כבר ארבעה שבועות שאנחנו כאן ב-N12 עוקבים אחרי הטיפול בשורת המחדלים של הממשלה שהוקמה במיוחד כדי להילחם בקורונה, מחדלים עליהם הצבענו שהובילו לכך שישראל לא הגיעה ערוכה מספיק להתפרצות השנייה של הנגיף. בחלק מהסעיפים אפשר לדווח גם השבוע על התקדמות, באחרים עוד יש עבודה.
מחדלי ממשלת הקורונה - הכתבה הראשונה בסדרה
מחדל מערך החקירות האפדימיולוגיות
ארבעה חודשים לתוך עידן הקורונה בישראל, והמחדל הזה, מהחשובים בהתמודדות עם המגפה, עדיין לא נפתר. מערך החקירות האפדימיולוגיות לא מצליח להשתפר אפילו קצת באיתור המגעים בין הנדבקים כדי לבודד אותם. גם 400 הסטודנטים שנוספו למערך האחיות האפדימיולוגיות בשבועיים האחרונים לא עוזר כשמספר הנדבקים היומי הידוע הגיע לאזור ה-2,000.
"אנחנו על סף קריסה סופית", קובעת איריס אביטל, אחות במערך החקירות האפדימיולוגיות. "המערך כפי שהוא עובד כיום אינו יעיל ולא הגיוני. אני מוצאת עצמי מבצעת חקירות באיחור של יומיים-שלושה, פער שנוצר בגלל עומס. איך ניתן לעצור כך את ההדבקה? התחושה שאנו חגים סביב הזנב כדי לתפוס אותו ולא מצליחים. שמעתי על ההצעה לעשות שימוש בצבא, אני מקווה שזה יצליח ובהקדם האפשרי. מישהו חייב לעשות שינוי ולקבל החלטה".
מחדל הטיפול הכולל במגפה
הללויה, לפחות חלקית: אחרי גרירת רגליים, מהפכים וקרבות אגו, בשבוע שעבר מונה פרופ' רוני גמזו לפרויקטור הלאומי. ראש הממשלה נתניהו הציג אותו במסיבת עיתונאים ואת יעדי תפקידו, בראשם - לקטוע את שרשראות ההדבקה.
מאז המינוי גם הספקנו לדווח על עיקרי התוכנית של גנזו:
- מתן סמכויות נרחבות לצה"ל במערך החקירות האפידמיולוגיות
- החלטה על הגבלות תתקבל על פי יכולת הספיקה של חולים בבתי החולים
- העלאת אמון הציבור בתוכנית לטיפול במגפה בין השאר באמצעות שינוי מדיניות ההסברה
עכשיו מבחן הביצוע עובר אליו, ואל גורמי המקצוע והגורמים הפוליטיים שיאפשרו לו לעבוד.
מחדל הפיצויים לעצמאים
אחרי המענקים שכבר קיבלו, הממשלה אישרה השבוע את המענק לכל אזרח בין 750 לאדם ל-3,000 למשפחה עם 3 ילדים ומעלה. המענקים צריכים לעבור את אישור הכנסת וככל הנראה ייכנסו לחשבונות הבנק בשבוע הבא.
אבל גם עכשיו, בעלי העסקים - אלה שפועלים ואלה שעוד אסרו עליהם לפתוח - לא מסופקים. הסכומים שקיבלו רובם לא מתקרבים להפסדים שהיו ושהם מעריכים שעוד יהיו להם.
מחדל הפיצויים לשכירים
כמו העצמאים, גם השכירים שנותרו ללא עבודה מחכים לאישור תוכנית המענק לכל אזרח שאותו אישרה הממשלה. במקביל, הם צפויים להמשיך לקבל דמי אבטלה עד יוני הבא, אבל לרבים מהם זה לא מספיק. דמי האבטלה נמוכים מהשכר המלא אותו הרוויחו, ויש משפחות, במיוחד כאלה שבהן שני בני הזוג פוטרו, שהפגיעה בעקבות הירידה בהכנסות היא כבדה.
במקביל, מחכה המשק לתוכנית מסודרת לפתרונות תעסוקה והכשרה למובטלים, כדי שישובו מהר לשוק העבודה.
מחדל היערכות בתי האבות
בבתי האבות הסיעודיים, שקיבלו בשבוע שעבר הבטחה לתקציב של 40 מיליון שקלים, עדיין מבקשים יותר. לטענת איגוד בתי האבות, ההוצאות של המוסדות על כוח אדם וציוד להתמודדות עם הקורונה היא נטל כלכלי כבד.
אמש התקיימה פגישה של נציגי איגוד בתי האבות עם שר הבריאות ואנשי משרדו. הנציגים העלו שוב את דרישתם. "שר הבריאות גילה פתיחות לבעיות ולאתגרים, אך התשובות שקיבלנו עדיין לא ברורות", אומרים באיגוד ומזהירים כי בתי אבות סיעודיים עומדים בפני סכנת קריסה כלכלית.
מחדל היערכות שירותי הרווחה
לאחר 16 ימי מחאה שבהם העובדים הסוציאליים הפגינו סבלנות רבה - הושג הסכם והשביתה הסתיימה. עם סיום השביתה הסתיים מחדל של שנים שבהן העובדים הסוציאליים מרוויחים שכר זעום. חודשי הקרונה, שהרחיבו את מעגל הנזקקים לתמיכתם, רק העמיסו על עבודתם. ההסכם עם האוצר שיפר את תנאי העסקתם.
על פי ההסכם, העובדות והעובדים יקבל העלאת שכר בשתי פעימות, יקבלו מענק קורונה בסכום שנע בין 9,000 ל-11,000 שקלים ויועבר תקציב של 70 מיליון שקלים להגנה על העובדים הסוציאליים שסופגים אלימות ממטופלים ובני משפחותיהם.
בהכנת הכתבה השתתפו: ענבר טויזר, אביבית מיסניקוב, כרמל ליבמן ואור רביד.