הנשיא המיועד ביידן כבר הכריז על ניצחונו ונערך להחלפת טראמפ, שעדיין מסרב להכיר בהפסד - והכיוון המדיני החדש של ממשל ביידן הולך ומתברר. יועץ לשעבר של ביידן סיפר אמש (ראשון) בריאיון למהדורה המרכזית על תוכניותיו של הנשיא הנבחר, ואמר כי הסכם הגרעין עם אירן הוא ב"סדר עדיפויות גבוה" במדיניות שלו. במקביל, חילופי האשמות בכחול לבן על הברכה המאוחרת של גנץ לביידן. גנץ נזף בשרים שבירכו לפניו, וגורמים במפלגה זעמו שגנץ לא הקדים את נתניהו: "פספסנו הזדמנות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

עמוס הוכשטיין, שהיה יועץ בכיר בממשל אובמה ויועץ לשעבר לנשיא הנבחר ג'ו ביידן אמר בריאיון ליונית לוי כי מבחינת ביידן "הסכם הגרעין עם אירן נמצא בסדר עדיפויות מאוד גבוה". הוא הוסיף: "אני מניח שבחודשים הראשונים לכהונתו נראה או חזרה להסכם המלא או חזרה להשהיית סנקציות בתמורה להשהיה של כמה ממערכות הגרעין האירניות שנבנו בשלוש השנים האחרונות".

הוכשטיין ציין גם שצריך לזכור שיש בחירות באירן. "אני מניח שהתוצאות של הבחירות באירן יהיו תלויות באיזושהי צורה בתוצאות הבחירות בארה"ב, וצריך לראות מה הם רוצים לעשות", אמר. "אבל הרצון של הנשיא הנבחר זה לחזור להסכם הגרעין עם קצת תיקונים כמו פקיעת התוקף של ההסכם ועוד".

ג'ו ביידן (צילום: ap)
צפוי לחזור להסכם הגרעין עם אירן. הנשיא הנבחר ביידן | צילום: ap
ג'יל ביידן וקאמלה האריס (צילום: Andrew Harnik/Pool/Getty Images)
צילום: Andrew Harnik/Pool/Getty Images

באשר לסכסוך הישראלי-פלסטיני אמר הוכשטיין: "הנשיא הנבחר ביידן חושב שההסכם עם הפלסטינים חשוב והוא רואה את פתרון 2 המדינות עדיף על פתרון מדינה אחת. הפחד שלו זה שאם לא יהיה פתרון 2 מדינות בסופו של דבר זה יוביל למדינה אחת ולכן הוא יתמוך בישראל בצורת מדיניות שתומכת ב-2 מדינות ולהחזיר את הנושא הפלסטיני למרכז השיח".

אבו מאזן (צילום: רויטרס_)
ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן | צילום: רויטרס_

עוד הוסיף הוכשטיין שביידן הוא ידיד קרוב לישראל, ושלדעתו שתהיה מערכת יחסים חמה אבל המנהיגים לא תמיד יסכימו זה עם זה. הוכשטיין התייחס גם לתגובה המאוחרת של נתניהו וגנץ להיבחרו של ביידן: "זה תפס כותרות בארה"ב, אבל זה לא יעיב על היחסים לטווח הארוך. מהיכרותי עם ג'ו ביידן מערכת היחסים שלו עם ישראל תמשיך להיות חמה".

הברכות לביידן הביאו למתיחות פנימית בכחול לבן

התגובה המאוחרת של גנץ לדיווח ברשתות החדשות האמריקניות על הנשיא הנבחר ביידן עוררה סערה בסיעת כחול לבן. כמה שרים מהסיעה בירכו את ביידן לפני גנץ, שנזף בהם בישיבה וטען שלברכות המוקדמות עלולות להיות השלכות.

את הנזיפה כיוון גנץ אל שר המשפטים אבי ניסנקורן, שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה, שר הכלכלה עמיר פרץ ושר הרווחה איציק שמולי. הארבעה הוציאו הודעות תמיכה בביידן כבר אמש, בניגוד לנתניהו וגנץ שבירכו את המועמד הדמוקרטי רק הבוקר, 12 שעות לאחר ההכרזה של הרשתות האמריקניות.

בני גנץ מזהיר מגילויי אלימות שיובילו לרצח (צילום: באדיבות ספורט 1,  קשת 12  )
נזף בשרים. ראש הממשלה החליפי גנץ | צילום: באדיבות ספורט 1, קשת 12

גנץ הטיח בהם: "היה מצופה שתיישרו איתי ועם אשכנזי קו ‏בנושא בעל חשיבות בינלאומית שאינן בתחום המשרד שלכם". ייתכן שגנץ רומז לאופציה שטראמפ ינסה עדיין להטיל סנקציות על אירן בחודשיים שנותרו לו בתפקיד.

אלא שאי שביעות הרצון באה גם מכיוונם של גורמים במפלגתו שזעמו על כך שהשתהה לברך. לדעתם אם היה עושה זאת מוקדם יותר, כחול לבן יכולה הייתה לזכות בנקודות אצל הממשל החדש: "פספוס הזדמנות לבדל את עצמנו מנתניהו מבחינה מדינית ולזכות לנקודות בממשל החדש. בדיוק בשביל זה יש ראש ממשלה חליפי".

טראמפ ממשיך להכחיש את התוצאות

הנשיא היוצא של ארצות הברית דונלד טראמפ צייץ הערב במחאה על התוצאות. "ממתי התקשורת העלובה מכריזה על הנשיא הבא שלנו? כולנו למדנו הרבה בשבועיים האחרונים". במקביל, לאחר שדווח כי אשתו מלאניה טראמפ ניסתה לשכנע אותו להכיר בתוצאות הבחירות, היא צייצה בטוויטר שיש לספור כל קול חוקי, ולא לספור קולות שאינם חוקיים.

בתוך כך, עדכונים נוספים הגיעו מספירת הקולות בארה"ב. נראה כי ביידן מוביל כעת בספירת הקולות הארצית  בכ-4.5 מיליון קולות, כלומר מוביל בכמעט 4% על טראמפ. לצורך השוואה, הילארי ניצחה ביתרון של 2% בבחירות הקודמות. עד כה, 75,215,986 איש הצביעו עבור ביידן לעומת 70,812,803 שהצביעו עבור טראמפ. ההובלה של ביידן צפויה לעלות אפילו יותר לאור המדינות שעדיין לא סיימו לספור את כל הקולות, בהן ניו יורק, קליפורניה וושינגטון, מדינות שנחשבות כחולות מאוד.

נתניהו וביידן: החברות לצד דברי הביקורת

לשני המנהיגים היסטוריה משותפת רבה. ב-2012, כשהיה סגן נשיא, אמר ביידן: "ביבי חבר שלי בארבעים השנים האחרונות. חתמתי על תמונה עבור ביבי לפני שנים, כשהייתי סנאטור. כתבתי 'ביבי, אינני מסכים עם דבר שאתה אומר, אבל אני מחבב אותך". שנתיים קודם לכן, ב-2010, ביידן הגיע לישראל כסגן הנשיא – ובזמן ביקורו פורסמה הודעה של 1,600 יחידות דיור ברמת שלמה בירושלים. האמריקנים זעמו על ההודעה. ביידן נעלב,  נתניהו נאלץ להתנצל – והשכונה נבנתה.

לפני ארבע שנים, בביקור אחר בשלהי כהונת אובמה, הטונים כבר היו ידידותיים יותר - בעיקר בין בנות הזוג. והיום, נתניהו אמר בברכה לביידן: "יש לי קשר אישי, ארוך וחם עם ג'ו ביידן, קרוב ל-40 שנה ואני מכיר אותו כידיד גדול של מדינת ישראל".

בתקשורת האמריקנית עקבו היום מקרוב וניתחו בדקדקנות את התגובות של ראש הממשלה נתניהו. כריסטיאן אמנפור, פרשנית בכירה מרשת CNN, דיברה על התקווה שנגוזה בירושלים לראות את הנשיא טראמפ ממשיך לעוד קדנציה: "ראש הממשלה נתניהו רצה שהנשיא טראמפ ינצח כי הנשיא טראמפ נתן לו כל מה שרצה. לא נתן לישראל, אלא נתן לראש הממשלה ממחנה הימין את כל מה שרצה".

נתניהו, ביידן ורעיותיהם (צילום: AP)
נתניהו, ביידן ורעיותיהם | צילום: AP

נתניהו, בזהירות הנדרשת, הצליח לתמרן גם בשיחה לעיני המצלמות בישורת האחרונה במרוץ לנשיאות - שיחה שבה ניסה טראמפ לרתום את ראש הממשלה לקמפיין נגד יריבו ביידן. "אתה חושב שג'ו הישנוני היה מסוגל לבצע את ההסכם הזה, ביבי?", שאל אז טראמפ, ונענה: "אנחנו מעריכים סיוע לשלום מכל אחד באמריקה ואנחנו מעריכים מאוד את מעשיך". לא ברור איך ייראה בדיוק הפרק הבא ביחסים בין ראש הממשלה לנשיא הנבחר, אבל כבר אפשר להעריך, ולא בזהירות, שהם לכל הפחות יעוררו בירושלים געגועים לארבע השנים שחלפו.

השתתפו בהכנת הידיעה: יונית לוי, דפנה ליאל, עופר חדד וטל שגיא