סעיף הטבות המס לנתניהו אושר בוועדה: ועדת הכספים של הכנסת התכנסה היום (שלישי) לדון בבקשת נתניהו להחזרי מס של מאות אלפי שקלים בגין הוצאות של 11 שנים אחורה. כעבור דיון בן 3 שעות, ההצעה אושרה - אך בנוסח שונה, ועל נתניהו יהיה לשלם מס על הוצאות שמוגדרות פרטיות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הנוסח הסופי שעלה להצבעה ואושר: ״מס שהוטל על ראש ממשלה בשל הכנסות שניתנו לו מאוצר המדינה בקשר למילוי תפקידו כראש ממשלה יהיה על חשבון אוצר המדינה". לפי הנוסח הזה, נתניהו עדיין יצטרך לשלם מס על הוצאות שמוגדרות כפרטיות (למשל: מאות אלפי השקלים שנקבע שצריך לשלם על השדרוגים שנעשו בקיסריה), אך עם זאת - נתניהו לא יצטרך לשלם מס על שום הוצאה שהמדינה מימנה לו במסגרת מילוי תפקידו משנת 2017 אחורנית.
הסעיף שאושר יאפשר לראש הממשלה נתניהו להזדכות באופן רטרואקטיבי על מסים ששילם על הכנסותיו מעסקים פרטיים בין השנים 2009 ל-2017: "מס הכנסה שהוטל על ראש הממשלה בתקופה שמיום ה-1 בינואר 2009 עד יום 31 בדצמבר 2017 בשל הכנסה הנובעת מתשלומים, שירותים וטובות הנאה, למעט משכורת וקצבה, יהיה על חשבון אוצר המדינה".
נציגי כחול לבן לא נכחו בוועדת הכספים וחבריה ויתרו על מקומם לנציג הליכוד (ח"כ שלמה קרעי) ולכן, גם ללא התמיכה שלהם, היה רוב בוועדה לאישור בקשת נתניהו להטבות המס שביקש. במפלגה הודיעו שלא ישתתפו בדיון על ההטבות לנתניהו ומסרו: "אין לנו שום קשר לזה".
בעיצומו של משבר כלכלי. בזמן שעסקים קורסים ויש מאות אלפי מובטלים ועדת הכספים של הכנסת עוסקת בדבר אחד: הטבות מס לביבי. אין הגדרה ברורה יותר לשחיתות פוליטית. להפרת אמונים בין הממשלה לציבור. שחיתות באדיבות גנץ ואשכנזי.
— יאיר לפיד - Yair Lapid (@yairlapid) June 23, 2020
מנותקים נמאסתם
"מה על הפרק?", תהה יו"ר הקואליציה, ח"כ מיקי זוהר (הליכוד). "האם ראש הממשלה הוא אדם שכל היום מחפשים להפוך אותו לנכה, שנרדף על ידי יועצים ומוגבל למלא את תפקידו? לא יעלה על הדעת שנתניהו ישלם חצי מיליון שקל מס".
עזבו אתכם ימין ושמאל, צאו מהפוזיציה לרגע.
— Miki Zohar מיקי זוהר (@zoharm7) June 23, 2020
נראה לכם הגיוני שראש ממשלת ישראל - העבודה המורכבת ביותר במזרח התיכון ואולי בכל העולם - ירוויח רק 17,000 ש"ח נטו בחודש? כשהשכר הממוצע של כמעט כל מנכ"ל בענף העסקי הוא למעלה מכפול.
אין לי ספק שמדובר פה אך ורק ברדיפה אישית כלפי נתניהו.
"מי שנותן למהלך המושחת הזה חותמת כשרות היא מפלגת כחול לבן", האשים ח"כ מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם), "אין להם אומץ אפילו לבוא ולהשתתף בדיון. אני מבקש להוציא צו הוצאה כנגד בני גנץ ומפלגת כחול לבן כדי להביא אותם לוועדה".
"יש ניסיון להסתיר מהציבור", אמר ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת), "לא זכור לי שנדרש לאשר החזר מס רטרואקטיבי. ההצעה שלי היא לדעת מהם הסכומים באופן מדויק".
ח"כ בצלאל סמוטריץ' (ימינה) תקף: "קיום הדיון הזה בעת הזה מבזה את הכנסת. מחאת עובדי הבמה, מחאת עובדים סוציאליזם ומאות אלפי מובטלים. אנחנו פוגעים באמון הציבור כשאנחנו עוסקים בזה כשעוד לא סיימנו את החוק של דחיית תשלום מס הכנסה לאזרחים".
נציג רשות המסים: "לא יודע אם גבינו בעבר מס על הוצאות מראשי ממשלה"
נציג משרד המשפטים, אבינועם אלעד, הבהיר בדיון שבבקשה יש קושי משפטי: "יש בבקשה הרטרואקטיבית מימד פרסונלי". בהקשר זה, חברי ועדת הכספים הציעו פתרון לקושי המשפטי שההחלטה לתת פטור ממס היא פרסונלית ונוגעת רק לנתניהו: לתת פטור ממס לכל ראשי הממשלה מקום המדינה.
במהלך הדיון שאל יו"ר הוועדה גפני את נציג רשות המסים, גיא גולדמן, האם בעבר רשות המסים גבתה מס מראש ממשלה על הוצאות שונות הנוגעות לתפקידו, וגולדמן השיב: "לא יודע, אני לא יכול לענות על זה".
גפני השיב: "אני לא ארפה מזה, אתה לא יודע את העובדות, אתם מעמידים אותנו במצב לא נעים. אני רציתי שראש רשות המסים יהיה פה - אני כועס מאוד על מי שצריך לתת פה את התשובות שזה רשות המסים".