מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, נחת הבוקר (שלישי) בנמל התעופה בן גוריון. זהו הביקור הראשון של בלינקן במזרח התיכון מאז שנכנס לתפקידו, ובמהלכו יבקר בכמה מדינות נוספות באזור. הוא התקבל על ידי שר החוץ גבי אשכנזי ושגריר ישראל בארה"ב, גלעד ארדן. בפגישתו עם נתניהו, אמר בלינקן כי ארה"ב מחויבת לשמור על ביטחון ישראל וגם לשקם את רצועת עזה.
"אני מצפה שהממשלות שלנו יעבדו יחד, גם עם אשכנזי וגנץ, וגם עם הפלסטינים", אמר בלינקן בהצהרה במשרד ראש הממשלה. "באתי לכאן כדי להדגיש את המחויבות של ארה"ב להגנה של ישראל, ולדחיפות של הצורך בשיקום עזה. כשמאבדים חיים מאבדים עולם שלם וזה נכון גם לישראלים וגם לפלסטינים. לישראלים יש זכות להגן על עצמם וזה נכון ביתר שאת כנגד הטילים שנורו מעזה".
בלינקן התייחס גם למתקפות האנטישמיות שחווים בתקופה האחרונה יהודים ברחבי העולם: "יש לרפא את הפצעים באמצעות הנהגה ראויה בשני הצדדים. כמו שביידן אמר אתמול, ההתקפות האנטישמיות בארה"ב בלתי נסבלות ועליהן להיפסק, עלינו להכפיל את מאמצינו כדי לחתור לשלום ולשפר את חיי הישראלים והפלסטינים".
נתניהו: נגיב בעוצמה אם בעזה יחדשו את האש
לפני שנאם בלינקן, עלה ראש הממשלה נתניהו לנאום. "בלינקן תמך בנו בעבר וסייע בהעברת כספים לישראל, אני ובלינקן דנו בכך שאנו מחויבים להגן על עצמנו מול התוקפנות של חמאס ונגיב בעוצמה אם הם יחדשו את האש", אמר נתניהו. "אנחנו מאמינים שאסור שלאירן יהיה נשק גרעיני, כל מה שיקרה, ישראל שומרת לעצמה את הזכות להגן על עצמה מול המשטר האירני".
"דנו איך לשפר את החיים ותנאי החיים של הפלסטינים בעזה ואיך אפשר לקדם את השבת הנעדרים והשבויים שלנו שם", הוסיף נתניהו. "לא יהיה שלום עד שהפלסטינים לא יכירו בכך שלישראל יש זכות למדינה משלה, זו הנקודה המרכזית. אני מצפה לעבוד איתך המזכיר בלינקן".
השר אשכנזי כתב בחשבון הטוויטר שלו: "ברוך הבא, מזכיר המדינה בלינקן. זהו כבוד גדול לארח אותך כאן בביקורך הרשמי הראשון. כל ביקור של מזכיר מדינה אמריקאי כאן בישראל הוא אירוע מיוחד, בעיקר כאשר זהו ביקורך הראשון. מודה לך על עמידתה האיתנה של ארה"ב לצד ישראל ולצד זכותה להגן על עצמה ועל אזרחיה. מצפה לפגישתנו בהמשך היום".
לאחר מכן נפגש שר החוץ האמריקני עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. השניים דנו בין היתר בהסכם הפסקת האש בין ישראל וחמאס, שהושג בתום מבצע "שומר החומות". בממשל ביידן מבקשים לחזק את ההסכם, על רקע תמיכתם בישראל לאורך ימי המבצע.
סוגיה נוספת שעמדה במרכז הדברים של בלינקן ונתניהו הן שיחות הגרעין בין ארה"ב ויתר המעצמות עם אירן. בימים האחרונים נכנסו השיחות בווינה לסבב החמישי והמשמעותי ביותר שלהן, וההנחה בישראל היא שהצדדים קרובים להגיע להסכמות.