ההחלטה של גנץ לקראת ההצבעה הדרמטית: המערכת הפוליטית כולה דרוכה לקראת כינוסה של מליאת הכנסת שתתקיים מחר (רביעי). במהלך המליאה תעלה ההצעה של יש עתיד-תל"ם לפיזור הכנסת ה-23 והליכה לבחירות חדשות: מערכת הבחירות הרביעית שישראל תיגרר אליה בתוך שנתיים תמימות. בעוד שהאופוזיציה כולה צפויה לתמוך בהצעה, וככל הנראה שגם שני חברי הקואליציה מדרך ארץ, הנדל והאוזר - השאלה הגדולה בשלב הזה היא: האם גנץ וכחול לבן יתמכו בהצעה, ולמעשה יגזרו את גורל ממשלת החילופים אחרי חצי שנה. הבוקר (שלישי) הודיעו שרי מפלגת העבודה, עמיר פרץ ואיציק שמולי, כי יתמכו בהצעה לפיזור הכנסת ולהליכה לבחירות.
בהודעה שיצאה מטעם מפלגת העבודה נכתב: "שרי העבודה יצביעו בעד חוק פיזור הכנסת מחר. אזרחי ישראל זקוקים לרשת ביטחון חברתית וכלכלית, בלי תקציב זה לא יקרה. לכן, שרי העבודה לא ימשיכו להיות חלק מממשלה לא יציבה שלא מקדמת ערכים אלא מניעים אישיים".
השר פרץ צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "לא ניתן להמשיך ולקיים ממשלה שהדבר הכי קבוע בה הוא חוסר הוודאות. דווקא באחד המשברים הקשים שהיו כאן, תקציב המדינה נלקח בשבי על ידי ראש הממשלה בגלל ענייניו האישיים".
שרי העבודה יצביעו בעד חוק פיזור הכנסת מחר.
— מפלגת העבודה (@HavodaParty) December 1, 2020
אזרחי ישראל זקוקים לרשת ביטחון חברתית וכלכלית, בלי תקציב זה לא יקרה. לכן שרי העבודה לא ימשיכו להיות חלק מממשלה לא יציבה שלא מקדמת ערכים אלא מניעים אישיים.
גם מול התחלואה הגואה והכלכלה שעל הרצפה, רהמ מציב שיקולים אישיים ומניעים זרים בראש ודוחף הכל לתהום ולסכנה. הזוי שמדינה שלמה במלחמה ונתניהו מחפש לעצמו נק׳ בריחה. מראש זו לא ממשלת חלומות, אך נאותנו להקימה כדי לתת מענה לאחד מהמשברים החמורים שהיו כאן. ככה אין טעם להמשיך. נצביע מחר בעד
— איציק שמולי (@ishmuli) December 1, 2020
גם השר שמולי כתב: "גם מול התחלואה הגואה והכלכלה שעל הרצפה, ראש הממשלה מציב שיקולים אישיים ומניעים זרים בראש ודוחף הכל לתהום ולסכנה. הזוי שמדינה שלמה במלחמה ונתניהו מחפש לעצמו נקודת בריחה. ככה אין טעם להמשיך".
אמש דיווחנו במהדורה המרכזית כי גנץ מתכנן להודיע היום או מחר, יום ההצבעה, שבכוונתו לתמוך בהצעה לפיזור הכנסת, זאת בעקבות לחץ כבד שהפעילו עליו בכירי המפלגה, ולאחר כינוס שלהם שבו התברר לאן נושבת הרוח. הכיוון, לפחות נכון לעכשיו, הוא פירוק הממשלה שהייתה אמורה להיות ממשלה משותפת - והתבררה עד מהר מאוד ככזו שבה נתניהו לא "ספר" את גנץ ואנשיו. לאחר התייעצות מצומצמת שנערכה אתמול בשעות הצוהריים בקרב חברי כחול לבן, נראה שההחלטה נפלה - אלא אם תגיע הצעה שלא ניתן יהיה לסרב לה מהליכוד - מה שלא נראה כרגע באופק.
גם ביממה שלפני ההצבעה בקריאה טרומית על הצעת החוק לפיזור הכנסת - כזו שאם תעבור לא תוביל לפיזורה האוטומטי, אלא תגיע משם לדיון בוועדת הכנסת ואז יהיה ניתן לאשר אותה בשלוש קריאות במליאה - לא מתקיימים מגעים בין הליכוד לכחול לבן ומשחק ההאשמות נמשך. בליכוד אימצו אסטרטגיה לפיה הם "לא רוצים בחירות" ותומכים במה שראש הממשלה נתניהו הגדיר אתמול "אחדות". בכך הם מקווים להטיל את האשמה על ההליכה לבחירות על כחול לבן. עם זאת, הבהירו בליכוד שהם אינם חוששים מבחירות.
"ביום רביעי האופוזיציה תנסה לגרור את מדינת ישראל לבחירות מיותרות", אמר אתמול נתניהו. "הליכוד יצביע נגד בחירות ובעד אחדות, כדי שנביא חיסונים לכל אזרחי ישראל, וכדי שנמשיך להיאבק בקורונה. אחדות כדי שנגיש עוד סיוע כלכלי לאזרחים ולעסקים, אחדות כדי שנמשיך לשמור על הביטחון ונחתור לעוד הסכמי שלום. האזרחים זקוקים לממשלה שלא פועלת לבחירות אלא למענם, בלי יוצא מן הכלל".
רכבת הבחירות עומדת לצאת מהתחנה, האם משהו יכול לעצור אותה?
למרות הקולות התקיפים שנשמעים משתי המפלגות, ולמרות שנראה שכבר אפשר לפתוח יומנים ולסמן את אחד התאריכים בחודש מרץ הקרוב כמועד הבחירות, ייתכן שברגע האחרון, שוב, הממשלה הזו תישאר בחיים - גם אם מדובר בהארכה של עוד כמה שבועות או חודשים. זה יקרה רק אם בליכוד ובכחול לבן יגיעו להסכמה כלשהי על העברת תקציב המדינה - ואם בליכוד יסכימו לקבל את תנאי כחול לבן, שדורשת ביטחונות למימוש הרוטציה בראשות הממשלה - מה שנראה שנתניהו לא התכוון לממש מהרגע הראשון.
גנץ וכחול לבן דורשים שכל הצעת פשרה תכלול את נעילת הרוטציה בחוק יסוד. בין הרעיונות לפתרון המשבר, עלתה גם הצעה בוסרית שלפיה כהונת הממשלה תוארך בשנה ותכהן ארבע שנים. מכיוון שנתניהו ימשיך לכהן על פי הצעה זו עד מרץ הבא, תתאפשר בכך העברת תקציב המדינה - ועדיין יישאר "חלון יציאה" לבחירות עבור נתניהו. עם זאת, הליכוד, מצדו, לא יסתפק בפחות מסילוקו של אבי ניסנקורן ממשרד המשפטים.