למרות ההסכם - המשבר הפוליטי יימשך? גורמים בליכוד אמרו הערב (שישי) לחדשות 12 שאם בג"ץ יתערב בשבוע הבא אפילו בחלק קטן מההסכם בין נתניהו לגנץ, "אנו עלולים להיגרר לבחירות רביעיות". לטענתם, ההסכם כל כך מורכב ועדין שכל דבר עשוי להוציא אותו משיווי המשקל. בכחול לבן מודים כי ההסכם מאפשר לליכוד לפרק את הממשלה, שעדיין לא הוקמה, וללכת לבחירות אם בג"ץ יפסול סעיפים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אם אכן בג"ץ יתערב, במערכת הפוליטית יש מי שאומר שלא מדובר בבשורות רעות מבחינת נתניהו - שיילך לבחירות "באשמת בג"ץ" וגם יפרק סופית את הבטחת הבחירות של גנץ ויחמוק מאשמה בפירוק ההסכם. גנץ התייחס הערב להסכם ואמר כי הוא סבור שהכניסה לממשלה היא המהלך הנכון. בכירים בכחול לבן הבהירו כי המפלגה לא תאייש את כל 16 תפקידי השרים ולא תמנה אף סגן שר.
גורמים בכירים במפלגה הבהירו כי "גם כשהממשלה תורחב, לא יתווספו שרים מטעמנו ולא נאייש אף תפקיד סגן שר". המשמעות: במקום 52 שרים וסגני שרים - יכהנו פחות מארבעים. במהלך זה כחול לבן אינה פוגעת בעקרון הממשלה השיוויונית מול הליכוד - ותמשיך לשמור על כוחה, למרות מספר שרים מצומצם יותר.
בתוך כך, יושב ראש כחול לבן בני גנץ התייחס בעמוד הפייסבוק שלו להקמת ממשלת האחדות: "רוב מוחץ מאזרחי ישראל רצו באחדות וגם רוב ממצביעי כחול לבן. אני שלם ויודע, שזה היה המעשה האחראי והנכון, עם כל המחירים". גנץ הוסיף: "אם זה היה מהלך נכון או לא, רק ההיסטוריה תשפוט. אעשה כל מאמץ שהממשלה הזו תמלא את ימיה - גם אם היא לא תצליח, אדע שעשיתי את המירב למען אזרחי ישראל".
אחרי שבתחילת השבוע חתמו נתניהו וגנץ על ההסכם הקואליציוני, אתמול (חמישי) החל שלב החקיקה. חוקי הרוטציה אושרו בקריאה טרומית, לפני שיעלו להצבעה בשלוש קריאות ויבצרו את ההסכם. החוק הנורווגי המדלג, שאותו מקדמים בכחול לבן, לא יעלה להצבעה בינתיים. מגוון חוקים, וביניהם חוקי יסוד שונו היום במטרה להקים ממשלה שכמותה לא ידענו. בשורת החוקים החדשים תמכו 62 ח"כים מול 37 מתנגדים. ההצעה תועבר לוועדה המסדרת שתכריע איזו ועדה תכין את החוק לקריאה ראשונה.
רשימת החוקים שאושרו בקריאה טרומית:
1. מניעת פיטורים הדדיים: אי אפשר יהיה לפטר ראש ממשלה חלופי אם הועמד לדין ולא רק ראש ממשלה מכהן. החוק היום קובע כי בניגוד לשרים, ראש ממשלה שהוגש נגדו כתב אישום זכאי להישאר בתפקידו עד לפסק דין חלוט.
2. ביטול הגבלת שרים: תבוטל המגבלה הקיימת על מספר השרים וסגני השרים בממשלה. בנוסף, הממשלה תוכל למנות שר נוסף בכל משרד שיהיה אחראי על תחומים מוגדרים. עוד נקבע כי ניתן יהיה למנות שני סגני שרים בכל משרד.
3. מועד פיזור הכנסת: לראשונה בתולדות המדינה, תקופת הכנסת ה-23 תקוצר לשלוש שנים בלבד. זאת במקום ארבע שנים כפי שקבע החוק. זאת בכדי לאפשר לכל אחד מהצדדים לכהן שנה וחצי בתפקידו.
4. תקציב המדינה: החוק קובע כי במידה ותקציב המדינה לא יעבור, הכנסת תפוזר אחרי שלושה חודשים. על פי החוק החדש, אם חברי הכנסת לא מצליחים להעביר את התקציב, הכנסת תפוזר רק אחרי שישה חודשים.
5. פיטורי שרים: הממשלה תתחלק לשניים: חצי מהשרים יהיו שייכים לראש הממשלה והחצי השני יהיה שייך לראש הממשלה החלופי. רה"מ בפועל ורה"מ והחלופי רשאים לפטר או להעביר מתפקידו שר או סגן שר בעל זיקה אליהם. משמעות החוק היא שראש הממשלה המכהן לא יכול לפטר חצי משריו.
6. הבטחת הרוטציה: אחד החוקים שעליהם התעקשו בכחול לבן הוא המנגנון שיבטיח את הרוטציה. במידה ו-12 חברי כנסת מהסיעות ששריהם בעלי זיקה לראש הממשלה יצביעו בעד פיזור הכנסת, ייכנס ראש הממשלה החלופי לתפקידו ראש הממשלה בממשלת המעבר. המטרה היא למנוע את האפשרות שהליכוד יפזר את הממשלה בתום תקופת כהונת נתניהו.
7. אי אמון בממשלה: ראש הממשלה המכהן או החלופי לא יהיו רשאים לעמד בראשות ממשלה שתוקם בעקבות החלטת הכנסת להביע אי אמון בממשלה.
8. חוק "דרך ארץ": נתפר חוק מיוחד לסיעת "דרך ארץ" של חברי הכנסת מכחול לבן לשעבר, צביקה האזור ויועז הנדל. על פי החוק, סיעה חדשה שהתפלגה תהיה זכאית למימון מפלגות.