבר הכנסת מיש עתיד - וכחודש לאחר מכן גם חסינותו הופרה: ביום שבו אהוביה סנדק ז"ל נהרג במהלך מרדף משטרתי בבנימין, הח"כ הגיע לזירה אך שוטרים מנעו ממנו להיכנס. יתרה מכך, אחד השוטרים אפילו שם דוקרנים מתחת לרכבו של חבר הכנסת שאף טען כי הותקף באלימות.
משטרת ישראל, מה שקרה פה זה בושה!
— בצלאל סמוטריץ' (@bezalelsm) December 21, 2020
באתי ללוות את האירוע החמור הזה מתוקף תפקידי וסמכותי ולוודא שהכל מתנהל כשורה. שוטר ממשטרת ישראל שם דוקרנים מתחת לרכב הכנסת ותקף אותי פיזית. אדוני השר @AmirOhana טיפולך הדחוף. pic.twitter.com/aq7s1dBOGA
חבר הכנסת אמר כי זה "אירוע קשה", והוסיף: "נכון לרגע זה גופת הנער כבר ארבע שעות בזירה. ממתינים למעבדת מז"פ ניידת, מוצדק כשלעצמו, אבל לא יתכן שזה לוקח כל כך הרבה זמן וכבוד המת נפגע. אנשי זק"א במקום מבקשים לטפל בגופה ומסורבים. פניתי למפקד המחוז בדרישה לזרז. מקווה שכך אכן יהיה".
"עצוב שצריך לומר את זה: משטרת ישראל כפופה לחוק ובכלל זה לחוק חסינות חברי הכנסת וחייבת לציית לו", הוסיף אז ח"כ סמוטריץ'. "הניסיון החצוף למנוע ממני להיכנס לאזור האירוע הוא חמור ובכוונתי לפנות ליו"ר הכנסת בדרישה לטפל בנושא מערכתית".
בנובמבר 2017 זו הייתה חסינותו של ח"כ איימן עודה שהופרה - דקות לאחר הירי הקטלני ביעקוב אלקיעאן - שנחשד תחילה כמחבל ונורה למוות למרות שלימים הוכח שלא ניסה לבצע פיגוע, הוכחה שגררה גם את התנצלותו של ראש הממשלה נתניהו בפני המשפחה. עודה, שהיה כבר באזור, הגיע לזירה לאחר ששמע את קולות הירי, אך שוטרים תועדו חוסמים אותו בגופם ולאחר מכן מתקהלים סביבו והודפים אותו בכוח.
למרות זאת, התעקש עודה להגיע לזירת הירי תוך שימוש בחסינותו ובשלב זה אחד השוטרים תועד שולף גז פלפל ומרסס אותו בפניו. לאחר מכן אף נורו כמה רימוני הלם, סמוך מאוד לעודה, שבאותה העת ניסה להתאושש מהגז שספג. כמה דקות לאחר מכן הוא אף נפגע בראש ובגב מירי כדורי ספוג, אך החלק הזה בתקרית לא תועד.