הדיונים בקבינט הקורונה על החמרת הסגר ברקע העלייה החדה בנתוני התחלואה הגיעו היום (רביעי) לכדי עימות של ממש בין שרי כחול לבין לשרי הליכוד. חילופי ההאשמות בין הצדדים היו בעיקר בנושא ההפגנות, כשלבסוף כחול לבן הציעה - גודל ההפגנות יהיה כגודל התפילות. אשכנזי וניסנקורן התעמתו עם נתניהו, וחילופי דברים נרשמו גם בין ראש הממשלה וגמזו שדנו בעיקר בעניין מתווה הסגר הכללי שיעלה לאישור הקבינט.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
פרויקטור הקורונה רוני גמזו הזהיר בישיבה שהתחלואה עלולה להתפשט בתקופת החגים. "כמעט שבועיים מעכשיו אמרנו שהתחלואה מתפשטת", אמר. "מזהים את החגים כאירוע שיכול להוביל לתחלואה דרמטית. חלק מהאנשים לא עובדים אז זה פחות".
נתניהו השיב לו בשאלה: "מבחינה אפדימיולוגית האם סגר כללי הוא רצוי?" גמזו ענה: "אפדמיולוגית, כן". נתניהו ענה אמר שזו תהיה החלטה כלכלית קשה ציבורית. "אם נגיע לשם בלאו הכי, עדיף עכשיו", הוסיף. גמזו: "בגלל זה רצינו להוריד את המגזר הפרטי ל-50 אחוז. קשה לשלוט עליו אבל זה מסר. יהיה קשה לדעת אם בפועל זה 70, 30 או 50.
ראש הממשלה הציע במהלך הדיון להטיל סגר כללי ממחר (חמישי) עד יום שני, ואז לכנס שוב את קבינט הקורונה להחלטה נוספת. בעניין הזה אמר פרויקטור הקורונה: "האמירה שנעשה סגר ונחזור לדון אחרי כיפור עלולה להתקבל בצורה לא טובה".
שר החוץ: "אי אפשר שההמלצות יהיו בגלל שיקולים פוליטיים"
שר החוץ אשכנזי רמז במהלך הדיון מה הסיבה לכך שמקדמים את נושא הסגר המלא. "אני שומע את הגורמים המקצועיים במערכת הבריאות שאומרים שאין שום סיבה לסגר כללי. אני רוצה להבין למה ממליצים כאן על סגר מלא אם ככה", אמר. "סגר מלא הוא מוצא אחרון ולא פתרון להפגנות".
שר החוץ המשיך: "סגר מלא זו פגיעה אנושה למשק. אתם גוזרים גזירת מוות על אנשי העסקים. אי אפשר שההמלצות יהיו בניגוד להמלצות אנשי המקצוע בגלל שיקולים פוליטיים". שר המשפטים אבי ניסנקורן הטיח גם הוא האשמות בשרי הליכוד: "הסכמנו לסגר אבל עכשיו אתם פתאום רוצים החלטה שתאסור רק הפגנות בבלפור".
כאמור, בשלב מסוים נתניהו היסה את אשכנזי ואמר לו לכבד את הדיון. נתניהו המשיך והסביר מדוע חובה להגביל גם הפגנות. "אם נאפשר להתרחק מהבית לטובת הפגנות, אנשים יוכלו לצאת לחוף הים ולהגיד שהם מפגינים", אמר. "מי אמר שצריך להרחיק כדי להפגין? שיפגינו מתחת לבית".
נתניהו גם הוציא הודעה לתקשורת בזמן הדיון ובה הסביר מדוע הגבלת הפגנות מחויבת למציאות. "ההמלצה של כל הגורמים המקצועיים הייתה להפסיק כל התקהלות - הפגנות ותפילות בחללים סגורים", כתב. "אני תומך באופן מלא בזכות להפגין, אבל כל שבוע אזרחי ישראל רואים איך הם נדרשים לחגוג את החג לבד, איך הם נדרשים לעמוד בהנחיות הבריאות, ומנגד איך מפגינים מתקהלים בהמוניהם נגד כל כלל בריאותי".
הוא גם ביקר בחריפות את התנהלות שרי כחול לבן בדיונים: "היום נפטרו 31 איש מהקורונה. אני נלחם על החיים של אזרחי ישראל. אני נלחם על בריאות הציבור. בזמן הזה יש מי עושים פוליטיקה קטנה. אנחנו במלחמה. תתעוררו!".
בשלב מסוים בישיבה נרשם עימות בין שר הכלכלה עמיר פרץ ונתניהו. ראש הממשלה אמר כי הוא רוצה להטיל סגר מלא באופן מיידי. השר פרץ ענה לו מיד: "אמון הציבור נפרם כי כל יומיים אנחנו מביאים הצעה אחרת. ההחלטות לא מחזיקות מעמד יותר מיומיים. אני מציע לקבל את המתווה שהכינו בלילה היועץ המשפטי, מ"מ המפכל ומנכ"ל משרד הבריאות".
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שהשתתף גם הוא בישיבה אמר בסוגיית ההפגנות כי "אפשר לדבר על ביטול ההפגנות בסוף, רק כאשר יש סגר טוטאלי".
גם בנושא הכלכלי הרוחות סערו. שירה גרינברג, הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, ביקרה בחריפות את המתווה המסתמן של הסגר. "באף מקום בעולם לא סגרו את המשק באופן שבו אתם מבקשים לסגור", אמרה. "ההשלכות של הצעד הזה הן 35 מיליארד באופן ישיר".
גנץ כינס דיון חירום של שרי כחול לבן בקבינט
ברקע העימותים הללו בקבינט, שר הביטחון גנץ כינס כעת התייעצות דחופה עם חברי קבינט הקורונה מכחול לבן. לאחר ששמע אותם הנחה גנץ לדרוש את זימון אנשי המקצוע הרפואיים לשמוע את עמדתם ולוודא שהם מביעים אותה בצורה פתוחה בקבינט הקורונה ולחדול בהמשך הדיון האובססיבי בסוגיית ההפגנות.
גנץ אמר לשרים: "תתעקשו על טובת האזרחים בבריאות ובעצירת התחלואה תוך איזון במרכיבי היהדות, הדמוקרטיה, הכלכלה והחברה ואל תתמקדו רק בסוגיית ההפגנות. עיצרו את הדיון חסר הפרופורציה בהפגנות מיד. נקבל את עמדת אנשי המקצוע בנושא החשוב של סגר מלא ומצב חירום. להחלטה שלנו יש השלכות על חיי אדם ונקבל אותה אך ורק בהתאם לעמדת אנשי המקצוע. רק לפי צורכי השעה בבריאות, ובכלכלה ובעצירת התחלואה".