יחסים דיפלומטיים רשמיים בין ישראל למדינה הבלקנית: שרי החוץ של ישראל וקוסובו חתמו היום (שני) על מיסוד הקשרים בין שתי המדינות, בטקס וירטואלי ראשון מסוגו. משלחת קוסוברית הייתה אמורה להגיע ארצה לרגל חתימת ההסכם ולהשתתף בטקס מיוחד, אולם בשל הגבלות הקורונה וסגירת נתב"ג – המאורע החשוב מצוין בזום.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כתבות נוספות ב-N12:
- היסטוריה: הסכם השלום עם איחוד האמירויות ובחריין נחתם
- ישראל וסודן הודיעו על נרמול היחסים ביניהן
- "הסכם שלום היסטורי": ישראל ומרוקו יכוננו יחסים דיפלומטים
שר החוץ, גבי אשכנזי, ושרת החוץ של קוסובו, מליסה חרדינאי סטובלה, חתמו על שני הסכמי שיתוף פעולה - האחד ממסד את הקשרים הדיפלומטיים בין המדינות והשני נוגע להסכמי פיתוח. לאחר שהצדדים חתמו על ההסכמים, הם נשלחו בדואר האלקטרוני לחתימה נוספת. בסיום הטקס נחשף השלט שנתלה בכניסה לשגרירות קוסובו שתוקם בעתיד.
"היום הסרנו את הלוט מעל שלט הכניסה שיוצב בפתח השגרירות", אמר השר אשכנזי, "אני מאמין שעד פסח נחנוך סופית את שגרירות קוסובו בירושלים, בירת ישראל. כינון היחסים בין ישראל לקוסובו הוא צעד היסטורי חשוב ומרגש, המשקף את השינויים הרבים שחווה האזור בחודשים האחרונים. היום, מצטרפת קוסובו רשמית למעגל המדינות השואף לשלום ויציבות ומכיר בישראל וירושלים בירתה".
"החלטת קוסובו להצטרף למעגל המדינות הנלחמות באנטישמיות ואשר אימצו את הגדרת האנטישמיות של IHRA – הן הוכחה ניצחת לברית החשובה בין העמים והתרבויות", הוסיף. "כולי תקווה, כי קוסובו תמשיך ותפעל בדרך זו של שלום ומלחמה בקיצוניים ותפעל גם להכרה בחיזבאללה על כל זרועותיו כארגון טרור".
שר החוץ אשכנזי הודה לממשל האמריקאי על תרומתו הרבה לכינון היחסים בין ישראל לקוסובו ואמר: "אני מודה לארצות הברית על מאמציה לקידום השלום בעולם, וקידום יחסי ישראל עם מדינות שעד לפני זמן קצר לא היו לנו יחסים דיפלומטים איתן. ישראל רוצה לראות בלקן יציב. במידה ויהיה רצון בשני הצדדים נשמח לקחת חלק במאמץ לבנות אמצעים בוני אמון יחד עם קוסובו סרביה בחסות ארצות הברית".
לטקס קדמה פגישה בהשתתפות שני שרי החוץ והצוותים המקצועיים, במהלכה הדגישה שרת החוץ של קוסובו את מחויבותה של קוסובו לדזיגנציה של חיזבאללה. נוסף על כך, שיתפה בתוכניתה לקדם בקוסובו את החינוך לזיכרון בשואה כמו גם טיפול בבתי קברות יהודיים ופתיחת מרכז תרבות יהודי כבר השנה.
המדינה השלישית שפותחת את שגרירותה בבירה
קוסובו תהיה המדינה השלישית שתפתח שגרירות בירושלים, לאחר שארה"ב וגואטמלה כבר העבירו בעבר את שגרירויותיהן לבירה הישראלית. לקוסובו יש כבר נכס במרכז ירושלים שעובר שיפוצים לקראת הפיכתו באופן רשמי לשגרירות.
קוסובו, מדינה מוסלמית ברובה, הכריזה על עצמאותה כבר בשנת 2008, תשע שנים לאחר שכוחות נאט"ו יצאו לקמפיין צבאי בן 78 ימים נגד סרביה, במטרה לעצור את התקפותיה נגד אלבנים אתניים בקוסובו. מרבית מדינות המערב הכירו בכך, למעט סרביה ובעלות בריתה רוסיה וסין.
המבוי הסתום המתמשך וחוסר נכונותה של סרביה להכיר בקוסובו, עוררו מתיחות בבלקן לאחר מלחמות האזרחים הקשות שהשתוללו באזור בשנות ה-90. עם זאת, בספטמבר האחרון המדינות חתמו על הסכם לנרמול היחסים הכלכליים ביניהן, מה שמעורר תקווה לעתיד טוב יותר בין השתיים.
באשר ליחסים עם ישראל, קוסובו המוסלמית לא הכירה בישראל עד עכשיו, מכיוון שישראל לא הכירה בקוסובו. ישראל סירבה להכיר בקוסובו מכיוון שלא רצתה לתמוך בהכרזה החד-צדדית על עצמאותה, שמא הדבר יצור תקדים מסוכן ויאפשר לפלסטינים ללכת בדרכה של קוסובו.
ההחלטה על ההכרה ההדדית בין המדינות הושגה בפסגת מנהיגי קוסובו וסרביה בספטמבר, וקודמה על ידי נשיא ארה"ב לשעבר טראמפ. באותה פגישה סרביה הסכימה להעביר את שגרירותה לירושלים. בטקס הווירטואלי השתתף גם מת׳יו פאלמר, סגן עוזר מזכיר המדינה לנושאים אירופאיים ואירו-אסייתיים במחלקת המדינה בארה״ב.