רגע לפני שההגבלות החדשות ייכנסו לתוקף הערב (שישי), ראוי לתהות על קנקנו של מנגנון קבלת ההחלטות בממשלה. "אנחנו עושים הכל כדי להימנע מסגר מלא", התחייב ראש הממשלה נתניהו, אך האם שרי הממשלה מטילים את המגבלות על סמך נתונים מספקים?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפני שבוע וחצי הטילה הממשלה הגבלות חדשות במשק – התקהלויות הוגבלו, סגרים הוטלו ובין היתר גם נסגרו חדרי הכושר והבריכות הציבוריות. אלא שאז התברר שההחלטות התקבלו על פי קריטריונים כלליים ושהנתונים ברובם כלל לא "תוצרת הארץ".
נציגי משרד הבריאות הגיעו השבוע לוועדת הקורונה של הכנסת כדי להסביר מה עומד מאחורי ההחלטה לסגור את חדרי הכושר והבריכות הציבוריות. בדיון הוצג מסמך המעיד כי רק 35 הדבקות התרחשו בחדרי כושר – בזמן שכמעט מיליון וחצי ישראלים פוקדים את חדרי הכושר ובשעה שאלפים נדבקים בכל שבוע ברחבי הארץ.
במענה על השאלות בוועדה הציגה מנהלת האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות מחקר על הדבקה המונית בחדרי כושר בדרום קוריאה. אלא שאז העירה חברת הכנסת יוליה מלינובסקי מ"ישראל ביתנו": "המחקר אמנם מדבר על פעילות בתוך חדר כושר - אבל זו סדנה לריקודים סלוניים". כלומר, אין מדובר בפעילות עצמאית עם שמירת מרחק בדומה לזו שמתרחשת במרבית חדרי הכושר בישראל.
גם באשר לבריכות הציבוריות – יותר ויותר מחקרים, כולל של ארגון בקרת המחלות האמריקני, דווקא מעידים על כך שהכלור בבריכות גורם לנגיף לא להדביק ולא לפעול. בריאיון לגלי צה"ל אמר מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי: "הבעיה בבריכות השחייה היא בהתקהלות מחוץ למים". כשנשאל האם יש נתון שמעיד שהתקהלות כזו הובילה להדבקה הודה לוי: "יש לנו מידע חלקי".
הגבלות הוטלו לפני שבוע על שורת אזורים ברחבי הארץ שנטען כי הפכו למוקדי התפרצות – אלא שגם בנושא הזה רב הנסתר על הגלוי. הסיבה היא שהקריטריונים מתייחסים ברובם לערים ולא לשכונות ספציפיות. אחוז ההדבקות שנרשם בשבועות האחרונים בתוך אזורים שהוגדרו מוגבלים הוא שולי ביותר, ורובן המכריע נרשם מחוץ לאזורים הללו. הדבר מעלה שוב את השאלה – אילו נתונים, אם בכלל, מובילים לקבלת ההחלטות.