המשבר הפוליטי המתמשך מקרב עוד צעד לבחירות - אבל מתי? ביממה האחרונה תקפו נתניהו וגנץ אחד את השני בחריפות, וההערכה הרווחת היא שיהיה לגנץ ונתניהו קשה לגשר על הפערים. עם זאת, אף אחד לא יכול להתחייב, בגלל חוסר הוודאות שמייצר משבר הקורונה. אלו המניעים הסותרים בממשלה - ובאופוזיציה
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אתמול (שני) נתניהו האשים את גנץ ב"שימוש בצה"ל לצרכים פוליטיים", בעוד ראש הממשלה החליפי זעם על הדלפת הטיסה לסעודיה והשמיע איומים בפירוק הממשלה. עדיין ייתכן שבסוף הם ימצאו את הדרך להישאר ביחד לעוד כמה חודשים, ושאלת עיתוי הבחירות מחריפה: באיזה תאריך הצדדים היו מעדיפים שהממשלה תתפרק?
נתניהו - ודילמת המועד
ראש הממשלה הוא הדוחף הראשי לפירוק הממשלה ולבחירות משתי סיבות מרכזיות:
- ההחלטה לא לתת לגנץ את הרוטציה. נתניהו צוטט אומר בשיחות סגורות שזה יהיה חוסר אחריות להעביר את השרביט לגנץ, אף כי במערכת הפוליטית מעריכים כי הוא לא תכנן לכבד את ההסכם מהרגע הראשון.
- נתניהו מעוניין בהליכה לבחירות כדי להחזיר למפלגתו את השליטה במשרד המשפטים. הוא מקווה שבאמצעות שליטה במינוי הבכירים במערכת המשפט, ובהם פרקליט המדינה, הוא יצליח להחזיר את הגלגל לאחור ואף לבטל את האישומים נגדו.
מנגד, נתניהו היה מעדיף ללכת לבחירות ביוני ולא במרץ - בגלל שהוא היה מעדיף שכמה שיותר חיסונים כבר יגיעו לישראל והמצב הכלכלי ישתפר.
בושה שגנץ משתמש בצה״ל ככלי ניגוח פוליטי. אף שר ביטחון לא נהג כך מעולם. pic.twitter.com/aFOCtmc9FJ
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) November 23, 2020
מצד שני, המתנה עד לפיזור הכנסת בחודש מרץ עלולה להציג את נתניהו כמי שהכשיל את העברת התקציב מתוך אינטרסים פוליטיים. הסיכון שהוא יילך רחוק מדי וזה יחזור אליו כמו בומרנג, ויהיה לו קשה להסביר למה הוא מפזר את הכנסת רגע לפני אישור תקציב.
גנץ - והמחלוקת בכחול לבן
יו"ר כחול לבן, שהודיע השבוע על הקמת ועדת בדיקה לרכש הצוללות, מעוניין בשימור הממשלה, ואין לו שום אינטרס ללכת לבחירות. הסקרים לא מחמיאים למפלגה שלו, וההערכה היא שיהיה לה קשה עוד יותר אחרי שכוחות אחרים יתייצבו על המגרש במחנה המרכז-שמאל.
החלטתי להקים ועדת בדיקה ממשלתית לחקר רכש הצוללות וכלי השיט, לאחר עבודת מטה נרחבת. השופט (בדימוס) אמנון סטרשנוב יעמוד בראשות הוועדה שתוקם בהתאם לסעיף 8א לחוק הממשלה.
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) November 22, 2020
ועדיין, גורמים בכחול לבן סבורים שאם הבחירות הן עובדה מוגמרת - עדיף להם בחירות כמה שיותר מוקדם. לתפיסתם, נתניהו עדיין מתקשה להציג הישגים משמעותיים במאבק בקורונה ולכן קיים תמריץ להקדמת הבחירות.
במפלגה מתלבטים אם עדיף להם לפזר את הכנסת בעצמם במועד המוקדם ביותר. מצד אחד, מהלך כזה יציג אותם כמי שלא מוכנים להתקפל פעם נוספת בפני נתניהו, ומנגד - זה יקל על הליכוד לטעון שהם אשמים בפירוק הממשלה. על כן, ההערכה היא שבמפלגה של גנץ יעדיפו שהכנסת תתפזר באופן אוטומטי בסוף דצמבר – ב-23.12, בעוד פחות מחודש - התאריך האחרון להעברת התקציב.
מנגד, יש גם קבוצה במפלגה שסבורה שצריך לתת לנתניהו דחייה של כמה שבועות עם התקציב. המניע לדחייה - התקווה שראש הממשלה בכל זאת יחזור בו מהכוונה לפזר את הממשלה, אולי מחשש להתחזקות של בנט.
בנט - מתחמם על הקווים
יו"ר ימינה הוא השחקן היחיד במערכת הפוליטית שיש לו רק מה להרוויח מבחירות ולקוות שהן יתקיימו כמה שיותר מוקדם. הסקרים מנבאים לו מספרים חלומיים והוא יודע שכל יום שבו ישראל מתקרבת לחיסון יקשה עליו לשמר את המספרים הדו-ספרתיים. הגעת החיסונים גם תקל על נתניהו לטעון להישגים במאבק בקורונה בזמן שבנט צועק מהאופוזיציה.
בעיה נוספת מבחינתו של בנט: אם יתחילו להגיע חיסונים, והציבור הישראלי יתחיל לראות באופק את סוף המשבר, הוא יצטרך לתת תשובות לשורה ארוכה של סוגיות פוליטיות וחברתיות שמפצלות את תומכיו. חיסון נרחב לאוכלוסייה ימקד את תשומת הלב בנושאים נפיצים מבחינת בנט, כמו היחס לקהילה הגאה, הקמת מדינה פלסטינית, חוק הגיוס ויחסי דת ומדינה. שינוי סדר היום מסכן את הישגיו בסקרים.
לפיד - מה רוצה יוזם פיזור הכנסת?
יו"ר יש עתיד הבהיר כי בשבוע הבא, ב-2 בדצמבר, יעלה להצבעה את ההצעה לפיזור הכנסת והליכה לבחירות - ולא יסיר אותה. בכך הוא הציב אולטימטום ליתר הצדדים במערכת הפוליטית.
סיעת ימינה הודיעה הבוקר שתתמוך בהצעת החוק שלי לפיזור הכנסת ביום רביעי הבא. אם כחול לבן יצביעו בעד - נוכל להחליף את הממשלה הכושלת הזאת בממשלה שתטפל במיליון מובטלים ובעסקים הקורסים.
— יאיר לפיד - Yair Lapid (@yairlapid) November 24, 2020
כמפלגה אופוזיציונית, בוודאי שלפיד וחברי סיעתו רוצים בחירות בכל רגע נתון - גם אם הסיכוי לשלטון נראה קטן. לפיד ינסה לחבור לכוחות נוספים כדי להתבסס כמנהיג מחנה המרכז-שמאל.
דווקא סדר יום שעוסק פחות בקורונה ויותר בסוגיות שמעסיקות את הציבור כמו דת ומדינה, והשמירה על מערכת אכיפת החוק, יכול להקל על לפיד לקחת קולות מבנט. לכן ייתכן שגם לו יש אינטרס בדחיית הבחירות בכמה חודשים, כאשר יגיעו יותר חיסונים ותמונת המצב תהיה שונה.
במערכת הפוליטית מעריכים שגם ללפיד יש אינטרס להגיע לבחירות אחרי שיאו של משבר הקורונה, שכן כמה מהמנדטים של המפלגה נמצאים אצל בנט. סדר יום ציבורי אחר אולי יקל על לפיד להחזיר אותם אליו.