יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, רוצה בכל מאודו שנתניהו יוחלף - זה כבר ידוע. בשנתיים האחרונות הוא עושה כל שביכולתו כדי לממש את המטרה הזו, אך ללא הצלחה בינתיים. איך קרה שהאיש שהחל בגיל 30 את דרכו הפוליטית כאחד מהאנשים הקרובים ביותר לנתניהו פיתח כלפיו כזו טינה?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

התשובה כנראה מסתתרת במשפט אחד שליברמן אומר לנו בריאיון מיוחד למגזין N12, שבו הוא מתייחס לתקופת כהונתו כשר ביטחון בממשלת נתניהו הרביעית, שהייתה אקורד הסיום ליחסיהם הנפרסים על פני ארבעה עשורים: "במקום לעסוק בסיכול ראשי הטרור, נתניהו עסק בסיכול שר הביטחון, כדי שאני חס וחלילה לא אצליח".

אביגדור ליברמן ובנימין נתניהו (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
מחברים קרובים לאויבים. ליברמן ונתניהו | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

אז למרות שהיעד של ליברמן ברור ומוגדר היטב, הדרך אליו לוטה בערפל. אומנם רק השבוע אישרה הכנסת בקריאה טרומית את התפזרותה, אך עדיין לא ברור אם ומתי הצעת החוק תקודם עד לכדי בחירות. ליברמן היה מעדיף שזה לא יקרה, למרות שלפי הסקרים האחרונים מפלגתו שומרת על כוחה. "הליכה לבחירות היא לא רק עוד בזבוז כסף, זו קודם כל פגיעה קשה נוספת ביותר בחוסן הלאומי ובאחדות העם. זה עוד פעם מסע של השתלחויות הדדיות, האשמות והשמצות", הוא מסביר.

אז מה בכל זאת?

"ברור שהפתרון הטוב ביותר הוא למצוא במסגרת הכנסת הנוכחית אפשרות להקים ממשלה אחרת ללא נתניהו. הסיכוי קלוש אבל עדיין יכול להיות שאנשים יתעשתו. כשאתה מדבר מאחורי המליאה עם חברי כנסת מטעם הליכוד, אתה מגלה שרובם היו חולמים להיפטר מנתניהו, אבל בין מה שהם חולמים בסתר ליבם ואומרים לך בארבע עיניים לבין צעד מעשי - הדרך כנראה ארוכה מאוד".

אך בעוד שאינו בונה על חברי הכנסת של הליכוד, עכשיו, הוא מקווה, נפתח חלון הזדמנויות שיאפשר לעשות את הצעד שפוספס מבחינתו לאחר הבחירות האחרונות – העברת חוק שאוסר על נאשם בשוחד להתמודד על ראשות הממשלה. לשם כך דרושות אצבעותיהם של חברי הכנסת יועז הנדל וצבי האוזר מסיעת דרך ארץ, וגם של כל 15 חברי הכנסת של הרשימה המשותפת, שבהם הארבעה שמייצגים את מפלגת רע"מ בראשות מנסור עבאס, שהתקרב לאחרונה לנתניהו.

מבחינת ליברמן, מדובר בחציית קו אדום. "כל הרשימה המשותפת הם תומכי טרור, שהפכו, בעיקר הנציגים של התנועה האסלאמית, לפרטנרים ולשותפים הטבעיים החדשים של נתניהו. זה ברור שהם סגורים איתו". כדי להבהיר את הנקודה, ליברמן מפרט: "עבאס נסע באוקטובר 2016 לדוחא וערך מפגש חם עם ראשי החמאס, כולל חאלד משעל. כמו בסרט טורקי – הם התחבקו והתנשקו. חברי הרשימה המשותפת הצביעו נגד הסדר מדיני עם המפרציות, כמו שהקודמים להם הצביעו נגד הסכם השלום עם מצרים. אני כבר לא מדבר על זה שהם החליטו להחרים את הלוויה של שמעון פרס ושיו"ר הרשימה איימן עודה עלה באותו שבוע לקברו של ערפאת, או שבעימות האחרון של ישראל עם הג'יהאד האסלאמי הם התייצבו לצדו, מה שאפילו החמאס לא עשה".

השר המתפטר - ומחליפו? ליברמן ובנט (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות)
"כל מי שמצביע ימינה - מצביע נתניהו". ליברמן ובנט במליאה | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות

אם היוזמה לא תצלח, ונתניהו ימשיך לעמוד בראשות הליכוד גם בבחירות הקרובות, ליברמן אומר כי המטרה המרכזית של מפלגתו תהיה - כמו במערכות הבחירות הקודמות - החלפת שלטונו. הבעיה מבחינתו היא שהסקרים מנבאים בדיוק את ההיפך, ומעניקים לגוש הימין, ללא ישראל ביתנו, לא פחות מ-66 מנדטים. על כן, מכיוון שהציר של ליברמן ולפיד לעומת ש"ס ויהדות התורה מטילים וטו הדדי זה על זה - מסתמן כי התסריט היחידי שיאפשר הקמת ממשלה ללא נתניהו הוא שמפלגתו של בנט תצטרף לקואליציה של המרכז-שמאל, ללא הליכוד.

עם זאת, גם את היתכנות האפשרות הזו ליברמן פוסל. "בסופו של דבר, צריך להיות ברור שכל מי שיצביע לימינה - יצביע בעד קואליציה של סמוטריץ', דרעי, ליצמן ונתניהו. כשסמוטריץ' יעמוד מול האלטרנטיבה האם ללכת איתם או עם ליברמן ולפיד, הוא יבחר באפשרות הראשונה". בנוסף, ליברמן עצמו מציב תנאים שנראה שלא יאפשרו הצטרפות שלו לקואליציה ביחד עם ימינה. "לא ניכנס לממשלה שלא תתחייב לנישואים אזרחיים, לתחבורה ציבורית בשבת ולביטול חוק המרכולים", הוא מתחייב.

אביגדור ליברמן (צילום:  הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש/90 )
מפלגתו שומרת על כוחה ואף מתחזקת. ליברמן בכנסת | צילום: הדס פרוש, נועם רבקין פנטום, פלאש90, פלאש/90

אחרי ההצבעה בעד פיזור הכנסת הוא הבהיר: "לקראת נפילתה הצפויה של ממשלת ביבי-גנץ, ברור מעבר לכל ספק כי למדינת ישראל נדרשת מנהיגות אחראית, ומנוסה, לא כזו העוסקת בהישרדות, בחלוקת תיקים ובהמצאת משרדים, תוך כניעה מוחלטת לחרדים". לדבריו, הפתרון למשבר הוא "ממשלה יציבה המעמידה בראש סדר היום את האינטרסים הלאומיים. כ-90 חברי כנסת באים בחשבון, בלי הרשימה המשותפת, בלי עסקני ש"ס ויהדות התורה ובלי נתניהו".

"נתניהו נכנע לטרור מעל הראש שלי"

העימות הנוכחי בין ליברמן לנתניהו אינו הראשון בתולדות היחסים שלהם, שידעו עליות ומורדות במשך יותר מ-30 שנים. הפעם הראשונה שנתניהו אכזב את ליברמן הייתה בסוף 1998, אז התברר שממשלתו הראשונה נופלת והולכים לבחירות. ליברמן ליווה את נתניהו כבר מזה עשור, בין היתר כמנכ"ל תנועת הליכוד לאחר בחירתו של נתניהו ליו"ר המפלגה וכמנכ"ל משרדו לאחר כניסתו לתפקיד ראש הממשלה. הוא ביקש להשתלב במטה הבחירות, אך נענה בסירוב, לאחר שנאמר לו כי נתניהו "רואה בו נטל אלקטורלי". בעקבות זאת, ליברמן הכריז על הקמתה של מפלגת ישראל ביתנו בתחילת 1999.

יותר מעשור לאחר מכן, כשמפלגתו כבר ותיקה בנוף הפוליטי, הוא חבר לליכוד ברשימה משותפת שהתמודדה בבחירות לכנסת בשנת 2013. האיחוד הזה החזיק פחות משנתיים, והתפרק בעקבות חילוקי דעות בין ליברמן לנתניהו בנוגע להתנהלות הממשלה מול החמאס בעזה, מוטיב קבוע בהתנצחויות ביניהם שיחזור גם בהמשך.

סקרי העומק: ליברמן מתחזק (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
שלושה עשורים של עליות ומורדות. נתניהו וליברמן | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

לאחר הבחירות בשנת 2015 החליט ליברמן שלא להצטרף לממשלתו הרביעית של נתניהו, שאותה כינה "התגלמות האופורטוניזם". במהלך שהותו באופוזיציה נהג לתקוף את נתניהו במילים קשות, ובין היתר כינה אותו "רמאי" ו"נוכל". אך שוב, לאחר כשנה הם התפייסו וליברמן הצטרף לממשלה של נתניהו כשר הביטחון. המינוי הזה החזיק כשנתיים וחצי, כאשר בעקבות סבב נוסף של הסלמה בדרום, לקראת סוף שנת 2018, הקבינט המדיני-ביטחוני החליט על הפסקת אש מול החמאס, צעד שהוביל להתפטרותו המיידית של ליברמן מהממשלה ולגט הכריתות שהעניק לנתניהו.

"הבן אדם העביר מעל הראש שלי החלטה על הסדרה, שהיא מכבסת מילים לכניעה לטרור", מסביר ליברמן. "שנתיים משכתי את זה, עד לרגע שהאיש החליט שהוא משלם להם דמי חסות שהגיעו בתקופה האחרונה ל-30 מיליון דולר בחודש".

בהקשר הזה, ליברמן ספג קיתונות של לעג לאחר שלא מימש את הבטחתו טרם כניסתו לתפקיד שר הביטחון, שלפיה יאמר לאיסמעיל הנייה: "או שתחזיר את גופות השבויים תוך 48 שעות או שאתה מת". האמירה הזו, כך נראה, ממשיכה לרדוף אותו עד עצם היום הזה וחשוב לו להבהיר שאם זה היה תלוי בו, הדבר היה מתבצע, אך נתניהו מנע זאת.

"אני עומד מאחורי האמירה הזו וזה מה שהיה צריך לעשות", אומר ליברמן. "נתניהו היה חתום איתי על הסכם שכתוב בו: 'מיגור שלטון חמאס ברצועת עזה'. הגשתי תוכנית מסודרת, כתובה, ונתניהו טרפד אותה. אחרי ניסיונות של שנתיים, כשהבנתי שאני לא יכול לממש אותה, קמתי והתפטרתי. אין הרבה אנשים שעוזבים את כיסא שר הביטחון, אבל בניגוד לאחרים אני לוקח אחריות".

ליברמן מסביר כי "חמאס הפך בשנתיים מאז ההסדרה מארגון טרור לצבא טרור, שמייצר נשק ויש לו כבר גדודים וחטיבות. זה פשוט דבר בלתי נתפס, זה הרבה מעבר לאיום טקטי. מה שנתניהו כרגע עושה זה לנסות לקנות שקט בהרבה מאוד כסף ואומר 'אחרי המבול'".

"ביבי עושה הכול מתוך אינטרס אישי"

ליברמן מדגיש כי עמדתו נגד נתניהו היא עקרונית ולא אישית. "לנתניהו יש הרבה זכויות והייתה לו תרומה לבניין הארץ, אבל הוא יותר מדי שנים בשלטון. כרגע הוא עושה הכול מתוך האינטרס האישי שלו. יש שם חצייה של כל הקווים האדומים. בעיצומו של המשבר הכלכלי, בגלל הקורונה הבן אדם דורש לעצמו מיליון שקל החזרי מס, איזה מין דבר זה? או שרק בגלל מחאה ציבורית הוא ביטל את התוכנית לנסוע עם משפחתו במטוס פרטי נפרד לארצות הברית. אלה דברים בלתי סבירים".

רשימת ישראל ביתנו (צילום: קובי ריכטר/TPS, חדשות)
"נתניהו יותר מדי שנים בשלטון". ליברמן | צילום: קובי ריכטר/TPS, חדשות

ליברמן מברך על הסכמי השלום החדשים עם מדינות ערב, אך גם על כך יש לו ביקורת. "אי אפשר להתחייב במהלך שלוש מערכות הבחירות האחרונות להחיל ריבונות ישראלית על בקעת הירדן, לוותר על זה ואחר כך עוד להסביר שהוא עושה שלום תמורת שלום. נתניהו רימה את כל בוחריו. הוא מגיע להסדר עם המפרציות תמורת מטוסי F-35 ורשימה של ציוד צבאי מתקדם ביותר ומסתיר את זה משרי הביטחון והחוץ. הוא עוזב את המדינה, נוסע למפגש בסעודיה ולא מעדכן אף אחד. אתה לפחות מצפה מראש הממשלה שיגיד אמת, שיסביר. ואין מילה של אמת".

"ש"ס ויהדות התורה? סוחרי דת"

בשתי מערכות הבחירות האחרונות עמדה הביקורת נגד הציבור החרדי במרכז הקמפיין של ישראל ביתנו. "אשתי דוסית ואני גר בבית מעורב וגם ביישוב מעורב", מספר ליברמן. "בכוונה בחרנו לגור בנוקדים, כי יש פה גם חרדים, גם כיפות סרוגות וגם חילוניים. אני עושה ביום שישי בערב קבלת שבת וקורא את פרשת השבוע. בשבת בבוקר אשתי הולכת לבית הכנסת, אני הולך לשחק טניס ואנחנו מסתדרים מצוין. יש לי כבוד רב לדת ולמסורת. הבעיה היא שעסקני ש"ס ויהדות התורה זו חבורה של סוחרי דת, כמו שיש סוחרי נשק או סוחרי עתיקות. אין שום קשר בינם לבין הדת והמסורת היהודית וכל מה שהם מייצגים זו עבודה זרה".

"מי אמר שיש סתירה בין שירות צבאי לבין לימוד תורה?", שואל ליברמן. "גם יהושע בן נון וגם דוד המלך היו לוחמים. מי אמר שיש סתירה בין לימוד תורה לעבודה? רש"י ורמב"ם, שכתב שמי שלא עושה מלאכה אלא חי מצדקה, מחלל את השם - עבדו במשרה מלאה. זה טירוף מוחלט שאנחנו המדינה היחידה בעולם שמממנת מערכת לימוד שמונעת מילדים ללמוד מתמטיקה, אנגלית ומחשבים. מה הסיכוי שלהם להשתלב בשוק העבודה? כל מה שעסקני ש"ס ויהדות התורה רוצים זה להחזיק את הקהל שלהם עני וחסר השכלה, כי אז הם תלויים בהם, בקצבאות ובנדבות. ברגע שהם תלויים בהם כלכלית, הם גם מכתיבים להם איזה פתק לשים בקלפי כי הם בני ערובה. אני מאוד ניסיתי להתפשר, אבל אין שום יכולת, כי נתניהו הרגיל אותם שאפשר להשיג הכול בכוחנות. אנחנו נלך עד הסוף".

אריה דרעי אביגדור ליברמן (צילום: הדס פרוש פלאש 90, פלאש/90 )
"ש"ס ויהדות התורה? סוחרי דת". ליברמן ודרעי | צילום: הדס פרוש פלאש 90, פלאש/90

במישור המדיני, ליברמן עדיין מחזיק בתוכנית חילופי השטחים, שהציג לראשונה בשנת 2004. עיקרה של התוכנית הוא העברת שטחים ישראליים באזור המשולש, המאוכלסים בערבים, לידי המדינה הפלסטינית לכשתוקם, תמורת סיפוח גושי התנחלויות לישראל. לפי התוכנית, ערביי המשולש יאבדו את אזרחותם הישראלית, אלא אם יבחרו להישבע אמונים למדינה.

"שמחתי לראות שנשיא ארה"ב טראמפ אימץ את התוכנית וכלל אותה במסגרת תוכנית המאה שלו, כי אי אפשר להחזיק במקל משני הקצוות. מי שראה את ההלוויות של המחבלים מאום אל-פחם שרצחו שני שוטרים דרוזים על הר הבית חזה בסרט אימה. אלפים התגודדו שם וצעקו 'באש ובדם נפדה את פלסטין', הניפו דגלי פלסטין ותמונות של נסראללה והשמיעו קריאות נאצה נגד מדינת ישראל. זה לא בודדים או שוליים לא רלוונטיים. אז אם אתם פלסטינים, תחיו בפלסטין. אבו מאזן ישמח לשלם לכם ביטוח לאומי".

העולה שנכנס ללשכת שר הביטחון

היה זה בחודש אוגוסט האחרון, כשסגן שר האוצר, ח"כ יצחק כהן מש"ס, השתלח מעל דוכן המליאה בח"כ אלכס קושניר ממפלגתו של ליברמן. "אתה עדיין בא מהתרבות שחינכו אותך לאנטישמיות", תקף כהן את קושניר. "אתה עולה חדש עם מבטא רוסי כבד. תירגע, אתה כבר בארץ ישראל".

_OBJ

ליברמן רואה זאת כדוגמה לגזענות נגד עולי ברית המועצות לשעבר שעדיין לא חלפה. "זה דבר מזעזע. קושניר עלה בגיל 14 למדינת ישראל, היה מ"פ בגבעתי, היה בשב"כ, אח"כ היה שליח של הג'וינט ומנכ"ל משרד העלייה והקליטה. עשה את כל הדרך והוא באמת מודל לחיקוי".

עם זאת, חשוב לו להדגיש שהוא רואה גם את הצד היפה של ההתייחסות לעולים לישראל. "אני הגעתי לכאן בגיל 20, כאיש צעיר בלי שום קשרים והון, בלי ידע בשפה העברית, בלי כלום, והתקדמתי עד לעמדות של שר הביטחון ושר החוץ. זו בסופו של דבר תעודת הוקרה לחברה הישראלית".