הביקור ההיסטורי בהתנחלויות - וההכרזה: מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, ממשיך היום (חמישי) בביקורו הרשמי האחרון בישראל במהלכו הוא הכריז בין היתר כי מוצרים שמיוצרים מעבר לשטחי הקו הירוק יסומנו על ידי האמריקנים כ"תוצרת ישראל". מוקדם יותר היום, חזר פומפאו על ההחלטה של מחלקת המדינה של ארה"ב במסגרתה ארגוני BDS יקוטלגו מהיום כארגונים אנטישמיים. "זהו הזמן הנכון לעשות את זה", אמר. נתניהו ברך: "רוצה להודות לך על מעורבותך האישית בכל התהליכים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
פומפאו סיים בשעות הצהריים את ביקורו במועצה האזורית בנימין, במהלכו הצהיר כי מהיום ארצות הברית תקטלג את המוצרים שמיוצרים באזורי ההתנחלויות (אזורי C) כ"תוצרת ישראל" או "יוצר בישראל". פומפאו הדגיש כי "ההנחיות של הממשל הדמוקרטי הקודם היו שתוויות מוצרים כאלה ייקראו 'תוצרת הגדה המערבית'", כעת כאמור כל המוצרים שייובאו לשטח ארצות הברית יהיו בעלי תגית שונה. זמן קצר לאחר ההודעה, ארגון אש"ף הוציא הודעה רשמית בה גינה את ההחלטה והסביר כי זהו "צעד לתמיכה בכיבוש".
בהודעה הרשמית מטעם משרד ההגנה האמריקני, הסבירו כי בנוסף לקטלוג של מוצרים כ"ישראלים", מהיום כי מוצרים המגיעים מאזורים בגדה המערבית ונשלטים על ידי הרשויות הפלסטיניות, יקטולגו בהתאם כמוצרי "הגדה המערבית". כמו כן, גם לגבי מוצרים המגיעים משטחה של עזה הם יסומנו בהתאם. הממשל האמריקני הדגיש כי תתבצע הפרדה מהיום בין מוצרי הגדה המערבית ומוצרים המגיעים בעזה בשל ההבנה כי אלו הם אזורים נפרדים מבחינה פוליטית ומנהלית ועל כן "יש להתייחס לכך בהתאם".
פומפאו הוא הנציג הבכיר ביותר של ממשל אמריקאי שמבקר באזור בנימין ובהתנחלויות השונות לראשונה מאז שנת 1967. במהלך הביקור ב"יקב פסגות", הוענקו למזכיר המדינה האמריקאית מטבע עתיק שנמצא במערות גידול יין ועליו כתב עברי קדום, וכן העתקים של הצהרת כורש, הצהרת בלפור וההצהרה של פומפאו עצמו על עמדת הממשל האמריקאי כלפי ההתיישבות הישראלית ביו"ש.
מדוברות המועצה האזורית בנימין נמסר: "אנו רואים בביקור זה מסר חשוב הרואה בבנימין איזור חשוב ומשמעותי למדינת ישראל, אשר ביקור בו לא נופל בחשיבותו מביקור באתרים ישראלים אחרים. המזכיר פומפאו הוכיח בהצהרה ההיסטורית שלו להכרה בחוקיות ההתיישבות ביהודה ושומרון - מנהיגות וחיבור עמוק לתולדות העם היהודי היושב בציון. הצהרה זו מצטרפת להצהרות היסטוריות קודמות שנמנו לזכות מדינת ישראל".
בארגון "שלום עכשיו" גינו את ביקור מזכיר המדינה האמריקני פומפאו בהתנחלות בבנימין וב"יקב פסגות": "הצהרת פומפאו על הכוונה להגדיר מוצרים מההתנחלויות תוצרת ישראל משחקת לידי ה-BDS ומתדלקת את שונאינו בעולם. מדובר בניסיון פתטי נוסף של ממשל לא לגיטימי שהובס בבחירות לחבל בסיכוי לשלום".
ארגוני BDS יוכרו כארגונים אנטישמיים
מוקדם יותר היום, נתניהו ופומפאו מסרו הצהרה משותפת במהלכה הם ברכו זה את זה על המהלכים המדיניים האחרונים. את הנאומים של השניים פתח נתניהו בכך שתקף את המדיניות האירנית וחיזק את התוקפנות האמריקנית כלפי המדינה תחת משטרו של טראמפ: "ישראל וארה"ב הן בעלות ברית שהביאו את ישראל לשיאים חדשים תודות לטראמפ. ארה"ב הכירה את ירושלים כבירה הרשמית של המדינה, עזרה להתמודד עם האיום האירני וקידמה הסכמי שלום עם מדינות כמו איחוד האמירויות, בחריין וסודן. ישראל אסירת תודה לכל מעשיך מייק. חיזקתם את הקשרים בין המדינות וחיזקתם את הביטחון של ישראל".
נתניהו המשיך: "הגנתם על ישראל, על מה שנכון, עמדתם לצדנו ואני רוצה להודות לך על מעורבותך האישית בכל התהליכים שקידמתם. תודה למאמצים האדירים שלך ושל טראמפ, עזרתם בניהול המערכה נגד אירן וכעת היא מבינה מה היא צריכה לעשות כדי שיתייחסו אליה כמדינה "רגילה". הרודנות של אירן דורשת התייחסות מותאמת ועל כן אני מוקיר לך תודה, ישראל מוקירה לך תודה. על החברות ועל המאמץ לשמירה על הביטחון הלאומי".
The U.S. is committed to countering the Global BDS Campaign as a manifestation of anti-Semitism. I am directing U.S. Special Envoy @USEAntiSemitism to identify organizations engaged in politically motivated actions intended to penalize or limit commercial relations with Israel.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) November 19, 2020
לאחר דבריו של נתניהו, הגיב פומפאו לדברים כשנגע בשלל נושאים - מההתנחלויות, דרך אירן ועד ההכרזה של ארה"ב להכיר בארגוני BDS כארגונים אנטישמים. "לילה קודם הייתה לי הזדמנות ללכת בעיר העתיקה בירושלים, השלום והאחווה והשמירה על הביטחון שהשגנו ביחד היא היסטורית ואתה צריך להיות גאה, אני יודע שטראמפ גאה בעבודה שעשינו. העובדה שהכרנו בירושלים כבירה הרשמית של ישראל היא היסטורית. תחילה לא הכרנו באופן נכון בעניין ההתנחלויות אבל כעת אנו מבינים שיש להתייחס גם לזה אחרת. אני בטוח שהתנועה לכיוון השלום תמשיך".
"אני רוצה לחלוק כבוד לגבי ההחלטה לאתר ולטפל בארגונים שמוקיעים את ישראל כמו ה-BDS כארגונים אנטישמיים, אנו מחווייבים לטיפול בסוגייה הזו באופן מיידי, זהו הזמן הנכון לעשות את זה. דיברנו מוקדם יותר על הדרך שבה אנו צריכים לטפל ולהתייחס למשטר בטהרן ואין לנו כוונה להרגיע בנושא הזה. אנחנו רוצים שלום וביטחון לכל האזור, תחת ההסכמים האחרונים אנו מקווים שזה יביא תקווה לתהליכים ביניכם ובין הפלסטינים. ארה"ב לא יכולה לשאת באגרסיביות האירנית נגד חברתה הטובה ישראל, זאת בזמן שיש מנהרות טקטיות בלבנון וטילים נורים לעבר שטחה. זה תמיד כבוד להיות פה ולבקר בישראל שנמצאת במקום מיוחד בליבי, תודה על העבודה הקרובה עם ממשל טראמפ ואני מאחל עוד הרבה שנים של יחסים טובים בין המדינות".
פומפאו, ישראל והבחריינים
אתמול נשאו דברים נתניהו, פומפאו ושר החוץ של בחריין, עבד אל-לטיף א-זיאני, בהמשך להסכם השלום שנחתם בין ישראל לבחריין לפני כחודש. "היום אנחנו עושים היסטוריה שוב", הכריז נתניהו, "זה הביקור הרשמי הראשון מממלכת בחריין בישראל. זו אבן דרך חשובה בדרך לקידום השלום בין האומות ובאזור. היום אנחנו מרחיבים את היחסים הרבה יותר. אנחנו יוצרים כוח כלכלי עצום לטובת רווחתם של אנשינו. עושים זאת עכשיו, בעודנו מדברים - לא בעתיד הרחוק. השמיים אינם הגבול יותר. היום המלך חאמד ואני בונים גשר של שלום שרבים יעברו בו בעתיד".
לאחר מכן פנה נתניהו לפומפאו והודה לו על תמיכת ממשל טראמפ בישראל. "הערכתי הרבה לנשיא טראמפ על כל מה שהוא והממשל שלו עשו למדינת ישראל ולקידום השלום", אמר. "לישראל ולבחריין היו הרבה קשרים לאורך השנים, אך היום הזה והסכמי אברהם - לא היו נחתמים בלי תמיכתו הנחושה של טראמפ. מודה לכם על שאתם נוכחים כאן איתנו ביום ההיסטורי הזה בדרך לשלום היסטורי".
מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו הצטרף לדברים החמים של נתניהו. "אנו מקווים שיהיו עוד הרבה יותר הסכמים בהמשך, נוסף על השניים שהיו עכשיו", אמר. "ההסכמים האלה פותחים אפשרויות מעולות למסחר ולשיתוף פעולה כלכלי בעתיד. זה קידום ברית חשובה שמבודדת את אירן. מקדמים את חופש הדת - מוסלמים יוכלו להתפלל באל אקצה, כעת כשהגבולות נפתחים. זה סימן לעושר ושגשוג במזרח התיכון".
שר החוץ א-זיאני הוסיף: "השלום יהיה שלום חם שיספק טובות משמעותיות לבני העמים. תיירות, בנקים, בריאות, תקשורת, טכנולוגיה, חינוך - את כל אלה נקדם. שירותי תעופה בין בחריין לישראל - נקיים למעלה מ-14 טיסות שבועיות בין בחריין לישראל - לחיפה, תל אביב, אילת. נושא הוויזה יוסדר בדצמבר".