ההגבלות החלקיות בסופי שבוע יישארו בתוקף גם בשבת הקרובה, אלא שיש מי שמתמרד: למרות הכוונה המקורית להביא לאישור הממשלה את הסרת ההגבלות שנותרו בסוף השבוע, חלק מהשרים התנגדו למהלך שפורסם לראשונה בחדשות 12 ושצפוי להידחות לסוף השבוע הבא. למרות זאת, מרכזי הקניות הודיעו שיפתחו בכל זאת בשבת הקרובה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
השרים שהתנגדו להסרת המגבלות כבר בסוף השבוע הזה: יזהר שי מכחול לבן, שהציע את סגר סוף השבוע וטוען שהוא מסייע בהורדת נתוני ההדבקה, והשרים החרדים, שזועמים על כך שלא רוככו המגבלות לגבי בתי הכנסת והתפילות.
הממונה על המאבק בקורונה, פרופסור רוני גמזו, עומל בימים אלה על תוכנית חדשה שבמסגרתה יינתנו אפילו הקלות נוספות לציבור, בהתאם לרמות התחלואה בערים השונות. גם מערך החקירות האפידמיולוגיות המורחב מתקדם, ויתחיל לפעול כנראה בשבוע הבא.
שרי הממשלה לא הצליחו להגיע לכדי הסכמות על ביטול ההגבלות בדיון אצל ראש הממשלה הערב, וההצבעה על כך - נדחתה. הצעד הזה נועד היה לשפר ככל הנראה את אמון הציבור בפעילות הממשלה בכל הנוגע למאבק בקורונה מכיוון שנטען, גם על ידי הממונה החדש על המאבק בנגיף, כי ההגבלות הללו מבלבלות את הציבור.
כרגע ככל הנראה, חבילת ההקלות של פרופסור גמזו, יעלה לדיון ביום שני הקרוב, וכך כל השינויים יתקבלו תחת מסגרת אחת. גמזו עצמו ישתתף בישיבת קבינט הקורונה בשני הקרוב, לראשונה מאז שמונה לתפקיד.
יו״ר ועדת הקורונה, ח״כ יפעת שאשא ביטון, פנתה לראש הממשלה נתניהו והפצירה בו לבטל לאלתר את ההגבלות בסופי השבוע: "ועדת הקורונה המליצה כבר בשבוע שעבר לאפשר פעילות מלאה על פי ההנחיות וההגבלות. היום יש תמימות דעים בממשלה כולל ראש הממשלה ושר הבריאות לביטול הסגר המסחרי בסוף השבוע".
"מסיבות שאינן ברורות, ההצבעה בממשלה נדחתה ליום שני. בעלי העסקים שמתקשים למלא את יומם יאלצו לספוג הפסדים כבדים נוספים, למרות שסגירתם אינה נחוצה ואינה מועילה", הוסיפה ח"כ שאשא-ביטון.
"אני פונה לממשלת ישראל בדרישה לפעול בהקדם ולבטל לאלתר את המגבלות על מנת לסייע לבעלי העסקים המתקשים ממילא ולהקל עליהם. ישנם עסקים שההשבתה ממסחר, גם בסופ"ש הקרוב, עלולה להמית עליהם מכה אנושה. עלינו להתגייס ביחד ולהצילם".
השר אופיר אקוניס, שהיה היחיד מבין שרי הליכוד שהתנגד בממשלה לרעיון של סגר בסופי השבוע, אמר שהוא מברך על המלצת משרד הבריאות. "רעיון הסגר שהציע השר יזהר שי מכחול לבן היה מופרך מעיקרו", אמר. "לרציונל שלו שהסגר יסייע בהורדת התחלואה לא הייתה אחיזה במציאות מצד אחד, אבל פגיעה ודאית בכלכלה מהצד השני. טוב שהדבר הזה הסתיים".
התוכנית של גמזו להקלות נוספות
פרופסור רוני גמזו עומל בימים אלה על תוכנית עבודה חדשה שיש בה עוד הקלות, באמצעות אותו מודל של חלוקת ערים על פי נתוני התחלואה. פיקוד העורף גיבש תוכנית כזאת - והיא תובא לאישורו של גמזו, ומשם גם לאישור הממשלה.
בקצה הימני של התוכנית: בלי הגבלות בכלל בערים שבהן אין תחלואה, ובקצה השמאלי שלה: איסור על פעילות במרחב הציבורי, למידה מרחוק של כל הכיתות, והגבלת התקהלויות ל-20 איש בחוץ ו-10 בתוך מבנים – בערים עם רמת תחלואה גבוהה מאוד. אל הקצה הזה יבקש גמזו כמעט ולא להגיע.
לצד התמיכה מקיר לקיר שלה זוכה גמזו על תוכניותיו ופועלו מאז נכנס לתפקיד, נראה שיש במערכת הבריאות אנשים שלאו דווקא מרוצים מהאופי הפעלתני של גמזו והכניסה הנלהבת שלו לאירוע. בכיר במשרד הבריאות אמר שעצירת העקומה השלילית של התחלואה לא קשורה לגמזו: "השינוי לטובה שאנחנו רואים עכשיו הוא פרי המאמצים שלנו וההגבלות שהצלחנו להכניס אל המשק, עוד הרבה לפני שמונו פרויקטורים".
פרסום ראשון: כך ייראה מערך החקירות האפידמיולוגיות
מערך הבדיקות האפידמיולוגיות הגדול שגמזו מעוניין להפעיל מתחיל לצאת אל הפועל. אנחנו מפרסמים היום לראשונה כי מפקדת קורונה של פיקוד העורף תתחיל לפעול כבר באמצע השבוע הבא, בעיר רמלה. מדובר במפקדה עצמאית שתנהל את התחקירים והטלפונים לחולי הקורונה בצורה מסודרת.
המפקדה הזאת תהיה כפופה מקצועית לפרופסור גמזו ולמשרד הבריאות, ויהיו בה מעל ל-1000 תחקירנים בשלב ראשון. חלקם, לא ברור כמה מתוך ה-300 שעובדים כיום, יועברו ממשרד הבריאות לרשות מערך זה.
עוד מתכנן גמזו להביא תחקירנים בשפות זרות וכאלה שיכולים לפנות לאוכלוסיות ספציפיות כמו חרדים או עובדים זרים במעין "תת מפקדות" שיעבדו תחת עם הרשויות המקומיות. במילים אחרות, מדובר בניצול היתרון היחסי של פיקוד העורף.