אבני דרך: רגע לפני שיכריז הערב (שלישי) על הקמת מפלגה חדשה בראשותו, סיכמנו עבורכם את עיקרי תחנות חייו של אחד מהשמות הבולטים במרוץ לכנסת ה-24 - רון חולדאי. הצהרתו המתוכננת על הצטרפותו לפוליטיקה, תהיה דריסת רגלו הראשונה בפוליטיקה הארצית. לצד זאת, לא נראה שניתן להרתיע בקלות את טייס הקרב לשעבר ששולט בעיריית תל אביב ביד רמה זה 22 שנים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
טייס קרב
חולדאי, כיום בן 76, גדל בקיבוץ חולדה לצד שני אחיו. אביו היה ממייסדי הקיבוץ ומנהל בית הספר שנמצא בו, אימו הייתה מורה ומשפחתו הייתה המשפחה המאמצת של הסופר עמוס עוז. בבית הספר שבו למד לא ניגשו למבחני בגרות, אולם כשהתגייס לצה"ל בשנת 1963 - השלים את לימודיו. בהמשך התנדב חולדאי לקורס טיס ולאחריו שירת כטייס קרב וכמפקד.
חולדאי לקח חלק במבצע מוקד שפתח את מלחמת ששת הימים, ובמסגרתו הפציץ בסיסים במצרים ובסוריה. במלחמת יום הכיפורים שימש ממלא מקום מפקד טייסת 201, ורשם לזכותו שלוש הפלות של מטוסי אויב, אך ספג פגיעה קשה בעצמו שהכריחה אותו לבצע נחיתת חירום.
הכישלון בעסקים והמעבר לחינוך
חולדאי היה ממקימי בסיס חיל האוויר בנבטים, הוא שימש כמפקדו ולאחר מכן מונה למפקד בסיס חיל האוויר שבחצרים. לאחר שטיפס במעלה שרשרת הפיקוד - פרש חולדאי מצה"ל בשנת 1989 כשהוא בדרגת תת-אלוף. לאחר פרישתו, הוא ניסה להשתלב בעסקים - הן במכירת מזגנים בניגריה והן בניהול מפעל ברמלה - אך החליט להפסיק זאת כשלוש שנים לאחר שחרורו. בהמשך הגיש מכרז לתפקיד מנהל הגימנסיה העברית בהרצליה וקיבל את התפקיד. הטייס לשעבר הפך למנהל קשוח, שנחשב מוצלח בסביבתו ורשם במשך שש שנים הישגים משמעותיים עבור בית הספר.
תחילת דרכו הפוליטית
עוד במהלך תפקידו כמנהל, החליט חולדאי לנסות ולבצע קפיצה לפוליטיקה הארצית. הוא התמודד בבחירות המקדימות למפלגת העבודה בשנת 1995, אולם נותר בחוץ לאחר שהגיע למקום 38 בשעה שהמפלגה זכתה ב-34 מנדטים.
למרות זאת, חולדאי לא ויתר. בשנת 1998 התמודד בבחירות לרשות עיריית תל אביב מטעם סיעה עצמאית בשם תל אביב אחת, וניצח עם 50% מקולות הבוחרים. מאז חולדאי נבחר לתפקיד שוב ושוב במשך ארבע פעמים, ותמיד הוביל ביתרון דו-ספרתי באחוזי הקולות מול יריביו.
האיש של מרכזי הבילוי והמסחר, הרכב הפרטי והתחבורה הציבורית בשבת
במהלך כהונתו של חולדאי הוקמו שורת מרכזי בילוי ומסחר בתל אביב באזורים היסטוריים, ביניהם למשל מתחם הנמל, מתחם התחנה ומרכז שרונה. בעיר נבנו בתקופה זו מגדלי יוקרה רבים, ולצד זאת העירייה פעלה לפינוי משפחות בשכונת כפר שלם - מה שעורר ויכוח ציבורי.
תחת הנהגתו, השיקה עיריית תל אביב בעשור האחרון שורת מיזמים לעידוד רכיבה על אופניים והקצתה שבילים רבים המיועדים לכך. בהמשך התפרסמו סקרים שהראו כי שיעור שימוש התושבים ברכב פרטי בעיר דווקא עלה, ואחת הסיבות לכך היא מדיניות של הוספה מתמידה של מקומות חניה. כמו כן, תל אביב סובלת משיעור גבוה של הולכי רגל הנפגעים בתאונות דרכים. לפני מעט יותר משנה, השיק חולדאי, בשיתוף העיריות השכנות, את מיזם התחבורה הציבורית בסופי שבוע - "נעים בסופ"ש".
תקציב מאוזן אבל עיר יקרה ואמירות שנויות במחלוקת
חולדאי קיבל לידיו עירייה גרעונית עם חוב של מאות מליוני שקלים, ובמהלך כהונותיו הביא אותה למצב של עודף תקציבי. עם זאת, תושבים רבים מתלוננים על עלויות המחיה הגבוהות בעיר, וביניהן מחיר הארנונה הגבוה. כיום, תל אביב ניצבת במקום ה-5 בדירוג הערים היקרות בעולם של מגזין אקונומיסט.
במהלך כהונתו כראש עיר, הסתבך לא פעם חולדאי באמירות שנויות במחלוקת. ב-2016 אמר בוועדת הרווחה של העירייה כי "החלשים מצביעים עבור מי שדופק אותם" וב-2018 הודה כי בעת ביקור בוייטנאם אכל בשר כלב אצל משפחת איכרים.
באוגוסט 2020, החליט להאיר את בניין עיריית תל אביב בדגל לבנון כמחווה לנפגעי הפיצוץ הקטלני בנמל ביירות, מה שעורר ביקורת עזה. לאחר פיגוע הירי הקטלני במתחם שרונה, עורר חולדאי סערה כאמר כי "אי אפשר להמשיך להחזיק אנשים במציאות שבה אתה כובש אותם".
חולדאי נחקר באזהרה בעבר בפרשת שחיתות בחברת החניונים העירונית אחוזות חוף, אך התיק נגדו נסגר בעילה של חוסר ראיות. חולדאי נישא בשנת 1969 ליעל כ"ץ, הזוג מתגורר בשכונת תל ברוך בצפון תל אביב ויש להם שלושה ילדים.