במקביל להחלטת בג"ץ אמש (רביעי) שלא להתערב בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן והטלת המנדט על נאשם בפלילים ("בג"ץ נתניהו")– מתחו השופטים ביקורת חריפה הצדדים. עוד נראה כי על פי פסיקת בג"ץ השופטים מתכוונים להתערב בעתיד בעניין הוועדה לבחירת שופטים והחוק הנורווגי המדלג, אם יחוקק. במקביל בכנסת החליטו להחזיר את חקיקת הרוטציה לוועדה, כדי לדון באפשרות להארכת כהונת הממשלה לארבע וחצי שנים.
לקריאת פסק הדין המלא של שופטי בג"ץ - לחצו כאן
"מדובר בהסכם קואליציוני חריג שחלק מהוראותיו מעוררות קשיים לא מבוטלים", כתבה נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות. "כך לדוגמא בהסכמות בעניין החוק הנורווגי המדלג, אם יוחלט להוציאו אל הפועל, הם מוקשות ביותר נוכח היותן שינוי רטרואקטיבי של כללי המשחק ושל הזכות לבחור להיבחר".
הנשיאה חיות המשיכה וכתבה: "כך גם השחיקה במעמדה של האופוזיציה בישראל. עם זאת, טרם בשלה העת לבחון טענות אלה". בדברים אלה, שאליהם הצטרפו יתר השופטים בהסכמה, רמזה חיות כי בג"ץ צפוי להתערב בנושא אם החוק יעבור.
גם בסוגיית הוועדה לבחירת שופטים קיבלו הנשיאה חיות ועשרת שופטי בג"ץ הנוספים את טענת העותרים למינוי נציג קואליציה והדגישו כי הסעיפים הללו – שנותנים לקואליציה שני נציגים בוועדה – "מעוררים קושי לא מבוטל נוכח החשיבות שבשיתוף האופוזיציה בתהליך קבלת ההחלטות לצורך הגשמה מלאה של הרעיון הדמוקרטי".
עם זאת, החליטו השופטים, בשל העובדה שעדיין לא נקבעו ועדות הכנסת וטרם נערכה ההצבעה לבחירת נציגי הוועדה, בג"ץ לא יתערב בנושא.
השופטים גם הדגישו כי "בחינת שיקול חברי הכנסת היא אפשרית מבחינה מושגית", בהתייחסות להחלטתם להטיל את הרכבת הממשלה על נתניהו, אך ציינו כי קיבלו את עמדת היועמ"ש שלפיה יש לעשות זאת ב"מצבים חריגים ונדירים ביותר ולנסיבות קיצוניות בלבד - המקרה שלפנינו אינו נמנה עמם".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות