דחייה של שבועיים בדרך לפשרה - ואם לא, אז בחירות: 48 שעות לפני המועד שבו הכנסת ה-23 אמורה להתפזר, הערב (ראשון) הושג סיכום בין נתניהו לגנץ שצפוי לדחות את ההכרעה. השניים הסכימו לדחות את מועד העברת התקציב בשבועיים, עד 5 בינואר - ואם הוא לא יעבור עד אז, ישראל תצא לבחירות ב-23 במרץ. עם זאת, מההודעות החריפות של הליכוד וכחול לבן הערב עולה שהדם הרע בין הצדדים בלתי ניתן לגישור - ושמדובר רק בדחיית הקץ. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בהודעת כחול לבן הערב נמסר כי מחר (שני) תקודם בהסכמה הצעת חוק שלפיה יועבר תקציב המדינה לשנת 2020 עד ל-31.12.20 ולשנת 2021 עד לתאריך 5.1.21. לפי הצעת החוק, אם לא יועברו תקציבים אלו עד למועד הנקוב הכנסת תתפזר והבחירות יתקיימו ב-23.3.21.

"נתחיל בקידום תהליך ובמקביל נמצה את הניסיון להביא לממשלה מתפקדת, עם תקציב שמיליוני ישראלים זקוקים לו כעת, מינויים ושמירה על שלטון החוק והיעדר השפעה של ראש הממשלה על משפטו", נמסר בהודעה. עם זאת, הבהירו במפלגה שזה עדיין לא סוף פסוק - ושהכנסת עדיין יכולה להתפזר ביום שלישי הקרוב.   

שר המשפטים אבי ניסנקורן (צילום: אלעד מלכה)
סמכויותיו ייעקרו? שר המשפטים אבי ניסנקורן | צילום: אלעד מלכה


"אם לא יושגו הבנות במסגרתן ימולא ההסכם הקואליציוני ואזרחי ישראל יזכו לממשלת אחדות מתפקדת שמתנהלת בשיתוף פעולה כנדרש ותוך שמירה על הדמוקרטיה ושלטון החוק, נמשוך את הצעת החוק והכנסת תפוזר ביום שלישי הקרוב", הבהירו במפלגתו של גנץ. 

בליכוד הגיבו להודעה שפרסמה כחול לבן ואמרו כי היא לא תואמה איתם. בציוץ שצויץ לאחר מכן נכתב: "אם מישהו מאמין שהליכוד יסכים לחזור ל'ממשלה בתוך ממשלה' - הוא חי בסרט" - מסר שנתניהו בחר לשתף בעמודים שלו ברשתות החברתיות.

בכחול לבן מיהרו להגיב למסר מהליכוד שנתניהו שיתף - וצייצו: "אם מישהו חושב שכחול לבן תסכים לדריסת רגל של נאשם בפלילים בנושא מינוי שופטים וגורמי אכיפת חוק - הוא חי בסרט".


ח"כ אסף זמיר מכחול לבן, שנחשב לאחד ממובילי הקו התקיף נגד נתניהו, צייץ מחדש את תגובת הליכוד - וקרא ללכת לבחירות: 


ולמרות מה שנראה כמו מסרים סותרים וקשים שמשדרים הצדדים, ועדת הכנסת צפויה להתכנס מחר ב-10:30 ולקדם את הצעת החוק לדחיית העברת התקציב בשבועיים נוספים. 

הסוגיות שבמחלוקת: סמכויות ניסנקורן ומועד מימוש הרוטציה 

אמנם ניתן עוד זמן למגעים, אך נראה שהסבירות שהולכים לבחירות היא גדולה כיוון שעדיין אין הסכמות על הרוטציה ועל סוגיית ניסנקורן. הכדור, אפשר לומר שכרגיל, נמצא בידיו של נתניהו, שטרם הכריע האם הוא מוכן לחזור ולהתחייב על פינוי בלפור ב-17 בנובמבר 2021 וקיום הרוטציה בראשות הממשלה עם יו"ר כחול לבן, בני גנץ, כפי שקובע ההסכם הקואליציוני. בעוד שגנץ מוכן לוויתורים קשים שמחירם עלול להיות פירוק נוסף של מפלגתו - השאלה המרכזית שנותרה היא האם נתניהו יסכים "לנעול את עצמו" - ושלא יישאר לו חלון יציאה לבחירות.

_OBJ

בכחול לבן – או לפחות בקרב הח"כים שעדיין תומכים בגנץ - הסכימו לעקר את שר המשפטים אבי ניסנקורן מסמכויותיו – דרישה מרכזית של הליכוד במסגרת המגעים בין הצדדים. המשמעות: הוא לא יהיה בעל הבית על ועדת השרים לחקיקה, הוא לא יוכל למנות שופטים ברוב של 7 חברים בוועדה למינוי שופטים אלא רק ברוב של 8, היועץ המשפטי לממשלה לא יהיה נתון לסמכותו הכמעט בלעדית שלו – ומינוי פרקליט המדינה עמית איסמן יירד מהפרק. במצב כזה, אף שר משפטים לא ירצה להישאר בתפקידו.

פגישת בכירי כחול לבן בוטלה, במפלגה החליטו: "נישאר יחד"  

בזמן שמתקיימים מגעים מול הליכוד, הרוחות בתוך כחול לבן סוערות. ח"כים לא מעטים תומכים בגישתו של ניסנקורן ולא מוכנים לכל ויתור לנתניהו בנושאים המשפטיים. פגישת פיוס בין גנץ, אשכנזי וניסנקורן שתוכננה להערב בוטלה – זאת עד שכל אחד מהם יבין איך הוא יכול ללכת אחד לקראת השני, ובלבד שיישארו יחד ולא יתרחש פיצול נוסף במפלגה החבולה ממילא.

השר לשעבר אסף זמיר מבטא עמדה נחרצת ואומר לחבריו שכל עוד הדבר תלוי בו – הוא לא ייתן יד לפגיעה בשלטון החוק. "אחרי שיחות שקיימתי במהלך היום, ברור שיש קבוצה משמעותית בתוך הסיעה שלא תתמך בפשרות עם מי שכבר הונה אותנו. אין שום סיכוי שאתן את ידי (או אצבעי) למהלך שיש בו פגיעה ולו מיקרוסקופית בשלטון החוק או במעמדו של משרד המשפטים והשר העומד בראשו".

החלטות בכחול לבן, כאמור, טרם התקבלו, אך נראה שלגנץ לא תהיה ברירה אלא ללכת עם ניסנקורן - בין היתר כי לצדו ישנם עוד לפחות 3-4 חברי כנסת שתומכים בגישתו ולא יתמכו בפשרה עם נתניהו שתכלול ויתורים - ולבטח ויתורים מרחיקי לכת - בכל מה שנוגע למשרד המשפטים. אם מחשיבים גם את המורדים הפוטנציאליים בליכוד, אלה שבמחנה סער שהתפצל מהמפלגה, הסיכויים שהצעת פשרה כלשהי תעבור לא גבוהים.