מזרח תיכון חדש: ההסכמים ההיסטוריים שנחתמו בין ישראל לבין איחוד האמירויות ובחריין פורסמו הלילה (בין שלישי לרביעי), שעות ספורות לאחר סיום הטקס בבית הלבן. במשך שבועות ארוכים לא נחשפו פרטי ההסכמים על ידי המנהיגים, שעכשיו יצטרכו לעבור את אישור הממשלה בישראל לפני שייכנסו לתוקפם באופן סופי.
לקריאת הסכם השלום המלא עם איחוד האמירויות - לחצו כאן
לקריאת הצהרת השלום עם בחריין - לחצו כאן
לקריאת "הסכם אברהם" - לחצו כאן
הסכמי אברהם
בראשיתה של הצהרת "הסכמי אברהם" מביעים ארבעת המנהיגים התחייבות לתהליך השלום ההיסטורי, שנמצא עדיין בתחילת דרכו, תוך כדי שהם "מכירים בחשיבות שמירת השלום וחיזוקו במזרח התיכון וסביב העולם". ההצהרה מדברת על חשיבות שיתוף הפעולה והחתירה לשלום בין המדינות, שעשויה לשנות את תמונת המצב הנוכחית במזרח התיכון.
בהמשך המסמך ביקשו המנהיגים לשים סוף ליריבות בין העמים ולצאת לדרך חדשה שתביא לעתיד טוב יותר לכלל המדינות החתומות על ההסכם: "אנו מבקשים לשים סוף לקיצוניות ולעימותים, זאת במטרה לספק לכל הילדים בעולם עתיד טוב יותר. אנו שואפים לחזון של שלום, ביטחון ושגשוג במזרח התיכון ובעולם כולו".
הסכם השלום עם איחוד האמירויות
הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות כולל מספר סעיפים שעוסקים במגוון רחב של נושאים הכוללים התחייבות לשיתוף פעולה במגוון תחומים, ביניהם הקמת שגרירויות בשתי המדינות, הסכמים משותפים הקשורים לכלכלה, חינוך ואנרגיה. בין השאר ההסכם מדבר גם על הרצון המשותף ליצור תרבות תיירותית בין המדינות, כחלק מביסוסו של תהליך השלום.
הסוגיה הפלסטינית מקבלת התייחסות מינימלית תוך כדי התחייבות למאמץ משותף להגעה לפתרון הסכסוך: "המדינות מחויבות לפעול יחד על מנת להשיג פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני באמצעות משא ומתן שיענה על השאיפות והצרכים הלגיטימיים - של שני העמים".
נושא שהושמט מההסכם כצפוי הוא עסקת מכירת מטוסי ה-F-35 בין ארה"ב לאיחוד האמירויות. אחרי הכחשות רבות מהצד הישראלי והאמריקני, הנשיא טראמפ אישר אתמול שהעסקה תצא לפועל: "מדובר במדינות עשירות המעוניינות במטוסי קרב, לא תהיה לי בעיה למכור להן את מטוסי ה-F-35".
הצהרת השלום עם בחריין
הצהרת השלום בין ישראל לבחריין נפתחת בשאיפתן של המדינות "להביא לפתיחתו של עידן חדש של ידידות ושיתוף פעולה, בחתירה למזרח תיכון יציב, בטוח ומשגשג - לטובת כל המדינות ועמי האזור". עוד נכתב בהצהרה כי "בפגישתם, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ עבד אל-לטיף אל-זיאני הסכימו לכונן יחסים דיפלומטיים, לקדם ביטחון ממושך ולהימנע מאיומים ומשימוש בכוח. כמו כן, הצדדים הסכימו לקדם דו-קיום ותרבות של שלום. ברוח זו, הם אישרו היום שורה של צעדים שיחלו את הפרק החדש ביחסי המדינות".
ההסכם בין ישראל לבחריין נוגע גם הוא בסוגיה הפלסטינית, אם כי בצורה מינורית - בדומה להסכם עם איחוד האמירויות. המדינות התחייבו "להמשיך המאמצים להגעה לפתרון כולל, הוגן וממושך של הסכסוך הישראלי-פלסטיני".
חשוב לציין שבשונה מהסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות, בארה"ב דיווחו שלאור מסגרת הזמנים הלחוצה לא ניתן היה להגיע להסכמות על מסמך מפורט יותר – עליו יעבדו המדינות כבר בשבועות הקרובים.