בתום דיון לילי ממושך אישרה הממשלה את ההגבלות החדשות: השרים קבעו כי ההגבלות החדשות ייכנסו לתוקפן היום (שישי) בשעה 17:00. בעקבות חילוקי דעות קשים בעניין סגירת מערכת החינוך ולאחר שלא הושגו הסכמות, הסמיכו השרים את נתניהו וגנץ להכריע לבדם בנושא. עוד אישרו השרים הגבלות שיחולו בסופי השבוע - עסקים רבים ומקומות בילוי לא יופעלו בימי שישי ושבת, אך מרחק היציאה מהבית לא יוגבל. חלק מהשרים הצביעו נגד ההגבלות בסופו של דבר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ההחלטות הסופיות בממשלה:
מהיום בשעה 17:00:
- מכוני כושר ייסגרו
- ישיבה במסעדות תאסר, יתאפשרו משלוחים ואיסוף עצמי בלבד
- הגבלה על התקהלויות: עד 10 אנשים במקום סגור, עד 20 בשטח פתוח (למעט מקומות עבודה ומשפחות גרעיניות)
הגבלות בסופי שבוע:
- ההגבלות יחולו בכל יום שישי מהשעה 17:00 ועד ליום ראשון בשעה 5:00
- מרחק היציאה מהבית לא יוגבל
- חופי הים ייסגרו (רק מהשבוע הבא)
- קניונים ייסגרו
- חנויות, שווקים, מספרות ומכוני יופי, ספריות, בריכות ומגוון אטרקציות תיירותיות ייסגרו
מה יישאר פתוח?
- חנויות המספקות שירותים חיוניים: מקומות למכירת מזון, בתי מרקחת וחנויות למוצרי היגיינה, חנויות אופטיקה ומעבדה לתיקון מוצרי תקשורת.
- מסעדות ובתי אוכל בבתי מלון יישארו פתוחים, מספר השוהים בהם יוגבל
- בריכות שחייה בבתי מלון, המיועדות לאורחי המלון בלבד
הממשלה הסמיכה את ראש הממשלה נתניהו ואת ראש הממשלה החליפי גנץ להחליט בעניין ההגבלות על מערכת החינוך, לאחר שבישיבה לא הושגו הסכמות בנושא.
בנוסף החליטה הממשלה על צמצום קבלת הקהל במשרדי ממשלה ומעבר לשירות מקוון, וכן על צמצום הנוכחות במשרדי הממשלה ל-50% וסגירת חדרי אוכל במקומות העבודה - כך שיתאפשר איסוף עצמי בלבד.
במהלך הדיון לחץ ראש הממשלה נתניהו על השרים והטיח: "תגידו, אתם עיוורים? אתם לא רואים את הנתונים? אם זה לא משתנה אנחנו הולכים לסגר מלא". כמה שרים החליטו להצביע נגד ההגבלות בסופו של דבר - בין היתר השרים אסף זמיר ופנינה תמנו שטה מ"כחול לבן" ואופיר אקוניס מ"הליכוד".
יושב ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף את החלטות הממשלה ואמר: "הממשלה ירדה מהפסים. היא איבדה את אמון הציבור. מדינה שלמה מנסה להבין את ההנחיות לסוף השבוע, ולא מצליחה. מדינה שלמה מנסה להבין למה מקבלים החלטות באמצע הלילה בלי שום נתונים, ולא מצליחה. מדינה שלמה מנסה להבין למה מתעלמים מרופאים וכלכלנים שאומרים שמדובר בטירוף מערכות ולא מצליחה".
לפיד הוסיף: "מה שצריך היום בבוקר (שלא לומר לפני 4 חודשים) זו מערכת ניהול עם מפקד לאירוע, דרושים נתונים מסודרים, דרושה אסטרטגיה והסברים ברורים לציבור. צריך ממשלה מתפקדת שאפשר לסמוך עליה".
מתוך ישיבת הממשלה
בפני השרים הוצגו נתונים מבהילים במיוחד. לחברי הממשלה נאמר כי ההכפלה במספר החולים הקשים מתרחשת בכל 8-7 ימים, ובמספר החולים המאומתים בכל 10 ימים. המשמעות: בסוף החודש הזה יהיו 800 חולים קשים, ובאמצע חודש אוגוסט, עוד חודש בלבד - נגיע ל-3,200 חולים שמצבם קשה.
בפתח ישיבת השרים, הזהיר נתניהו: "תוך שלושה שבועות נגיע ל-1,600 חולים קשים, אם נמשיך כך ללא מגבלות חדשות. אם לא נשטח את העקומה - אנחנו מדברים על סכנה לישראלים רבים". ראש המל"ל מאיר בן שבת תמך בעמדת ראש הממשלה, וטען כי הוא ממליץ על סגר 'ליל הסדר' בסופי שבוע בלבד, בנוסף לסגירה של חופי הים - כבר ממחר. "להבנתנו", אמר בן שבת, "אין מנוס מהפעלת מערכת החינוך רק בקפסולות או באופן מקוון". היעד, אמר ראש המל"ל, הוא להגיע ל-400 נדבקים ביום עד סוף אוגוסט.
"בימים האחרונים אנחנו עסקנו במיוחד בנושא הכלכלי", אמר נתניהו בפתח הישיבה. "אני מבקש לפני כל דבר אחר שעד יום חמישי הבא, עוד שבוע מהיום, כל שר יביא תוכנית של משרדו לפתיחה בטוחה של המשק. זה שבוע, אני מבקש מכם להתארגן כי המטרה שלנו היא לשטח את העקומה, להגיע לשליטה ולצאת יציאה בטוחה מהפאזה הזאת, מהגל הזה".
נתניהו הוסיף ואמר: "אנחנו עושים כל מאמץ כדי להימנע מסגר כולל. אנחנו פועלים בקצב הקורונה, אין לנו הרבה ברירות, זה לא מצב רגיל, זה לא מצב שאנחנו יכולים לעשות את כל התהליכים האלה לאורך ימים ולקוות שהכל בסדר. המחלה משתנה במהירות ואנחנו צריכים להשתנות יחד איתה. האלטרנטיבה לצעדים שננקוט היום - זה צעדים הרבה יותר קשים מחר, שאנחנו מנסים להימנע מהם. ייתכן שלא תהיה ברירה אז ננקוט אותם, אבל כרגע אנחנו מנסים לקבל החלטות מהירות והחלטות משותפות. יש חשיבות עצומה שאנחנו נתאחד סביב ההחלטות האלה".
במהלך הדיון נרשם וויכוח סוער בין ראש הממשלה לשרים, שטענו כי אין נתונים על הדבקות - כי המערך האפידמיולוגי כושל. נתניהו הודה כי הנתונים אכן חסרים. "נכון שאין מידע אפידמיולוגי שאומר בדיוק מאיפה ההדבקות לפי ענפים", אמר ראש הממשלה, "רק לפי אזורים, ולכן מזהים מקומות התפרצות. אני מבקש לרדת מהנושא. נשתמש בשכל הישר לקבל החלטות כי צריך לנקוט בצעדים דחופים לטיפול במצב".
שר החינוך גלנט, שמתנגד לסגירת בתי הספר של החופש הגדול והקייטנות, אמר בישיבת הממשלה: "כמעט שאין חולים במערכת החינוך, אסור לסגור את בתי הספר". גם השר אופיר אקוניס הצהיר על התנגדותו לצעד, ואמר כי "רק בדיון הזה נודע לנו, מפי ראש המל"ל, שסגר סוף השבוע שמציעים כאן, הוא במתכונת הסגר בליל הסדר. זאת החלטה קיצונית".
נתניהו ביקר את ההדלפות מהישיבה לתקשורת, ואמר כי: "אפשר להתייחס לכל מה שנאמר פה כאילו שזה נאמר מול מצלמות - כי הכל מודלף מכאן". גם מנדלבליט תקף: "אי אפשר לדבר ככה, כל מה שאני אומר יצא כבר לכל אתרי החדשות".
שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר כי גם הוא עומד מאחורי המלצות המל"ל ושותף להן. בניגוד אליהם, שר הביטחון וראש הממשלה החליפי בני גנץ הדגיש כי הוא תומך בהצעה של סגר לילי במהלך השבוע - במקום סגר כולל בסוף השבוע. מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור חזי לוי, אמר לשרים כי יתכן וימצא חיסון נגד הקורונה לקראת תום החציון הראשון של 2021.
"חסרה שקיפות, איפה שסוגרים חייבים לייצר קריטריונים אחידים", אמר שר התקשורת יועז הנדל. "בעניין הגיל הרך ובתי הספר אני קורא להשאיר פתוח - ככל שניתן. לא למהר לסגור, זה ישתק את המשק. שוב אומר, צריך פרויקטור למגזר הערבי והחרדי האלה ושוב מציע את עצמי. עלינו לעשות הכל כדי לעודד לימודים ועבודה מרחוק. צריך לייצר גזרים שיעודדו מעסיקים להעסיק אנשים מבתיהם".
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר לשרים כי "יש 3 מדרגות שצריך לשים לב אליהם. הראשונה, צווי מנכ״ל משרד בריאות - אז לא נדרש אישור הכנסת. השנייה, היא החלטת הממשלה אותה הכנסת צריכה להעביר תוך שבוע ולבסוף חקיקה ראשית". את הגבלת ההתקהלויות, לדבריו של מנדלבליט, ניתן לאשר בצו מנכ"ל הבריאות. את איסור פתיחת העסקים, החופים והעסקים בסופי שבוע ניתן להעביר בממשלה לאחר אישור של ועדת הקורונה בכנסת, ולממשלה אין סמכות להודיע על סגר כללי בסוף השבוע - וכיוון שלשם כך דרושה חקיקה דרך ועדות הכנסת.
בנוגע לסגירת מערכת עלתה התנגדות עזה בקרב שר החינוך יואב גלנט ועוד שרים נוספים: אופיר אקוניס, גילה גמליאל, זאב אלקין ושרי כחול לבן. בשל חילוקי הדעות, הממשלה הסמיכה את נתניהו וגנץ לקבל את ההחלטה הסופית בעניין החינוך, ולאחר מכן אמר נתניהו על מוסדות החינוך: "לא תתקבל החלטה הלילה". בכך הוציא אותם מההצבעה הנוכחית והעלה את הסיכויים ששאר ההגבלות יעברו.
השר יובל שטייניץ הציע תוכנית משלו: "חייבים להטיל סגר מלא ל-10 ימים ולאפשר רק מקומות עבודה עם הגבלות וקניות חיוניות. חייבים להוריד מיידית את הנדבקים ל-50 ומטה, להפוך למדינה ירוקה ולפתוח את השמיים. הכי נכון מבחינה כלכלית היה לסגור את המשק ב-300 נדבקים ואז היינו היום במקום אחר".
השרה אורלי לוי הצטרפה גם היא להתנגדויות, רק שהיא הביעה את ביקורתה על ההדלפות מהישיבה: "אני בעיקר נגד הדלפות. זה גורם לשרים לא לדבר תכלס אלא לייצר כותרות".
הקרב על ההגבלות
בין המתנגדים להחלטה, נמצאים שרים מכחול לבן שטוענים: "עוד לא ראינו את ההשפעות של ההגבלות הקודמות – וכבר יוצאים עם הגבלות חדשות". שר התיירות מכחול לבן אסף זמיר אמר כי "ההמלצות להגבלות שמביאים הערב לממשלה יסבו נזק אדיר למשק".
"סגירת בתי הספר של החופש הגדול והגנים היא סגר דה פקטו להורים שאמורים לצאת לעבוד", טען זמיר. "סגירת המסעדות לחלוטין, מיותרת נוכח נתוני ההדבקה הנמוכים ובעיקר בעיקר - עוד לא חלפו שבועיים מאז שהטלנו מגבלות וידענו מראש שאת תוצאותיהן נתחיל לראות רק בשבוע הבא. זו התנהלות לא אחראית ונטולת הגיון. האמון הציבורי בהחלטות הממשלה נמוך וקבלת החלטות פזיזות ודרמטיות כאלו רק תנמיך אותו עוד יותר. אנחנו בהתפרצות. אין בזה ספק. ולא מן הנמנע שניאלץ בסוף לנקוט צעדים נוספים. אבל לא בפזיזות - ולא בשליפה".
עוד הוסיף זמיר במהלך הישיבה כשהוא מתייחס לנושא ההפגנות: "אם יהיה סגר לא יהיה אפשר להפגין וזה יפגע באמון הציבור. אסור לפגוע בהפגנות לא באמצע השבוע ולא בסוף השבוע".
גם שר החינוך יואב גלנט, שכלל לא עודכן על הדיון שנערך בצהריים, צפוי להתנגד בתוקף לסגירת בתי הספר של החופש הגדול והקייטנות. "משרד הבריאות לא מעדכן אותנו בנתונים האמיתיים", אמר. "הם מקבלים החלטות אינטואיטיביות בלי מידע תומך. אתנגד לסגירת הקייטנות, אם סוגרים תנו לפחות שבוע התארגנות להורים".
שרת העלייה והקליטה מכחול לבן פנינה תמנו שטה התייחסה בטוויטר לאפשרות של סגר, וכתבה כי "צריך להיזהר שהסגר לא יהיה מסוכן יותר מהנגיף עצמו למדינת ישראל וחלילה יוביל לקריסת מערכות כלכלית וחברתית. אני שומעת את חששות הציבור, לכן אבהיר שכל החלטה שאקח תהיה אך ורק זו הטובה ביותר לאזרחים, מתוך אחריות ושיקול דעת על סמך נתונים. בתפילה לימים טובים יותר".
צריך להיזהר שהסגר לא יהיה מסוכן יותר מהנגיף עצמו למדינת ישראל וחלילה יוביל לקריסת מערכות כלכלית וחברתית.
— פנינה תמנו שטה (@pnina_tamano_sh) July 16, 2020
אני שומעת את חששות הציבור, לכן אבהיר שכל החלטה שאקח תהיה אך ורק זו הטובה ביותר לאזרחים, מתוך אחריות ושיקול דעת על סמך נתונים.
בתפילה לימים טובים יותר.
באופן יחסי, ניתן לייחס את ההבדל בהשקפות השרים על רקע דורי. השרים הוותיקים יותר בעלי עמדה אגרסיבית יותר בכל הקשור לצעדים שיש לנקוט. השרים הצעירים, לעומת זאת, בעלי קונצנזוס המתנגד לסגירת בתי הספר של החופש הגדול והגנים.
העלות למשק של כל סוף שבוע תחת הסגר מוערכת ב-800 מיליון עד מיליארד שקלים. בנוסף, בכל יום שבו בתי הספר של החופש הגדול והקייטנות מושבתים – העלות למשק נאמדת ב-300 מיליון שקלים.
במסגרת ההגבלות שנקבעו הדגישו בכחול לבן שלא יתנו להן לפגוע בזכות ההפגנה, בפעילות הכנסת או בפעילות בתי המשפט. זאת, כשברקע ביום ראשון הקרוב צפוי להתקיים דיון במסגרת משפטו של נתניהו, בו ייקבע תאריך לשלב ההוכחות.