סבב ההתייעצויות בבית הנשיא נמשך יממה אחת בלבד והגיע לסיומו כשבנימין נתניהו מקבל את רוב ההמלצות - 52. יאיר לפיד נמצא אחריו עם 45 ממליצים ונפתלי בנט עם 7 ממליצים שקיבל ממפלגתו. כבר היום (שלישי) הנשיא ריבלין יודיע על החלטתו על מי הוא מטיל את מלאכת הרכבת הממשלה. אם לא תשתנה עמדת הסיעות, תוטל ההרכבה על נתניהו‎ - בפעם השמינית בתוך 25 שנה.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מרגע שיטיל הנשיא את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר הכנסת הנבחר, יעמדו לרשותו 28 ימים להרכיב ממשלה חדשה בישראל. במצב שבו תידרש ארכה לתהליך, בסמכותו של ריבלין להעניק לו ארכה של עד 14 יום נוספים.

במצעד הממליצים לא נרשמו הפתעות מיוחדות. הציונות הדתית, יהדות התורה, ש"ס והליכוד המליצו על נתניהו. יש עתיד, כחול לבן, העבודה, ישראל ביתנו ומרצ המליצו על לפיד. ימינה המליצה על בנט. תקווה חדשה, הרשימה המשותפת ורע"ם לא המליצו על אף מועמד.

 

52: בנימין נתניהו

הליכוד, הציונות הדתית, יהדות התורה, ש"ס

45: יאיר לפיד

יש עתיד, כחול לבן, העבודה, ישראל ביתנו, מרצ\

7: נפתלי בנט

 ימינה

 

נציגי הליכוד וש"ס הביעו בפני הנשיא התנגדות לכך שיו"ר ימינה נפתלי בנט, שקיבל רק 7 מנדטים בבחירות, יקבל את המנדט להרכבת הממשלה. "הרעיון שאדם שעומד בראש מפלגה שהשיגה מספר חד-ספרתי יקבל את המנדט הוא בלתי דמוקרטי בעליל", אמר השר אופיר אקוניס . ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס) אמר: "אנחנו נלך רק עם הליכוד ורק עם נתניהו".

ביהדות התורה הדגישו כי מבחינתם אין כל סיכוי שיתמכו בממשלה אחרת שהיא לא בראשות נתניהו. "אנחנו רק עם נתניהו", אמר ח"כ יעקב ליצמן. בלי לפיד. תכניסו את זה לכם טוב טוב". ח"כ משה גפני הוסיף: "ובלי ליברמן". בהמשך הוסיף גפני: "אם היה מועמד אחר של הליכוד, אז היינו הולכים איתו".

הנשיא ריבלין עם נציגי הליכוד (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
נציגי הליכוד אצל הנשיא | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

בימינה החליטו להמליץ על יו"ר מפלגתם, נפתלי בנט. ח"כ איילת שקד אמרה לנשיא: "למרות שמספר הממליצים נמוך - יש לו (לבנט) סיכוי והוא יכול להצליח בכך". עוד אמרה שקד: "אם הנשיא יחליט להטיל את הרכבת הממשלה על מועמד אחר, נבקש סבב נוסף עוד 28 יום לקיים סבב נוסף ולהטיל על בנט".

לאחר התלבטויות, בכחול לבן החליטו להמליץ על יאיר לפיד. "נתמוך בכל מועמד מגוש השינוי, אם יושגו סיכומים בתוך הגוש", אמר השר חילי טרופר, שהדגיש: "לו בראש הליכוד יעמוד אדם אחר נבוא בדין ודברים. לא פוסל את החרדים ולא פוסל מפלגות ערביות באופן אינהרנטי".

בנוסף לתקווה חדשה שבחרו שלא להמליץ על אף מועמד, גם הרשימה המשותפת ורע"ם בחרו שלא לבחור. "אם היינו במצב שקולנו היה מכריע - היינו מכריעים". אמר ח"כ אחמד טיבי, שהוסיף: "מבין שלושת המועמדים - יאיר לפיד מבחינתנו הוא המועמד הראוי מבין השלושה". טיבי הדגיש: "אנחנו לא ממליצים על נפתלי בנט. לא. נקודה".

הדילמות של הנשיא ריבלין

הנשיא ריבלין מצוי כעת בדילמה. מצד אחד הוא הצהיר שישנם שיקולים ערכיים שאותם הוא יבחן לפני שהוא מטיל את המנדט להרכבת הממשלה, אך מצד שני אמר לנציגי יש עתיד כי "בית המשפט העליון לא השאיר שיקול רחב מדי".

ריבלין יודע שלגוש השינוי יש סיכוי להרכיב ממשלה בראשות נפתלי בנט, אבל מספר הממליצים הנמוך שקיבלו בנט ולפיד יקשה עליו להעניק לאחד מהם את המנדט. לכן, ההערכה הגוברת היא שנתניהו יקבל ראשון את המנדט ויהיו לו 28 ימים כדי לנסות להגיע ל-61 תומכים בממשלתו (או בהימנעות של אחת מהמפלגות הערביות).

ריבלין עם נציגי יש עתיד (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
נציגי יש עתיד אצל הנשיא | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

סביר מאוד להניח שנתניהו הוא זה שיקבל את המנדט, אבל לא סביר שהוא יצליח לעשות איתו משהו. בימים הקרובים יחל לחץ אטומי על סמוטריץ' להצטרף לממשלה בתמיכת רע"ם מבחוץ, דבר שחברי הציונות הדתית הביעו נגדו התנגדות חריפה.

השאלה העיקרית שעומדת כעת על הפרק היא מה יהיה אם הראשון שיקבל מנדט ייכשל לבסוף במשימה. האם ריבלין ייתן את המנדט לכנסת ושם יצטרכו להתגבש 61 חכים מאחורי מועמד, או שהוא יבחר לתת את המנדט למועמד אחר (בנט או לפיד).

בצלאל סמוטריץ' (צילום: ערוץ הכנסת)
בצלאל סמוטריץ'. יכנע ללחצים וייכנס לממשלה בתמיכת רע"מ? | צילום: ערוץ הכנסת

אם נתניהו יקבל את המנדט ראשון ולבסוף ייכשל בהרכבת ממשלה – לבנט יהיה קל יותר להגיד לציבור בוחריו: "נתתי צ'אנס אבל לא יצא, ובלב שלם אני הולך לצד השני".

דבר נוסף שצריך לשים לב אליו הוא שכאשר נתניהו מחזיק במנדט, הוא למעשה מחזיק גם במושכות הכנסת באמצעות השליטה בוועדה המסדרת. דרכה הוא יכול לנסות לחוקק חוקים ואולי אחד מהם יהיה שינוי החוק למינוי נשיא המדינה.