עם ההצבעה בקריאה טרומית על פיזור הכנסת מתחיל שלב הנרטיבים - מי אשם ולמה בבחירות המוקדמות. שני הצדדים - כחול לבן והליכוד - טוענים כי ההסכם הקואליציוני הופר על ידי הצד השני וכי השותפות נרמסה על ידי האחר. החלטנו לעשות סדר בבלגן, וגם לעמת את הטענות למול המציאות.

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

נתחיל דווקא מהליכוד. שם מאשימים את כחול לבן בשורה של הפרות: 

  1. הצבעה בעד חוק ההמרה בניגוד לעמדת הקואליציה - כחול לבן אכן תמכו בכנסת בחוק שאוסר על טיפולי המרה בניגוד לעמדת הקואליציה, אך ההחלטה של גנץ לעשות זאת הייתה כמענה לתמיכת הליכוד בהקמת ועדת חקירה לשופטים, צעד שכונה בכחול לבן: "הכרזת מלחמה על הדמוקרטיה". מיותר לציין שתמיכת הליכוד בצעד קדמה לתמיכה של כחול לבן בחוק, וגם היא - בניגוד להסכמה בין שותפות.
  2. תקיפות יום יומיות נגד רה"מ והליכוד - חברי הכנסת והשרים של כחול לבן אכן התבטאו נגד נתניהו ומעשיו, אבל האשמת כחול לבן בזה משולה לאדם קירח שלועג לפדחות היתומות משיער של זולתו. הדיו לא יבש על ההסכם הקואליציוני שנחתם בין הצדדים והשרה רגב הייתה הראשונה שהתראיינה ואמרה ש"גנץ לא אפוי" וכי לא בטוח שהוא יהיה ראש ממשלה. משם העניינים הידרדרו, ואין צורך לציין את ההתבטאויות של יו"ר הקואליציה מיקי זוהר ואחרים. 
  3. הקמת ועדה למינוי פרקליט המדינה בניגוד להסכם הקואליציוני - בהסכם נכתב כי תוך פרק זמן של כמה חודשים תוקם ועדה שתבחן את מינויי הבכירים בשירות הציבורי שאותם עדיין מבצעים ממלאי מקום. אפעס, ועדה כזו לא הוקמה ומינויים לא יצאו לפועל - דבר שעורר עתירות לבג"ץ ודרישה גם של היועמ"ש להוציא צו על תנאי ולמנות מפכ"ל באופן מידי. כחול לבן אכן הקימו ועדה למינוי פרקליט המדינה, אבל גם הפעם מדובר בהחלטה שהגיעה בתגובה לשורת הפרות של הליכוד, ולא בהפרה של ההסכם שחוללה את המשבר. 
  4. הקמת ועדת בדיקה לרכש הצוללות 'על מנת להתריס את הליכוד ואת רה"מ' - מדובר בהחלטה דרמטית של כחול לבן שפוגעת אנושות בשותפות עם הליכוד. ההחלטה התקבלה אך לאחרונה, כשברור היה היה לכחול לבן שהולכים לבחירות, ובמפלגה רצו להציג הישג כלשהו שעונה על ההבטחות שלהם בקמפיין הבחירות הקודמות. מדובר בצעד תגובה, משמעותי מאוד וחריף, אבל לא בהפרה שחוללה את המשבר. 
  5. טענות לממשלה בתוך ממשלה - נתניהו כינה את זה אמש בנאומו - קואזיציה - אופוזיציה בתוך הקואליציה. המשמעות היא שהממשלה הייתה מקבל החלטות, גם בתמיכת גנץ, בעיקר בקבינט הקורונה - ואז בכנסת דברים היו מתהפכים בתמיכת כחול לבן. 
  6. הצבעה על פיזור הכנסת - משאין תקציב ל-2020 בגלל הליכוד, הכנסת ממילא הייתה מתפזרת ב-23.12 באופן אוטומטי. 

 בכחול לבן דוחים את הטענות: 

"כמעט מרגע הקמת ממשלת האחדות אנו רואים הפרות בוטות וחוזרות של ההסכם הקואליציוני שנחתם", אומרים במפלגה. "כחול לבן עמדה בהתחייבויותיה ודורשת בכל יום מחדש מהליכוד לעשות זאת - מה שלא קורה ומי שמשלם על כך את המחיר אלה אזרחי המדינה".

לדבריהם,

  1. הליכוד הבטיח להעביר תקציב דו שנתי ל-2021-2020: נכון. לפי סעיף 30 בהסכם הקואליציוני, כבר בקיץ היה אמור לעבור תקציב דו שנתי. פשרת האוזר דחתה את המשבר לדצמבר, ומשהוא לא נפתר - הולכים ככל הנראה לבחירות. מאחורי אי העברת התקציב עומדת סיבה פוליטית שבה הודה גם יו"ר הקואליציה זוהר - אם יעבור תקציב ל-21', לנתניהו לא תהיה נקודת יציאה מן ההסכם הקואליציוני ובכל מצב גנץ יהיה ראש ממשלה - בין אם ברוטציה ובין אם יתקיימו בחירות מוקדמות (גנץ יהיה ראש ממשלת מעבר). בשל העובדה שנתניהו לא מעוניין לתת לגנץ את ההישג הזה, ישראל מתקיימת ללא תקציב מדינה מ-2018, גם בעיצומו של משבר כלכלי ובריאותי חסר תקדים. 
  2. הצבעות בכנסת - הליכוד היה הראשון להפר כשהצביעו בניגוד לעמדת הקואליציה בעד ועדת חקירה לשופטים - כאמור לעיל
  3. עד היום לא הסכים הליכוד לאשר את תקנון הממשלה הפריטטית - בשל העובדה שלגוש נתניהו יש יותר שרים, הרי שבישיבות ממשלה לנתניהו יש רוב. מאחר שהוחלט בהסכם שהממשלה תהיה שוויונית, הרי שהממשלה הייתה צריכה לאשר שלשרי כחול לבן יהיה כוח רב יותר מסך החברים בה. הממשלה לא אישרה זאת, ובשל כך, בין היתר, לא התקיימו ישיבות ממשלה רבות.
  4. במשך חצי שנה מנע הליכוד את כינוס ועדת השרים לענייני חקיקה - מכוח הסיבה של סעיף 3
  5. הליכוד ביטל את הנהלת הקואליציה שבה אמורות להתקבל החלטות משותפות 
  6. הליכוד תקע ועודנו תוקע עשרות מינויים חשובים ועקרוניים להתנהלות תקינה של המדינה 

למרות שאלה שהפנינו, שר האוצר ישראל כ"ץ בחר שלא להתייחס לטענה של כחול לבן להפרת ההבטחה על התקציב, והציג את התוכנית שלו לאישור תקציב המדינה:

"לוח הזמנים המקצועי והאמתי להעברות תקציב 2020 ו-2021 וחוקי ההסדרים, כפי שהוצג ע"י משרד האוצר לרה"מ:
9.12 -אשרור תקציב 20 בממשלה
23.12 -אשרור תקציב 20 בכנסת.
17.12 -אישור תקציב 21 וחוקי ההסדרים בממשלה.
פברואר 21 -אישור תקציב 21 וחוקי ההסדרים בכנסת .

יצוין כי בליכוד טוענים שהתקציב לא עבר כדו שנתי בשל המשבר הכלכלי, ואולם - כבר בהסכם הקואליציוני של ממשלת החירום נכתב כי ניתן יהיה להוסיף שינויים בהתאם למצב.