ישראל ואיחוד האמירויות יכוננו יחסים דיפלומטיים: נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הודיע היום (חמישי) על השגת "הסכם שלום היסטורי" בין ישראל לאיחוד האמירויות הערביות. ראש הממשלה נתניהו שוחח על כך עם טראמפ ונסיך הכתר של איחוד האמירויות מוחמד בן זאייד בטלפון באמצע קבינט הקורונה, אותו נטש במפתיע. בשעה 20:00 יכנס מסיבת עיתונאים בה יכריז על המהלך; גנץ ואשכנזי עודכנו על המהלך ההיסטורי רק לאחר השיחה. 

עידכונים נוספים על הסכם השלום ב-N12:


ההסכם נחתם בשיחת טלפון בין טראמפ, ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ושייח' מוחמד בן זייד, נסיך הכתר של אבו דאבי. הפקידים תיארו את ההסכם כראשון מסוגו מאז שישראל וירדן חתמו על הסכם שלום בשנת 1994 - הסכם שכמובן מסייע פוליטית לטראמפ לקראת הבחירות המתקרבות בארה"ב. 
 
"אני רוצה לברך את כל האנשים שמאחוריי, קרה דבר מדהים - משהו שאי אפשר היה להשיג ב-25 שנים", אמר טראמפ בהתייחסות ראשונה להישג בהצהרה בבית הלבן. "ערכתי שיחה עם נתניהו ובן זאייד שהסכימו להגיע להסכם שלום. כולם אמרו שזה בלתי אפשרי". 

"מוחמד הוא אחד מהמנהיגים הגדולים בעולם הערבי", הוסיף הנשיא האמריקני, "אחרי 49 שנים, המדינות ינרמלו את היחסים, יחליפו שגרירויות וישתפו פעולה בתחומי התיירות, החינוך והביטחון". 

"מדובר ברגע היסטורי", הדגיש טראמפ, "לא היה אחד כזה מאז ההסכם בין ישראל לירדן. זה שלב חשוב בדרך לבניית מזרח תיכון בטוח יותר. אחרי שדאע"ש הובסו, אני מצפה שמדינות אחרות ילכו בעקבות איחוד האמירויות. כמי שמכיר את מוחמד, זה לא מפתיע. אנחנו מדברים על זה עם אומות אחרות ועם אנשים שרוצים שלום במזרח התיכון. אנחנו נראה עוד, וזה הראשון מזה 25 שנה".

 

"אני קורא להסכם 'הסכם אברהם' - אברהם הוא המייסד של 3 הדתות הגדולות ואין אדם שמסמל את הפוטנציאל לשלום יותר מאברהם", אמר טראמפ, "רציתי לקרוא לזה "הסכם דונלד ג'יי טראמפ אבל לא חשבתי שהתקשורת תבין את זה".

בן זאייד התייחס בחשבון הטוויטר שלו להסכם וכתב: "דיברתי היום עם הנשיא טראמפ ועם ראש הממשלה נתניהו. הסכמנו לעצור את הסיפוח ושוחחנו על כך שיכוננו יחסים בין שתי המדינות". 

 
"פריצת דרך דיפלומטית והיסטורית" 

באיחוד האמירויות אישרו את דבר ההסכם שלמעשה יפסיק את הליך הסיפוח. בשגרירות איחוד האמירויות ציינו שההסכם בין הנסיכות לישראל ישדרג את היחסים בין המדינות ויביא לנורמליזציה מלאה וכי מדובר ב"ניצחון לדיפלומטיה ולאזור". 

גורמים בבית הלבן מסרו כי יועצו הבכיר של טראמפ וחתנו ג'ארד קושנר, שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן ושליח המזרח התיכון אבי ברקוביץ' היו מעורבים במשא ומתן על העסקה, כמו גם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו והיועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, רוברט אובריאן.

בנימין נתניהו (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
נתניהו בשיחת הטלפון ההיסטורית עם טראמפ ובן זאייד | צילום: קובי גדעון / לע"מ
 
"פריצת דרך דיפלומטית היסטורית זו תקדם את השלום באזור המזרח התיכון והיא עדות לדיפלומטיה הנועזת ולחזון של שלושת המנהיגים ואומץ לבם של איחוד האמירויות וישראל לשרטט דרך חדשה שתפתח את הפוטנציאל הגדול באזור ", נכתב בהודעות משלחות ישראל ואיחוד האמירויות הערביות. שתי המדינות צפויות בקרוב להחליף שגרירים ושגרירויות. 

על פי ההסכם, למוסלמים תהיה גישה רחבה יותר למסגד אל-אקצא בעיר העתיקה בירושלים. ההסכם מאפשר לטוס מאבו דאבי לתל אביב, כך אמרו בכירים בבית הלבן לרויטרס. בהצהרה המשותפת נמסר כי איחוד האמירויות וישראל ישתפו פעולה גם ביחס לטיפול ולפיתוח חיסון נגד נגיף הקורונה.