התקדמות בהבנות בין נתניהו לגנץ? ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש הממשלה החליפי בני גנץ נפגשו היום (שני) במטרה להגיע להסכמות שיובילו להמשך פעילותה של הממשלה המשותפת, שבחודש שחלף מאז הוקמה - היא חווה עוד ועוד חריקות. הפגישה בין השניים הסתיימה ללא הסכמות, הן בתחום המדיני והן בתחום הפוליטי, אך בהמשך גורמים בליכוד דיווחו שגנץ הסכים עקרונית לדרישת נתניהו. לפי דרישה זו, בכל מועד שבג"ץ יפסול את הסדר ראש הממשלה החליפי - הכנסת תפוזר.‎ בכחול לבן מכחישים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

נתניהו מעוניין שגנץ יעניק לו עוד ביטחונות למקרה שבו בג"ץ יתערב בהסכם שנחתם בין הליכוד לכחול לבן ושאפשר את הקמת הממשלה המשותפת. בכחול לבן דורשים מהליכוד להפסיק להחזיק את החוק הנורווגי כ"בן ערובה" ולקדם את הדברים שכבר סוכם עליהם. בהתאם לכך, החוק צפוי לעלות היום להצבעה - והמגעים בין הצדדים על דרישת נתניהו יימשכו. 

בליכוד טוענים שגנץ הסכים עקרונית לדרישת נתניהו ושכחול לבן מסכימים לשנות את החוק. בכחול לבן מכחישים שנתנו הסכמה כזו: "לא הבענו שום הסכמה עקרונית". נכון לעכשיו ההסכם קובע שהכנסת תפוזר רק אם הפסיקה של בג"ץ תינתן בששת החודשים הראשונים לכהונת הממשלה, ובליכוד חוששים שבג"ץ יתעכב בכוונה עד שהמועד הזה יחלוף. 

הדיון בבג"ץ נגד הסכם הרכבת הממשלה (צילום: הרשות השופטת)
בליכוד חוששים מפסיקת בג"ץ | צילום: הרשות השופטת

 

מוקדם יותר היום, דיווחנו שבליכוד מעכבים את העברת החוק הנורווגי, החוק שצפוי להכניס לכנסת ח"כים נוספים מכחול לבן - זאת לכאורה בעקבות הסיור שערך אמש גנץ במשרד המשפטים וההתבטאויות האחרונות של חברי כחול לבן נגד נתניהו. בליכוד הכחישו כי מקור המתיחות הוא ביקורו של גנץ במשרד: "אין שום קשר לביקור של גנץ במשרד המשפטים. מתנהל שיח בין הליכוד לבין כחול לבן על הבנות במספר נושאים". 

גורם נוסף שמלבה מתח בממשלה הוא דרישת נתניהו שחשפנו אמש במהדורה המרכזית להאריך את התקופה בה פסילת ההסכם בבג"ץ עלולה להוביל אוטומטית לבחירות.  

במסגרת ההסכם הקואליציוני שעליו חתמו ראש הממשלה בנימין נתניהו ומחליפו העתידי בני גנץ נקבע כי "פיזור הכנסת במהלך השנה וחצי הראשונות יביא לכניסה לתפקיד של ראש הממשלה החלופי, שיכהן בתקופת ממשלת המעבר". כלומר, אם בג"ץ יחליט להתערב בהסכם ויביא בכך לפירוק הממשלה - השרביט יעבור לידיו של גנץ. אמש (ראשון), כאמור, חשפנו במהדורה המרכזית כי נתניהו מבקש לפתוח את ההסכם – ולקבוע שהוא ימשיך לכהן בתפקיד גם אם בג"ץ יחליט לפסול את ההסדר. 

בנימין נתניהו ובני גנץ בכנסת (צילום: דוברות הכנסת)
רק חודש חלף מההשבעה. הממשלה ה-35 תשרוד? | צילום: דוברות הכנסת

מקומו של נתניהו על כיסא ראש הממשלה מובטח למעשה בששת החודשים הראשונים, המוגדרים בהסכם הקואליציוני כ"תקופת חירום", אולם הדרישה החדשה מגיעה כעת על רקע החשש שבג"ץ יחליט להתערב בהסכם אחרי תקופה זו, ובכך יעניק את המושכות לראש הממשלה החליפי. נוסף על כך, בליכוד דורשים מכחול לבן לאשר כבר עכשיו בחוק את הארכת משך כהונת הממשלה - משלוש שנים לארבע. זאת, מתוך מחשבה שהדבר עשוי להקטין את הסיכוי להתערבות של בג"ץ בהסכם.