לאחר 7 שעות ארוכות של דיונים, התפזר אתמול (ראשון) קבינט הקורונה ללא קבלת החלטות בשום נושא שנמצא על הפרק. ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש הממשלה החליפי בני גנץ וראש המל"ל מאיר בן שבת יתכנסו היום כדי לגבש הצעה סופית, בעיקר בנוגע למערכת החינוך ולערים האדומות. ההצעה תובא לדיון בקבינט שיתכנס בשעה 16:00, ובתקווה גם להצבעה ולאישור.
הנושאים שבהם יצטרך הקבינט להכריע
מערכת החינוך
מחלוקת קשה התגלעה אמש בין גורמי הבריאות לשר החינוך לגבי חזרתם ללימודים של תלמידי כיתות ה'-ו'. מסתמן שהיה רוב בקרב שרי הקבינט לגבי פתיחת מערכת החינוך לשכבות אלו, ואולי אפילו לחזרה ללימודים של י"א-י"ב, כבר ביום שלישי הקרוב, כלומר מחר. עם זאת, דווקא הרוב הזה הוביל להחלטת ראש הממשלה שלא להעלות את הנושא להצבעה ובעצם להותיר את המצב על כנו ליממה נוספת.
הערים האדומות
כבר בפתח הדיון בקבינט הבינו השרים שחייבת להתקבל החלטה רוחבית לגבי הערים האדומות (אלו שהתחלואה בהן גבהה באופן חריג) והכתומות (הערים שהתחלואה בהן צפויה לצמוח במהירות בימים הקרובים). הפרויקטור החדש נחמן אש הציע מודל דיפרנציאלי לערים האדומות: על פי מודל זה ערים רבות יותר ייכנסו בהגדרה הנוקשה על שלל השלכותיה. אם כיום יש עיר אדומה אחת, במודל של אש מדובר ב-4 ערים אדומות שבהמשך יצטרפו אליהן ערים נוספות.
על הערים האדומות על פי אש יוטל סגר. תהיה בהן יותר נוכחות משטרתית ויותר קנסות, יותר בדיקות קורונה ולמעשה טיפול נקודתי משמעותי בערים האלה. בערים הכתומות יוטל עוצר לילי בלבד. מדובר ב-13 ערים שאמורות להיות ברשימה הזו, כולן יישובים דרוזים וערבים. זו ככל הנראה ההצעה שתתקבל בסופו של דבר.
ההצעות שירדו מהפרק
עוצר לילי
הפרויקטור אש הבהיר כבר בפתיחת הדיון כי מבחינתו לעוצר לילי אין שום תוחלת. במהלך השבוע האחרון דווח שוב ושוב על ההתנגדות הנחרצת שקיימת במערכת הבריאות להצעת העוצר הלילי. לטענתם מדובר בכלי לא יעיל שלא יפחית את התחלואה. אתמול במהלך הדיון הודתה גם משטרת ישראל בקבינט שהיא לא תוכל לאכוף את זה.
סגירת המסחר בשעות הערב
הצעה מוזרה שעלתה בדיון דווקא מצידו של ראש הממשלה בנימין נתניהו היא סגירת המסחר מהשעה 19:00 בערב. השרים התנגדו לכך נחרצות. במשרד הבריאות טענו שסגירה מוקדמת של בתי עסק תוביל להצטופפות של קונים בשעות הפעילות הקצרות דבר שיגדיל את ההתקהלויות. שר האוצר ישראל כ"ץ הביע גם הוא התנגדות וטען כי עדיף לטפל במוקדי התחלואה ולא בעסקים.
הסיבה שהצעה כזו בכלל עולה היא הרצון העז לפתוח את כיתות ה'-ו'. נתניהו מאמין שחייבים "אפקט מרסן", כלומר משהו שיאזן את התחלואה שתתפרץ בבתי הספר, משום שבגילים האלו ההדבקה כבר יותר משמעותית.
נתניהו, גנץ ובן שבת יגבשו הצעה מחודשת ויביאו אותה היום לדיון ולהצבעה בקבינט. התקווה היא שהפעם יצליחו השרים לקבל החלטות בצורה מהירה יותר ובכך יתנו הקלה וודאות מסוימת גם להורים, לתלמידים ולמורים וגם לאנשי המשק.