"אחים יקרים! כמו שידוע לכולכם עוכרי ושונאי ישראל ממשיכים עדיין לבזות כל סממן יהודי ולפגוע בכל מושג יהודי שקיים, לכן אנחנו לא מתכוונים להישאר אדישים ולשבת בשקט! ביום חמישי... כולנו נפגשים במתחם התחנה שבירושלים בשעה 21:30. שימו לב, שמאלנים סמרטוטים, כללי המשחק משתנים מעתה". הפוסט הזה, שפורסם לפני יותר משבועיים בעמוד הפייסבוק הרשמי של ארגון "לה פמיליה" של אוהדי בית"ר ירושלים, עשה את שלו. עשרות מחברי הארגון הגיעו להפגנת נגד במתחם התחנה בירושלים. 15 מהם נעצרו על ידי המשטרה, חלק מהם בחשד שהתפרעו ותקפו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

כבר 5 חודשים שהכדורגל הישראלי מתנהל ללא קהל במגרשים. עם או בלי קשר, קבוצות אוהדים שרופים יוצאות לרחובות ומובילים את הפגנות הנגד להפגנות נגד הממשלה והעומד בראשה. בירושלים ובתל אביב נעצרו כמה מהם בחשד לשימוש באלימות.

"ביזוי המנורה, שהיא הסמל של הקבוצה שלנו, היה מבחינתנו קו אדום", סיפר ל-N12 חבר ב"לה פמיליה", שהתייחס למקרה שבו מפגינה חשפה חזה לאחר שטיפסה על פסל המנורה שליד הכנסת. האוהד ביקש שלא להזדהות.

חברי לה פמיליה בהפגנה (צילום: עד ראייה)
חברי לה פמיליה ליד פסל המנורה | צילום: עד ראייה

במהלך הכנת הכתבה ניסינו לראיין עשרות אוהדים המשתייכים ל"לה פמיליה" ו"מכבי פנאטיקס", ארגון האוהדים השרופים של מכבי תל אביב, אך רובם סירבו לדבר, וחלקם אף הגיבו בנאצות. ב"לה פמיליה", ריאיון נחשב הפרה של קוד ההתנהגות האוסר על חברים בארגון לשתף פעולה עם כלי התקשורת אותם הם מזהים כגורמים עוינים ושמאלנים.

"כל עוד הם מפגינים בתל אביב, שיהיה להם לבריאות, זו העיר שלהם", הסביר האוהד מ"לה פמיליה", "אבל כשהשמאלנים מגיעים לפה (לירושלים) שיתנהגו יפה. אחרי כמה שבועות שנתנו להם לעשות באמצע ירושלים מה שהם רוצים החלטנו להראות להם מי בעל הבית. המעצרים לא מפחידים אותנו ואם ההפגנות מול בלפור יימשכו - גם אנחנו נמשיך להגיע. חוץ מזה, שבגלל שאי אפשר ללכת לכדורגל, האוהדים שלנו חמים, משועממים ומחפשים צרות". 

כל עוד הם מפגינים בתל אביב, שיהיה להם לבריאות, זו העיר שלהם

 

שייכות לקבוצה

דוד מזרחי (31) מירושלים הוא היום איש חינוך, אך עד לפני 6 שנים הוא היה חבר בכיר ב"לה פמיליה", ואף נעצר מספר פעמים בגין פעולות אלימות שביצע במסגרת חברותו בארגון. " הייתי בארגון מגיל 16 עד 25", סיפר. "מאוד עצוב לי וכואב לי, כי הנערים בני ה-16 שהגיעו לעימותים הם ממשפחות קשות יום, נתמכי רווחה, קורבנות של חוסר החינוך וההכוונה. 90% מהבחורים שם הם מעדות המזרח, נערים שנפלו בין הכיסאות והם מוצאים בארגון שייכות לקבוצה וקהילה". 

כמישהו שהיה פעיל בארגון מספר שנים, לא ברור לי איך הוא עדיין לא הוצא מחוץ לחוק

 

לטענתו של מזרחי, מי שמוביל את המעשים של הנערים הם בני ה-30-40 החברים בארגון. "הם האשמים, הם לוקחים את הנערים האלה ומכוונים אותם בזדון", הוא קובע. "לי נפתחו תיקים פליליים, שילמתי קנסות של עשרות אלפי שקלים ולקח לי שנים לשקם את עצמי".

"האוהדים באים עם ברזלים, אגרופנים וגז מדמיע במטרה להרביץ", המשיך מזרחי. "לא ברור לי איך הארגון הזה, כמישהו שהיה פעיל בו מספר שנים, עדיין לא הוצא מחוץ לחוק. אני מתריע שבסוף דם יישפך ואימא תצטרך לשבת שבעה על הבן שלה בעקבות אוהדי הכדורגל שהחליטו לקחת את החוק לידיים. מתי נתעורר? כשיהיה פה הרוג ברחובות בגלל ניצול ציני של פוליטיקאים שלא מרגיעים את הרוחות ומשתמשים בנערים האלה?".

דויד מזרחי (צילום: מרק ישראל סלם)
"שילמתי קנסות של עשרות אלפי שקלים ולקח לי שנים לשקם את עצמי". דוד מזרחי | צילום: מרק ישראל סלם

לא יקום נפרד

כדורגל בישראל משחקים מאז ומתמיד גם במגרש הפוליטי. רוב מועדוני הספורט בישראל הוקמו דרך תנועות פוליטיות, כמו מכבי, הפועל ובית"ר, וההזדהות עמם ביטאה השקפה פוליטית. עם תהליך ההתמסחרות של הספורט, הפוליטיקה שבכדורגל הישראלי נשארה לכאורה רק "על הנייר", אך נראה כי הפוליטי נשאר בתוך הכדורגל, מתוחזק בעיקר בידי קהל אוהדים ולעיתים מנוצל בידי פוליטיקאים ואישי ציבור.

"הניסיון לחבר את המחאה שלהם לסמלים הוא לא חדש", הסבירה מאיה זינשטיין, במאית ומפיקה של הסרט התיעודי "טהורה לעד", שעקב אחר בית"ר ירושלים וארגון "לה פמיליה" בעונת 2012/2013. "בעונה שאני תיעדתי, שבה הצטרפו לקבוצה שני שחקנים מוסלמים מצ'צ'ניה, היו שמועות שהם פורשים על הרצפה את החולצה של בית"ר, שעליה יש את סמל המנורה, ומתפללים עליה. אף אחד לא ראה אותם עושים את זה, אבל זה מאוד הרגיז ותדלק את המחאה של "לה פמיליה" נגדם. עם זאת, עובדתית, הם יצאו נגד הצ'צ'נים הרבה לפני שהם נחתו פה". בסופו של דבר השחקנים הועזבו והבעלים התחלפו. ארגון "לה פמיליה", שהוקם בשנת 2005, נטוע עמוק בקבוצה.

הפוליטיקה זלגה מזמן לתוך המגרש ועכשיו היא זולגת מהמגרש החוצה

 "מדובר באנשים שרגילים לבוא בכל שבוע ולפרוק רגשות ביציע, וכבר 5 חודשים שאין להם את זה", הוסיפה זינשטיין. "ארגון אוהדים בלי מטרה זו בעיה, אז עכשיו יש מטרה חדשה. הפוליטיקה זלגה מזמן לתוך המגרש ועכשיו היא זולגת מהמגרש החוצה, זה רק תהליך מתבקש".

מאיה זינשטיין  (צילום: תומר אפלבאום)
"ארגון אוהדים בלי מטרה זו בעיה, אז עכשיו יש מטרה חדשה". מאיה זינשטיין | צילום: תומר אפלבאום

בית"ר ירושלים, אמרה זינשטיין, תמיד זיהתה את עצמה, ולא רק היא, עם תפיסות פוליטיות. "כשעשיתי את הסרט אמרו לי לא מעט פעמים שהדרך לכנסת, אם אתה מתמודד ימני, עוברת דרך אצטדיון טדי", אמרה. "כשאתה מערבב ספורט ופוליטיקה, זה לא מפתיע שבאיזשהו שלב זה מתחיל להתהפך עליך בחזרה. טועה מי שחושב שהכדורגל הוא יקום נפרד".

"התפוצצות לחץ"

"אלה אוהדים שמתנהגים כמו ארגון וקהילה לכל דבר", טוענת סופיה סולומון, דוקטורנטית ועמיתת הוראה במחלקה לפוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן גוריון, שכתבה עבודת מחקר בנושא אוהדים פנאטים בישראל. "האלימות תמיד הייתה שם. הסמטאות שבהן מתקוטטים זה משהו שמאוד מאפיין כל ארגון אוהדים רדיקלי, הם עושים את זה בשגרה במהלך עונות המשחקים".

עם זאת, בעוד שבדרך כלל האלימות מוגבלת לקטטות בין אוהדים של קבוצות יריבות, בשבועות האחרונים היא גלשה לציבור הרחב. "יש פה עניין של התפוצצות לחץ, כי אין קהל במשחקים, והארגונים עצמם כבר כמה חודשים מנסים לארגן פעילויות שקשורות להתקהלות", סיכמה סולומון. "עכשיו הם גם מנסים להתחיל במחאה להחזיר את הקהל למגרשים תחת מגבלות הקורונה. ברגע שהם רואים שיש המון קהל בהפגנות בחוץ, גם הם רוצים להיות חלק. ככל שהתקופה הזו תימשך, אנחנו נראה את זה יותר ויותר ברחובות".

סופיה סולומון
"ככל שהתקופה הזו תימשך, אנחנו נראה את זה יותר ויותר ברחובות". סופיה סולומון

"רוצים לראות אותך איתנו"

מוכר פחות ופעיל פוליטית פחות, לפחות בשלב זה, הוא ארגון "מכבי פנאטיקס" של אוהדי מכבי תל אביב בכדורגל. הוא נוסד בשנת 2013 ואיגד בתוכו שני ארגוני אוהדים קודמים שפורקו בשל אלימות פנימית ביניהם - "אולטראס מכבי תל-אביב" ו"השחקן ה-12".
"גם לך נמאס מהטרור של השמאל?! שמים לזה סוף! בלי להתעצל ובלי תירוצים! רוצים לראות אותך איתנו!", כתב אחד החברים בדף הפייסבוק של "מכבי פנאטיקס" וצירף אימוג'י של אגרופים. ימים לאחר מכן נעצרו שני חברים בארגון בחשד שתקפו מפגינים ליד כיכר רבין בתל אביב. לאחר המקרה כתב אחד האוהדים "כל הכבוד על אתמול, רק ככה נשבור את האנרכיסטים האלה".
"מכבי פנאטיקס" מעודד הזדהות פוליטית עם הצד הימני של המפה. ניסיונותינו לדבר עם חברים בארגון נתקלו בחומה בצורה של חוסר היענות, לאחר שהבהירו כי אין סיכוי שישתפו פעולה עם התקשורת.