צרחות בדיון הממשלה: דרמה אמיתית התרחשה היום (שלישי) בישיבת הממשלה שהתכנסה כדי לדון במינוי שר המשפטים, תפקיד שלא אוייש באופן קבוע מזה מספר חודשים. תחילה פנה נתניהו לגנץ וביקש דחייה של 48 שעות במינוי השר, זאת על אף שביום ראשון הודיע בג"ץ לצדדים כי ההחלטה צריכה להתקבל עד היום בצהריים. הדיון בממשלה היה סוער במיוחד, כשחילופי האשמות נשמעו מכל הצדדים ואף היועמ"ש קבע כי יש לקבל החלטה בנושא תוך זמן קצר. לבסוף הסכימו נתניהו וגנץ לדחות את ההצבעה לחמישי אך ברגע האחרון גנץ התחרט וביקש לבצע את ההצבעה באופן מיידי. 17 שרים הצביעו נגד המינוי שלו, 10 בעד ובכך ההחלטה לא עברה, נתניהו מצדו ביקש להציע את אקוניס לתפקיד - מהלך שהביא את המתיחות והקרקס במקום לשיאים שלא נראו כאן מזה זמן. בתום ההצבעה, רוב השרים במקום אישרו את המינוי של אופיר אקוניס, אולם היועמ"ש התרעם ואמר כי "ההצבעה לא חוקית", כעת העניין בידיו של בג"ץ.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במכתב רשמי שכתב מנדלבליט בתום הישיבה לראש הממשלה נתניהו, ראש הממשלה החליפי גנץ ולמזכיר הממשלה ברוורמן, כתב היועמ"ש: "ההצבעה על אופיר אקוניס איננה חוקית. יש פגם חמור בכך שלא ניתנה לי האפשרות להציג את חוות דעתי המשפטית ביחס לאי-חוקיות ההצבעה על מינויו". הוא הדגיש: "הממשלה פעלה במודע ובאופן לא חוקי".
הדיון הבוקר החל בחוסר ההסכמה הרגיל, אולם היה נראה שהדיון פשוט יידחה ליום חמישי. "בית המשפט העליון קיבל החלטה שנקיים דיון על מינוי שר משפטים. לדעתי מינוי שר משפטים צריך להתבצע על ידי ממשלה שתקום בימים הקרובים", אמר נתניהו בתחילת ישיבת הממשלה. "התקווה שלי שנביא פתרון מוסכם עם שר הביטחון. יש לנו חילוקי דעות אבל הייתי רוצה פתרון מוסכם שניקח 48 שעות, ושר הביטחון ואני נשב וננסה להגיע להסכמה על מועמד מוסכם".
בתגובה לדבריו של נתניהו, אמר גנץ כי הוא מילא את מקום שר המשפטים כ"מינוי טכני" ואחרי 3 חודשים מן הראוי שיהיה מינוי קבוע לתפקיד השר המשמעותי. "אני מבהיר", אמר שר הביטחון, "אני המועמד היחיד לשר המשפטים. אם תרצה עוד יומיים, ניקח עוד יומיים, אבל לא תהיה החלטה אחרת. לא תהיה עמדה אחרת. נקודה".
בשלב זה התערב היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט ואמר כי "אי אפשר להמתין עם מינוי שר המשפטים, הדבר הזה הוא בלתי סביר במידה קיצונית". היועמ"ש דחק בשרים וקבע כי החלטה צריכה להתקבל "תוך 40 דקות. כך לפי דרישת בית המשפט. הדיון צריך להגיע למיצוי והחלטה כבר היום". דבריו של היועמ"ש באים כאמור ברקע ההחלטה של בג"ץ מיום ראשון כי יש להכריז על המינוי עד היום בצהריים, אחרי שהיה נחרץ עם הזמנים הוציא היועמ"ש מכתב לביהמ"ש בו ביקש להאריך את מתן התשובה למינוי עד לשעה 15:00.
הדיון הפך לסוער כשהשרים הנוכחים החליפו דברים. השר לביטחון פנים, אמיר אוחנה, התערב ואמר בין היתר כי "תוקף ההסכם הקואליציוני הוא לכנסת ה-23. היא עברה מן העולם ואיתה גם ההסכם ולכן אנחנו לא מחויבים למינוי שר משפטים מכחול לבן. אף אחד לא יודע מה יהיה בעוד שבוע מבחינת מו"מ קואליציוני ולכן לא ראוי ולא סביר למנות שר משפטים קבוע". נתניהו הצטרף לדבריו של אוחנה, קטע את שר החקלאות שוסטר ואמר: "ההסכם הקואליציוני הוא לכנסת הקודמת. לכנסת הזאת - לא. ההיתממות היא בצד שלכם".
בתגובה לדבריהם של אוחנה ורה"מ, פנה גנץ ליועמ"ש ושאל אותו: "האם אני רה"מ החליפי בעת הזאת?", "כן", ענה לו מנדלבליט, "אז אם אני רה"מ החליפי, למה ההסכם הקואליציוני זו שאלה משפטית?". נתניהו אז הסביר שהוא מציע לפתור את סוגיית העצירים, אותה סוגייה ששרי כחול לבן והיועמ"ש טוענים כי יש לפתור אותה מיד, באופן נקודתי ולהשאיר את החלטת המינוי ליום חמישי. "אתם לא רוצים את זה כי אתם רוצים שבג"ץ ילחץ אותנו. אם תתעקשו ותגידו 'אנחנו לא מוכנים לפתור את בעיית העצורים על ידי הסכמה ולא תיתנו מענה לעצורים', אז לא נעשה את זה, נלך לבית המשפט שיגיד חייבים למנות שר משפטים, ואז נתכנס ונצביע. אין מה לעשות, תקבלו החלטה. האם אתם רוצים לפתור את הבעיה או לא? מה שתכריעו".
בתום המהומה הזו, היה נראה לרגע שהצדדים הגיעו להבנה כלשהיא כשגנץ הסכים לדחות את ההצבעה ליום חמישי, אולם כאמור ברגע האחרון הוא התחרט וביקש לקיים את ההצבעה על מינויו באופן מיידי. 17 הצביעו נגד, 10 שרים הצביעו בעד ומינויו של גנץ נפל. אז נתניהו הטיל פצצה חדשה וביקש להצביע לתפקיד שר המשפטים את אופיר אקוניס ובמחטף של הרגע האחרון 17 שרים הצביעו בעדו, 7 נגד ו-3 לא הצביעו. על פי דיווחים, בעקבות המינוי המהומה הגיעה לשיאים חדשים, אז היועמ"ש התערב וצעק על נתניהו: "ההצבעה לא חוקית! אסור היה לקיים אותה. בית המשפט העליון יעודכן בהצבעה הזו".
המשמעות בפועל של אי מינוי שר משפטים, חוץ מכך שהוא מעקב החלטות משמעותיות, נוגע לסוגיית העצורים בבתי המשפט. החל מהשבוע שעבר אסירים ועצורים מובאים לבית המשפט במקום להשתתף בדיונים מרחוק, כי אין מי שיחתום על הצו שמאפשר דיונים מרחוק ובכך ישנה סכנה ממשית בשל העובדה כי רובם לא מחוסנים לקורונה. "בכל יום מביאים עשרות עצורים שלא ברור מי מהם חולה או לא חולה לדיונים פומביים - זו סכנת חיים", הסביר מנדלבליט.
ביום ראשון הצהיר בג"ץ כי על הצדדים להגיע להסכמות בנושא, ואם לא יכנס דיון נוסף בסופו יוחלט כיצד להתערב. לאחר הדברים של בג"ץ אמר נתניהו כי הוא לא יכול להתחייב שימונה שר משפטים ורבעת השרים האחרים בפועל, אך הסכים לדון על כך היום. לפני כינוס הישיבה היום יצאה הודעה רשמית מלשכתו של שר הביטחון בה נאמר כי גנץ ושרי כחול לבן "לא יאפשרו ביזור סמכויות של משרד המשפטים. כחול לבן תעמוד כחומה בצורה על משמר הדמוקרטיה ולא תיתן לנאשם בפלילים ושליחיו לרסק את מערכות החוק כדי להימלט מאימת הדין".