אם לא תחול תפנית פוליטית, ביום ראשון תושבע הממשלה – ויום לאחר מכן צפויים חילופי השרים. במשרד החוץ כבר נערכים לבואו של יאיר לפיד, שאמור להיכנס לתפקידו ביום שני. הערב (שלישי) קיים השר היוצא גבי אשכנזי תדרוך, וסיכם שנה של פעילות בממשלה – שידעה אתגרים רבים.
אשכנזי אמר כי אין שר חוץ שהוא לא דיבר איתו במהלך המבצע, גם ממדינות שאין לישראל קשרים איתן. לדבריו, "הורדת השיח של הסיפוח איפשרה שיח אחר" מול אירופה וחיזוק קשרים – והסכמי השלום משנים את המצב במזרח התיכון. הישג אחר שהתגאה בו אשכנזי הוא צמצום ההחלטות נגד ישראל באו"ם ועלייה במספר המדינות המתנגדות להחלטות נגד ישראל.
אשכנזי הביע תקווה שגם לפיד ימשיך במדיניות זו, שמהווה לדבריו "רמזור מדיני". המשמעות היא שהיחסים הבילטרליים צריכים לבוא לידי ביטוי – ובישראל מצפים ציפייה שאותן מדינות שנמצאות בקשרי מסחר יבואו לעזרת ישראל. הצעה נוספת של אשכנזי למחליפו: לייצא מהר את דיפלומטיית החיסונים, כלומר העברת החיסונים למדינות אחרות. אשכנזי סיפר כי המהלך התחיל בצליעה, אבל ישראל – שמובילה ביציאה מהמגפה - יכולה להרוויח תמורות מדיניות חשובות.
אשכנזי גם הדגיש את הביקור שלו במצרים אחרי 13 שנה שלא ביקר שם שר ישראלי. עם זאת, מאזן הסחר עם ירדן יותר נמוך מאשר לפני הסכמי השלום. השר אשכנזי נפגש בנושא עם השר הירדני שלוש פעמים: ישראל הייתה אמורה להיות מוזמנת לרבת עמון לחתימה על שדרוג ההסכמים, אך הנושא נדחה בגלל מבצע ,שומר החומות".
לגבי הסכמי אברהם אמר אשכנזי שמדובר ב"שלום משמעותי ביותר שעונה על כל ההגדרות ומשנה את השיח במזרח התיכון". לדבריו, זהו שינוי של פרדיגמה באזור, וקיימת הבנה שהממשל האמריקני החדש מעוניין להמשיך בהסכמים הללו ובודקים מי המועמדים הבאים לחתימה עם ישראל. הסכמי אברהם הובילו כבר ל-180 אלף תיירים, יותר מ-40 טיסות שבועיות ויותר ממיליארד שקלים של סחר הדדי.
עם זאת, סוגייה אחרת מול ארצות הברית מטרידה את השר היוצא: הוויזות לארה"ב. אשכנזי סיפר כי הנושא עלה בביקור של שר החוץ האמריקני בלינקן. בנושא הוויזות קיים צוואר בקבוק בלתי סביר, ומי שמבקש ויזה מקבל תור לעוד זמן רב. במשרד החוץ מבצעים עבודת מטה, והנושא נמצא גם בהגדרת המשימות של השגריר ארדן.
ביעדי המשרד מול ארצות הברית: שימור והידוק היחסים המיוחדים, סיכול איום הגרעין ואיומי אירן, ביסוס והרחבת מעגל השלום והנורמליזציה ומינופו.
לדברי אשכנזי, האתגר הגדול בתוך המשרד, שתקציבו גדל מ-1.3 מיליארד ל-1.7 מיליארד שקלים, היה "מדיניות מובילה ומתכללת". במהלך השנה האחרונה נרשם חידוש: השליחים והנציגים נמדדו לפי כמה משרות הביאו.