טקס חתימה היסטורי: בשעות הערב (שלישי - שעון ישראל) הסתיים בבית הלבן טקס חתימת הסכם השלום עם איחוד האמירויות והצהרת השלום עם בחרין. עוד לפני הטקס טראמפ החמיא לנתניהו במהלך פגישה של השניים בבית הלבן: "אתה מנהיג מדהים". נתניהו השיב: "יש לך את המפתח ללבבות של האנשים בישראל".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עם תחילת הטקס טען טראמפ שההסכם ישנה את מהלך ההיסטוריה. "אנחנו מסמנים עתיד חדש למזרח התיכון", אמר. "שלושת המנהיגים של המדינות האלו יחד, ייקחו צעד גדול לכיוון העתיד ויחיו יחד בשלום ובשגשוג. האנשים במזרח התיכון לא יאפשרו לשנאה לישראל להוות תירוץ לרדיקליות או לקיצוניות מכל סוג. הם לא יאפשרו לגורל של האזור שלהם להיות בלתי ממומש".
"ישראל, איחוד האמירויות ובחרין יקימו שגרירויות, יחליפו ביניהן שגרירים, ויתחילו שיתוף פעולה כשותפים. תיירות, סחר, בריאות, ביטחון הם יעבדו יחד, הם חברים", הוסיף הנשיא. "יחד ההסכמים האלו ישמשו כבסיס לשלום כולל ברחבי האזור כולו, משהו שאף אחד לא העלה בדעתו שהוא אפשרי במהלך עשורים רבים, אבל ברגע שזה נעשה תוך כדי כבוד הדדי ושותפות, אנחנו מברכים את כולם על ההישג יוצא הדופן הזה".
הנשיא המשיך ואמר כי ההסכמים יאפשרו לתיירים ממדינות ערב לבקר במסגד אל אקצא בירושלים. "במשך דורות רבים במזרח התיכון הדברים היו מלאים בעוינות, בשקרים בבגידות, למעשה שקרים שהיהודים והערבים הם אויבים ושמסגד אל-אקצא היה תחת מתקפה כל הזמן", סיפר. "מדור לדור העבירו שקרים והזינו את מעגל הטרור מעגל הקסמים הקשה הזה. ההסכמים האלו מוכיחים שהמדינות באזור משתחררות מהגישות השגויות של העבר והחתימה היום מובילה דרך חדשה".
"אף אחד לא יוכל לעשות את הבחירה עבור מדינות ערב, הם היו צריכים לעשות זאת בעצמם והיום העולם רואה שהם בוחרים בשיתוף פעולה לעומת קונפליקט בחברות לעומת עוינות", אמר הנשיא. "הם בוחרים בשגשוג, הם בוחרים בעתיד שבו היהודים, המוסלמים, הנוצרים, כולם יכולים לחיות יחד, להתפלל יחד, לחלום יחד אחד ליד השני בהרמוניה, בשותפות, בשלום".
מיד לאחר הדברים של הנשיא טראמפ, ראש הממשלה נתניהו ניגש לפודיום והחל להודות לאנשים שהיו מעורבים בגיבוש ההסכם וציין שמדובר ביום היסטורי. "היום הזה הוא שיא בהיסטוריה, שמבשר על עידן חדש של שלום", אמר. "במשך אלפי שנים העם היהודי התפלל לשלום. במשך עשרות שנים מדינת ישראל התפללה לשלום, וזו הסיבה שהיום אנו מלאים בהוקרת תודה. השלום שאנחנו חותמים עליו היום, מביא את ארה"ב ואת ישראל והמזרח התיכון לעידן חדש בעולם כולו למעשה".
"אני מודה לכם על האומץ שלכם כדי להיכנס אל מעגל השלום", פנה נתניהו לנציגי האמירויות ובחרין והוסיף ברכה בערבית: "סלאם עליכום".
נתניהו עבר להתייחס לעבר רווי המלחמות של עם ישראל. "עם ישראל מכיר היטב את מחיר המלחמה, אני מכיר את מחיר המלחמה", סיפר. "אני נפצעתי בקרב, חבר קרוב שלי מת בזרועותיי, אחי יוני איבד את חייו כאשר הגן על השבויים באנטבה. במשך השנים כאשר אני באתי לנחם את המשפחות השכולות בישראל, נפגעי הטרור, ראיתי אבל, יגון, וזו הסיבה שאני מתרגש כל כך להיות כאן היום. אלה אשר מכירים את סבל המלחמה, מעריכים עוד יותר את השלום. וברכות השלום שאנחנו מביאים היום יהיו דבר נפלא, מאחר והשלום הזה בסופו של דבר יתרחב ויכלול מדינות ערב נוספות. ובסופו של דבר הוא יכול לסיים את העימות הישראלי-ערבי לעד".
"אני הקדשתי את חיי להציב את ישראל בקרב העמים כדי לעגן את העתיד של המדינה היהודית היחידה", סיכם נתניהו. "ההיסטוריה לימדה אותנו שהיציבות מביאה בני ברית, ובסופו של דבר, וזה דבר שאני חוזר עליו שוב ושוב, בסופו של דבר העוצמה מביאה עמה שלום. המלך דוד ביטא את הדברים ואמר זאת לפני אלפי שנים בבירתנו הנצחית ירושלים. התפילה שלו בתנ"ך מאירה את העבר המפואר שלנו אל תוך העתיד הזוהר שלנו: 'אדוני עוז לעמו ייתן, אדוני יברך את עמו בשלום'".
בהמשך התייחס שר החוץ של האמירויות להחלטה להפסיק את הסיפוח: "כבוד ראש הממשלה הישראלי, בנימין נתניהו, תודה רבה לך, תודה רבה שבחרת בשלום והפסקת הסיפוח של האדמות הפלסטיניות. זה מחזק אותנו כדי להגיע לעתיד טוב יותר לדורות הבאים".
"הסכם השלום הוא הישג היסטורי עבור ארה"ב, עבור מדינת ישראל ועבור איחוד האמירויות ויהיו לו השלכות חיוביות, כיוון שאנו מאמינים שהתוצאות שלו ישתקפו בכל האזור שלו", אמר שר החוץ. "כל אופציה שהיא לא שלום - פירושה עוני וסבל, ואנו רואים שהדברים מתחילים לקרות כשאנחנו נוקטים היום צעד ראשון לטובת האזור. כולם מצפים ליצור עתיד בטוח יותר, עתיד בעל שגשוג רב יותר".
השר האמירתי התייחס גם לאפשרות של הקמת מדינה פלסטינית. "האמונה בהסכמים האלו משתקפת בחתימה היום ואנחנו נמשיך להיות הלפיד שמאיר את ההיסטוריה מול כל האנשים באזור", אמר. "מבחינתנו באיחוד האמירויות ההסכם הזה יאפשר לנו להמשיך ולעמוד לצד הפלסטינים, ולנסות ולהגשים את התקווה שלהם למדינה עצמאית משלהם".
זמן קצר לפני הטקס הגיעו ראש הממשלה נתניהו ורעייתו שרה למתחם הבית הלבן, והתקבלו על ידי הנשיא טראמפ ומלניה. שני המנהיגים והרעיות היו ללא מסכות על פניהם, אך נמנעו ממגע ומלחיצת ידיים. במהלך הפגישה בין המנהיגים, העניק הנשיא טראמפ לנתניהו את מפתח הבית הלבן והחמיא לראש הממשלה: "אתה מנהיג מדהים במשך תקופה ארוכה".
ראש הממשלה נתניהו הודה לנשיא טראמפ והשיב: "אמרתי לך שיש לך את את המפתח ללבבות של האנשים בישראל. בתשובה לשאלת חדשות 12, ענה הנשיא טראמפ: :מה שאנחנו מקבלים, מה שישראל מקבלת יותר מהכול זה שלום, כפי שאתם יודעים, האמירויות היא אומה בעלת עוצמה באזור, והמנהיג שלהם הוא מנהיג גדול. היה חשוב מאוד שהם יהיו הראשונים והקשרים מצוינים.
טראמפ: "מאמין שאפילו אירן תרצה לעשות עסקה"
"אנחנו מדברים כעת על 5 מדינות לפחות, היום חשבנו שמתוך כבוד לאמירויות ולבחרין, החלטנו שלא לפרסם את שמות המדינות", הוסיף הנשיא. "אני חושב שישראל איננה מבודדת אף מדינה, וכעת יש מצב שרוב המדינות במזרח התיכון מעוניינות לחתום, ואני מאמין שאפילו אירן רוצה לעשות עסקה".
למרות הדברים, טראמפ כן רמז על אחת המדינות הבאות. "דיברתי גם עם ערב הסעודית והתגובה הייתה מצוינת - עד עכשיו היה דם בכל מקום במשך עשורים רבים", אמר. "מדובר פה בשלום חזק, וזו דרך שונה. אנחנו נכנסנו אולי מהדלת האחורית אבל זו הדרך החכמה, ואני חושב שהפלסטינים יצטרפו. אני לא אומר את זה באיזה שהיא גאווה, אלא הפלסטינים יצטרפו בזמן הנכון".
עוד לפני הטקס החגיגי, הנשיא טראמפ נפגש עם נציגי המשלחת של איחוד האמירויות. "שלום הוא תמיד משהו שאנחנו צריכים לעשות עם התרגשות רבה והרבה תקווה", אמר שר החוץ האמירתי עם הגעתו. "היום הוא אחד הימים האלה. איחוד האמירויות שמחה לקחת חלק בתהליך השלום, לא רק לנו באיחוד האמירויות, אלא בכל האיזור".
שידור ישיר מהטלוויזיה הממלכתית של איחוד האמירויות
“The UAE is so delighted and privileged to play a role for peace.” Ahead of today’s #UAEIsrael #PeaceAccord signing ceremony, UAE Foreign Minister HH Sheikh Abdullah bin Zayed highlights the positive impact of the agreement on the region. @MoFAICUAE @OFMUAE pic.twitter.com/n7C8bmW10I
— UAE Embassy US (@UAEEmbassyUS) September 15, 2020
גם האמריקנים וגם הבחרינים קיבלו על עצמם לא לפרסם את ההסכמים עד אחרי הטקס בעיקר משום שישנם אלמנטים רגישים באשר לסוגיה הפלסטינית ולגבי אל אקצא. המטרה לפי שעה היא לא לייצר ויכוחים ומחלוקות.
מוקדם יותר היום טראמפ התייחס להסכם ואף לפלסטינים שמתנגדים לו. "אנחנו עקפנו את הפלסטינים דרך מדינות אחרות", אמר "הפלסטינים יגיעו בסוף בגלל שהם לא ירצו 'להישאר בחוץ בקור.'"
בינתיים, מחוץ לבית הלבן, ובמקומות שונים לאורך המסלול של המשלחות, החלו מפגינים - פלסטינים וישראלים להפגין נגד ההסכם בין המדינות. שתי המחאות אף "התערבבו" זו בזו, כשהמפגינים הישראלים, מוחים נגד נתניהו, ומניפים שלטים הקוראים לו להתפטר.
כ-700 מוזמנים הגיעו לטקס החגיגי, שהתקיים ללא הנחייה, אלא המלצה בלבד לעטיית מסכות ושמירה על ריחוק חברתי.