דרמה מדינית מאחורי הקלעים: אחרי שנתניהו המריא מישראל, התברר לראש הממשלה שהוא אינו מוסמך לחתום על ההסכם עם איחוד האמירויות - אלא אך ורק שר החוץ גבי אשכנזי שנשאר בארץ. משפטנים שעמם שוחחנו הסבירו שלפי נוסח החלטת הממשלה מ-1951, נקבע אז כי יש "לייפות כוחו של שר החוץ או מי שיתמנה על ידו לחתום בשם הממשלה על הסכמים ואמנות בין-לאומיים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כדי שנתניהו, שכאמור כבר היה אחרי ההמראה, יוכל לחתום על ההסכמים היו שתי אפשרויות: או שהממשלה תתכנס כדי להסמיך אותו - מה שלא היה אפשרי בלוח הזמנים - או ששר החוץ יסמיך אותו בעצמו. לנתניהו התברר שאין מנוס מלבד לבקש את ייפוי הכוח מאשכנזי, שנותר בארץ לאחר שראש הממשלה החליט שלא לצרף אותו לנסיעה.
בסופו של דבר משרד המשפטים פנה למשרד החוץ שפנה בתורו לאשכנזי, שחתם על ייפוי הכוח לנתניהו. אשכנזי חתם על המסמך לאחר שהובהר לו כי ההסכם עצמו עם איחוד האמירויות יכלול סעיף ושבו ייכתב שההסכם לא ייכנס לתוקף עד שיאושר בממשלת ישראל.
בלשכת ראש הממשלה בדקו את הסוגיה מבעוד מועד. גורמים בפמליה מסרו שהיועצים המשפטיים דווקא קבעו כי נתניהו מוסמך לחתום על הסכמים בין-לאומיים ואילו שר החוץ מוסמך לחתום על החלטות שיש להם היבטים פנימיים. לדברי גורם בלשכה רק ברגע האחרון, כשהם כבר בארה"ב, נמסר להם שלפי מנדלבליט אין לנתניהו סמכות וזה באחריות שר החוץ. גורמים בלשכה מתחו ביקורת על הגורמים המשפטיים שלא התריעו בזמן אמת ואף מסרו חוות דעת אחרות. לדבריהם, נתניהו כן מוסמך לחתום, ואף עשה זאת בעבר. עם זאת, לאור חוות הדעת המשפטית הברורה, נתניהו פנה לאשכנזי לבקש את ייפוי הכח וזה כאמור ניתן לו בכפוף לכך שההחלטה תובא לממשלה.
אתמול היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, התייחסה לטענות שההסכמים לא עברו את אישור הממשלה או הכנסת. בתשובה למכתב ששלח עו"ד גלעד ברנע שאמר כי "ראש הממשלה לבדו איננו מוסמך לחתום על הסכם מדיני זה ולהתיימר לחייב בו את מדינת ישראל", הבהירה היועמ"שית שההסכם לא ייכנס לתוקף עד לאישור הממשלה.
"בהתאם למידע שנמסר לנו, בהסכם שמיועד לחתימה השבוע ייאמר מפורשות שהוא לא ייכנס לתוקף במועד חתימתו ויובא לאישור הממשלה לצורך אישורו", כתבה היועמ"שית שלומית ברנע פרגו. "בנוסף, נמסר לנו כי לאור חשיבותו של ההסכם, בכוונת ראש הממשלה להציע לממשלה להביאו גם לאישור הכנסת".
שעות לאחר תשובתה, גורם במשלחת הישראלית בוושינגטון אמר כי פרטי ההסכם לא מתפרסמים בשל הבנות מול איחוד האמירויות. אותו גורם מדיני גם אמר על ההסכמים מול האמירויות ובחרין כי "מביאים לאישור ממשלה ואחר כך לאישור הכנסת. קודם חותמים ואז מביאים לממשלה. כמו בעבר".