מחדל הטיפול באלימות נגד נשים: מסמך שחשפה היום (שלישי) ח"כ תמר זנדברג בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת מוכיח: סכום התקצוב המקורי לתכנית הלאומית למניעת אלימות נגד נשים עמד על 750 מיליון שקלים. למרות זאת, הסכום בו נקבו פקידי האוצר לתקצוב התכנית עמד 250 מיליון שקלים בלבד, פער אדיר של חצי מיליארד שקלים. זו הייתה גם ההבנה הגורפת בקרב חברי הוועדה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
החלטת הממשלה המקורית הייתה לאשר תקציב שנתי של 750 מיליון שקלים שיתפרס באופן הדרגתי במשך חמש שנים. ההבנה הייתה שהתכנית בנויה כך שבשנה הראשונה יינתן תקציב של 50 מיליון ובכל שנה יתווספו עוד 50 מיליון - כך שבסך הכול התקציב הוא 250 מיליון שקלים. כעת מתברר שהחישוב היה שגוי - 50 מיליון השקלים השנתיים לתכנית היו אמורים להוות תוספת בלבד - והם לא בסיס התקציב עצמו, מה שאומר שהתקציב אמור היה לעמוד על 50 מיליון ש"ח רק בשנה הראשונה, 100 מיליון שקלים בשנה השנייה, לאחר מכן 150, 200, 250 ובסך הכול 750 מיליון שקלים.
על פי נתוני משרד הרווחה ב-2017 הועברו ממשרד האוצר לתכנית למניעת אלימות נגד נשים 8 מיליון שקלים בלבד, בשנת 2018 הועברו 12 מיליון שקלים ובשנת 2019 הועברו 30 מיליון שקלים. השנה הועברו כ-20 מיליון שקלים ועם אישור התקציב הסכום אמור לגדול ל-50 מיליון.
כלומר עד כה הועברו למשרד 70 מיליון שקלים שנוספו לבסיס התקציב. על מנת לממש את התכנית על כל סעיפיה בהתאם לתכנון המקורי נדרש היה תקציב תוספתי של 50 מיליון שקלים בכל שנה, כלומר נוצר פער אדיר בין התקצוב בפועל לתקצוב שנקבע בתכנית המקורית.
במסמך שהציגה היום ח"כ זנדברג בוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, היא חשפה את הפער התקציבי שנוצר בין התקצוב המקורי לתכנית לזה שנוצר בפועל. חוקר של מרכז המחקר של הכנסת שנקרא לוועדה נימק את הפער התקציבי בכך ש"זה מה שקבע משרד הרווחה".
במסמך שחשפה זנדברג נכתב כי "בהחלטת הממשלה לתקצוב התוכנית נקבע כי סך התוספת לתקציב שיועבר ממשרד האוצר לצורך יישום התוכנית ייכלל בתקציב משרד הרווחה. היות שבמועד החלטת הממשלה התקציב לשנים 2017-2018 כבר אושרו במסגרת אישור התקציב הדו-שנתי לאותן שנים, ההחלטה לא כללה למעשה את מקורות התקציב ליישום התוכנית".
במהלך הוועדה התעקשו נציגי משרד האוצר שבהחלטה לא הייתה התחייבות תקציבית, והוחלט בסופו של דבר על 50 מיליון שקלים בלבד בכל שנה, ולא תוספת של 100 ו-200 מיליון בשנים שלאחר מכן. יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, ח"כ עודד פרר אמר: "יש פער ענק בין הצרכים כפי שמשתקפת החלטת הממשלה לטובת העניין הזה, לבין איך שהאוצר תקצב ורואה את זה. המסר לאגף התקציבים באוצר הוא שמסתבר שכל התוכנית הזו מתוקצבת כרגע ב-20 אחוזים".
ח"כ תמר זנדברג: "בזמן שמשתולל פה גל אלימות נגד נשים, מסתבר שהאוצר והממשלה החליטו לחתוך את כל ההבטחות שנתנו והכניסו יד פושעת כדי לשדוד חצי מיליארד שקל המיועד להצלת חיים. מי שמדברים גבוהה על מיגור האלימות עשו מעשה קיצוני ויצרו מהלך שימנע מהתכנית לבוא למימושה המלא, כשחתכו שני שליש מתקציב התכנית. אנחנו לא ניתן להם לחמוק מאחריות ומהבטחות עליהם להחזיר את התקציב עד השקל האחרון".
13 נשים נרצחו מתחילת השנה
ארגון נעמת דיווח בתחילת החודש על עלייה של למעלה מ-100% בפניות לקו החם בחודשים אפריל ומאי בנושא אלימות שהופנתה כלפיהן, בהשוואה לאותה תקופה אשתקד. מאז התפרצות הקורונה בישראל בחודש מרץ נרצחו 8 נשים, כשמתחילת השנה נרצחו בסך הכל 13 נשים.
בחודש פברואר האחרון, מספר התלונות על אלימות במשפחה שהתקבלו במוקד 118 (מוקד החירום של משרד העבודה והרווחה) עמד על 316 פניות. כבר בחודש מרץ חלה עליה ומספר התלונות הגיע ל-344, במהלך חודש אפריל המספר זינק בצורה דרמטית ל-849 ובחודש מאי התווספו כאלף תלונות נוספות והמספר הגיע ל-1885.