יושב ראש מפלגת יש עתיד, יאיר לפיד, התראיין ל"פגוש את העיתונות" ביום שבת האחרון וענה לשלל שאלות פוליטיות. בתחילת הריאיון נשאל לפיד על המחסור בנשים במקומות גבוהים בפוליטיקה הישראלית, והיעדרן מקרב ראשי המפלגות השונות. בתגובה לסדרת השאלות הזאת, לפיד הצהיר כי יש עתיד תמיד עמדה בסטנדרט של 40% ייצוג לנשים. העובדות, לעומת זאת, מראות אחרת: מלבד הכנסת ה-19, ביש עתיד מעולם לא היו 40% נשים ברשימה שנכנסה לכנסת. גם כאשר יש עתיד רצה כחלק מכחול לבן, הייצוג הנשי לא היה קרוב ל-40%.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בריאיון שהעניק לפיד לרינה מצליח ב"פגוש את העיתונות", אמר לפיד: "קבוצה גדולה של גברים בגיל העמידה זה נורא. כשעזבתי את משרד האוצר, אחרי שנה ו-8 חודשים, היו ארבע מנכ"ליות ושלושה מנכ"לים. הפכתי את הפרופורציה כי קידום נשים זה הכרחי. התמונה הזו בסוף זו תעודת עניות לכל מדינת ישראל". לאחר מכן הצהיר לפיד: "תמיד היה ותמיד יהיה ייצוג נשי גדול ומכובד (ביש עתיד). תמיד עמדנו ב-40% ביש עתיד".
הכנסת ה-19: שיא בייצוג הנשים
בשנת 2013 התמודדה יש עתיד בפעם הראשונה, כשיאיר לפיד בראשותה. הרשימה רצה לכנסת ה-19 וזכתה בסופו של דבר ב-19 מנדטים. 19 חברי כנסת מהרשימה נכנסו לכנסת, מתוכם 8 נשים (42% מהרשימה).
הנשים שנכנסו לכנסת מטעם יש עתיד: יעל גרמן, עליזה לביא, עדי קול, קארין אלהרר, רות קלדרון, פנינה תמנו-שטה, רינה פרנקל, יפעת קריב. 4 מהן הוצבו בעשירייה הראשונה של רשימת המפלגה (40%).
בשורה התחתונה - רשימת יש עתיד בכנסת ה-19 חצתה את רף ה-40% ייצוג לנשים.
הכנסת ה-20: אכזבה גם לנשים ברשימה
יש עתיד הגיעה לבחירות לכנסת ה-20, בשנת 2015, לאחר התפרקות הממשלה ופיטורי שר האוצר יאיר לפיד על ידי ראש הממשלה נתניהו. הרשימה רצה לכנסת וזכתה בסופו של דבר ב-11 מנדטים בלבד. בין 11 הח"כים שנכנסו בתחילה לכנסת, 3 מהם היו נשים (27%). ב-4 בספטמבר התפטר שי פירון מהכנסת ובמקומו נכנס אלעזר שטרן, מס' 12 ברשימה. ב-9 בפברואר 2018 נכנסה פנינה תמנו-שטה לכנסת לאחר התפטרותו של יעקב פרי. משלב זה, היו ברשימת יש עתיד לכנסת 4 נשים (36%).
בעקבות האכזבה בבחירות והירידה בכמות המנדטים, קטנה גם כמות הנשים ברשימה. עם כניסת יש עתיד לכנסת, היו רק 3 נשים בקרב העשירייה הראשונה (30%), ירידה לעומת הכנסת הקודמת. עם כניסת פנינה תמנו-שטה, גדל מספר הנשים הכולל ברשימה ל-4, אך גם אז לא עברה יש עתיד את רף 40% אחוזי הייצוג לנשים.
הנשים שנכנסו לכנסת מטעם יש עתיד: יעל גרמן, קארין אלהרר, עליזה לביא, פנינה תמנו-שטה (קדנציה חלקית).
בשורה התחתונה - רשימת יש עתיד לכנסת ה-20 לא חצתה את רף ה-40% ייצוג לנשים.
הכנסת ה-21: שפל במספר הנשים ברשימה
לבחירות לכנסת ה-21 הגיעה יש עתיד כחלק מרשימת כחול לבן, הכוללת את המפלגות של יאיר לפיד, בני גנץ (חוסן לישראל) ומשה יעלון (תל"ם). אליהם הצטרף גבי אשכנזי במיקום גבוה ברשימה. הרשימה זכתה בסופו של דבר ל-35 מנדטים. מבין חברי הכנסת שנכנסו לכנסת מטעם כחול לבן, עשר היו נשים (28.5%).
בדקנו גם מה היה המצב ברשימת יש עתיד בנפרד. 15 חברי כנסת נכנסו מטעם סיעת יש עתיד בכנסת ה-21. 4 מתוכם היו חברות כנסת (26.66%), ורק אחת מהן הוצבה בעשירייה הראשונה של הרשימה הכוללת - אורנה ברביבאי במקום ה-10. סך הכול בעשירייה הראשונה של כחול לבן הוצבו 2 נשים (20%).
הנשים שנכנסו לכנסת מטעם יש עתיד: אורנה ברביבאי, יעל גרמן, קארין אלהרר, פנינה תמנו-שטה.
בשורה התחתונה - רשימת יש עתיד וכחול לבן לכנסת ה-21 לא חצתה את רף ה-40% ייצוג לנשים.
הכנסת ה-22: סבב נוסף - כמעט ללא שינוי
לסבב הבחירות השני הגיעה יש עתיד עדיין כחלק מכחול לבן. ברשימה רצו יחדיו רשימות חוסן לישראל של גנץ, יש עתיד של לפיד, תל"ם של משה יעלון וגבי אשכנזי. בבחירות הללו כחול לבן קיבלה 33 מנדטים. מבין חברי הכנסת שהושבעו, עשר היו נשים (30.3%).
בדקנו גם את המצב ברשימת יש עתיד בנפרד. 13 מועמדים (בהמשך 14) מטעם יש עתיד נכנסו לכנסת, 4 מתוכם היו נשים (30.77%). רק אחת, אורנה ברביבאי, הוצבה בעשירייה הראשונה של הרשימה הכוללת, במקום ה-10. סך הכול בעשירייה הראשונה של כחול לבן הוצבו 2 נשים (20%).
הנשים שנכנסו לכנסת מטעם יש עתיד: אורנה ברביבאי, יעל גרמן, קארין אלהרר, פנינה תמנו-שטה.
בשורה התחתונה - רשימת יש עתיד וכחול לבן לכנסת ה-22 לא חצתה את רף ה-40% ייצוג לנשים.
הכנסת ה-23: פחות מ-40% ייצוג לנשים ברשימה
בכנסת 19: 8 מתוך 19 ח"כים. (42%)
בכנסת 20: 4 מתוך 13 ח"כים (30%)
לסבב הבחירות השלישי הגיעה יש עתיד עדיין כחלק מגוש המפלגות של כחול לבן, שרצו יחדיו. ברשימה היו מועמדים מטעם רשימות חוסן לישראל של גנץ, יש עתיד של לפיד, תל"ם של משה יעלון, האוזר והנדל מטעם דרך ארץ וגבי אשכנזי. בבחירות הללו כחול לבן לא חיזקה את כוחה ונותרה על 33 מנדטים. מבין חברי הכנסת שהושבעו, 10 היו נשים (30.3%).
בדקנו גם את המצב בתוך סיעת יש עתיד לפני הפיצול. 13 מועמדים מטעם יש עתיד נכנסו לכנסת בתחילה. 4 מהם היו נשים (30.77%). גם אז, רק אורנה ברביבאי הוצבה בעשירייה הראשונה (מקום 10), לצד מיקי חיימוביץ' מחוסן לישראל במקום השביעי. סך הכול בעשירייה הראשונה הוצבו 2 נשים (20%).
הנשים שנכנסו לכנסת מטעם יש עתיד: אורנה ברביבאי, יעל גרמן, קרין אלהרר, פנינה תמנו-שטה.
בדקנו את המצב ביש עתיד גם עם פיצול כחול לבן לשתי מפלגות - כחול לבן הכוללת גם את סיעת דרך ארץ, ויש עתיד - תל"ם. בשיא כוחה, הגיעה סיעת יש עתיד - תל"ם בכנסת ה-23 ל-18 חברי כנסת, עם כניסתם של ח"כ ולדימיר ביאליק וח"כ משה טור-פז. הרשימה גם עברה שינויים לאחר שפנינה תמנו-שטה עזבה לכחול לבן, אך מהעבר השני רד'יד מריח עזבה את גנץ ליש עתיד. גם ח"כ יעל גרמן התפטרה ועזבה את הכנסת.
ברשימה זו, מכהנות 4 חברות כנסת - 3 מרשימת יש עתיד ואחת מסיעתו של משה יעלון. 4 חברות כנסת מתוך 18 (22.2%). בהמשך גם ח"כ מירב כהן הודיעה על הצטרפותה ליש עתיד.
בשורה התחתונה - רשימת יש עתיד וכחול לבן לכנסת ה-23 לא חצתה את רף ה-40% ייצוג לנשים.
הקביעה של לפיד לא נכונה ברובה
בשורה התחתונה, הצהרתו של לפיד על כך שייצוג הנשים ביש עתיד תמיד עלה על 40% - אינה נכונה ברובה. אומנם המצב היה כך בכנסת הראשונה שבה התמודדה יש עתיד, אך מאז המצב רק הורע מבחינה זו והגיע לשפל תחת האיחוד במפלגת כחול לבן. כמות הנשים מתוך רשימת יש עתיד, או רשימת כחול לבן, לא עברה את רף ה-40% ייצוג לנשים.
יש לציין כי בדקנו גם את רשימת 120 המועמדים לכנסת מטעם יש עתיד וכחול לבן. לפי הרשימה הזו, המפלגה עומדת ברוב המקרים ברף שהציב לפיד. עם זאת, קשה לייחס לכך תוקף, שכן אין לכך השפעה מעבר למשמעות סמלית. לשם כך נבדקו כמות הנשים שהוצבו במקומות ריאליים ובעשירייה הראשונה.