יו"ר מפלגת ימינה, נפתלי בנט, הכריז באופן רשמי בפוסט שפרסם הערב (שישי) בחשבון הפייסבוק שלו כי הוא התחיל במגעים להקמת ממשלת אחדות לאומית. בנט תקף את ראש הממשלה: "נתניהו בוחר לגרור את מדינת ישראל לבחירות חמישיות, תוך קמפיין אגרסיבי ואישי נגדי, כאילו אני שמאלן, תאב-כוח, שונא אותו". בליכוד מיהרו להגיב במתקפה: "בנט רוצה להיות ראש ממשלה בכל מחיר, כולל במחיר המלכת ממשלת שמאל".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"ממשלה שמחרימה 52 מנדטים של הימין ובנויה מ-50 מנדטים של שמאל, שמאל קיצוני והמשותפת היא לא ממשלת אחדות אלא ממשלת שמאל עם עלה תאנה ימני קטנטן", נמסר מטעם הליכוד, "אם בנט היה באמת רוצה להקים ממשלת ימין הוא היה עובד שעות נוספות לא לסגור ממשלה עם לפיד אלא פועל לשכנע את גדעון סער להצטרף להקמת ממשלת ימין, או לפחות תומך בבחירות ישירות שהיו מאפשרות הקמת ממשלה כזו כפי שבוחריו באמת רוצים".
יו"ר ימינה הסביר מצידו הסביר כי הממשלה שיקים תהיה ימנית, כהגדרתו. "אהיה ברור – ממשלת אחדות כזו לא תממש את כל חלומותיי, אך היא לא תהיה פחות ימנית ממשלות נתניהו עם אהוד ברק, ציפי לבני, או אבי ניסנקורן". בהמשך פירט: "ממשלה כזו לא תוכל להחיל ריבונות על חלקי ארץ ישראל, דבר שאני מאוד מאמין בו לאחר עשרות שנים בהן אף ממשלה, כולל של נתניהו, לא החילה ריבונות על סנטימטר אדמה של ישראל. אך היא גם לא תמסור שטחים".
הוא הסביר כיצד הוא רואה את משימותיה של הממשלה שהוא מתכוון להקים. "לב פעילותה של הממשלה תהיה תנופה כלכלית, דאגה לעסקים קטנים ולעצמאים, שיקום מערכת החינוך, הורדת בירוקרטיה ורגולציה, מסה של פרויקטי תשתיות, כבישים ורכבות, חיזוק הפריפריה. זאת, לצד שמירה על בטחון ישראל. אם תקום ממשלה זו, כל השותפים יצטרכו לגלות איפוק בהתנהלות שלהם, ואולי נוכל להביא מעט שקט לציבוריות הישראלית".
עם זאת, גם בהקמת ממשלה עם לפיד נשמע בנט מסויג. אולם, ייתכן וזוהי הצגת עמדה קשוחה מצידו לתחילת המשא ומתן. "האם באמת תקום ממשלת אחדות? אינני יודע, אך נדע בקרוב. זה תלוי בהמון פשרות וויתורים של כל השותפים, ובהתקיים התנאים שפירטתי".
לפני שבועיים, לפני שהנשיא הטיל את המנדט על נתניהו, הוצע לי להפוך באופן מיידי לראש ממשלת "גוש השינוי". רק הייתי צריך לומר...
פורסם על ידי נפתלי בנט - Naftali Bennett ב- יום שישי, 23 באפריל 2021
יו"ר ימינה הבהיר כי על אף המתקפה החריפה של נתניהו נגדו הוא עדיין אינו סוגר את הדלת להקמת ממשלת ימין. "בכל מקרה, הדלת לממשלת ימין פתוחה ורצויה מבחינתי", כתב, "סדר העדיפות מבחינתי היה ועודנו: עדיפות ראשונה – ממשלת ימין. אם לא: עדיפות שנייה – ממשלת אחדות לאומית (תחת תנאים שיאפשרו לנו גם לנהל את העסק בצורה טובה, וגם לוודא שהממשלה לא תלך לכיוון שמאל). ורק אם התנאים לממשלת אחדות אינן נענים, בלית ברירה: עדיפות שלישית: בחירות חמישיות, אולי אישיות".
לקראת המשא ומתן: מתחים סביב חלוקת התיקים
במשא ומתן שיקיימו מפלגות גוש השינוי, צפויות מפלגות מרצ והעבודה לדרוש כל אחת תיק גדול ותיק בינוני. העבודה תדרוש את האוצר או המשפטים כתיק הבכיר - ואת תיק החינוך או הפנים כתיק נוסף. בדרישות מסוג זה, מסתמנת בעיה משום שקיימים רק כ-5 תיקים בכירים באמת - ו-7 מפלגות לחלק להן אותם.
אתמול פרסמנו כי במגעים שכבר החלו מאחורי הקלעים, הושגו לא מעט הבנות, בין היתר גם בסוגיות דת ומדינה. ההסכמה בציר בנט-לפיד-ליברמן היא שהקו של הממשלה בנושא הזה יהיה הקו של רבני צהר - ארגון אורתודוקסי אבל גם ליברלי.