במענה להבהרות שדרש בג"ץ במהלך הדיון בהסכם הקואליציוני בין נתניהו לגנץ, נציגי כחול לבן והליכוד הגישו היום (שלישי) לבית המשפט מסמך שכולל תיקון של חלק מהסעיפים הבעייתיים. בין היתר, סוכם כי הממשלה תוכל לקדם חוקים שאינם קשורים למשבר הקורונה בחצי שנה הראשונה וכי התקופה שבה יוקפאו המינויים לתפקידים בכירים תקוצר למאה ימים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אחת הסוגיות שעמדו במרכז הדיון בבג"ץ אתמול הייתה הסעיף בהסכם הקואליציוני שנוגע למינויי בכירים והחקיקה בתקופת כהונתה של ממשלת החירום. בהסכם המקורי נקבע כי "בתקופת החירום לא תבוצע, לא תידון ולא תקודם כל חקיקה שלא קשורה לקורונה". נשיאת העליון אסתר חיות טענה שהדבר בעייתי ביותר, בפרט כאשר תקופת החירום אינה מוגדרת מבחינה מהותית ולא ברור מתי היא תסתיים.
נציג הליכוד טען כי יש אפשרות לתקן את הסעיף, ובכל מקרה יש להבין את ההסכם באופן שאינו קטגורי בנושא זה ושהוא מאפשר מינויי בכירים. השופטים לא קיבלו עמדה זו וטענו שאם מוסכם כי ניתן למנות בכירים במהלך התקופה - יש לתקן את ניסוח הסעיף.
ואכן, על פי התיקון שעליו סיכמו המפלגות, התקופה שתוגדר כ"תקופת חירום" תימשך לא יותר מחצי שנה, וניתן יהיה לקדם במהלכה חקיקה שאינה קשורה למשבר בניגוד למה שנטען תחילה - אך תהיה קדימות לחוקי קורונה. גם בנושא הקפאת מינויי הבכירים, שגרר ביקורת נוקבת של השופטים, סוכם כי התקופה שבה יוקפאו מינויים חדשים תקוצר מחצי שנה ל-100 ימים.
"הנורווגי המדלג" ינוסח מחדש
הדיון אתמול בבג"ץ עסק רבות בחוק "הנורווגי המדלג". החוק, שעדיין לא הונח על שולחן הכנסת, עורר ביקורת רבה מצד השופטים שטענו שהוא מנתק בין הבוחרים לנבחריהם. השופטים המליצו לשתי הסיעות לוותר על החוק, אך בעוד נציגי הליכוד הסכימו - נציגי כחול לבן הודיעו שהם ישקלו כיצד לנהוג בנושא. במסמך שהגישו הסיעות בצהריים כבר נכתב שהצדדים יעבדו על נוסח חדש.
לא ברור אם התיקונים יספקו את השופטים ונצטרך להמתין לפסיקה שצפויה עד סוף השבוע. במקביל, נמשכים הדיונים בכנסת באשר לחבילת "חוקי הרוטציה" והשאלה המרכזית שעומדת כעת היא מתי תיערך השבעת הממשלה.
עו"ד דפנה הולץ לכנר, המייצגת את העותרים מבכירי ההייטק, האקדמיה, החינוך והביטחון, מסרה בעקבות תיקון ההסכם: "אני דרשתי במפורש, במהלך הדיון, הבהרה בכתב שלפיה נתניהו וגנץ לא התכוונו להתנות את קיום ההסכם בתוצאות של הליך משפטי נגד נתניהו, זאת לאחר שכך הוצהר בעל פה על ידי עורך הדין שייצג את נתניהו. לפיכך, אפנה היום לבית המשפט ואבקש כי הדבר יובהר במפורש בגוף ההסכם. בנוסף, נתנגד בתוקף לבקשת נתניהו וגנץ לאפשר להימנע ממינויי בכירים במשך 100 ימים, שכן בית המשפט הבהיר מפורשות כי אין לעכב מינויי בכירים".
הולץ לכנר הוסיפה: "אני מביעה סיפוק מסוים מן העובדה שהודות לכך שעמדנו על פגמים בהסכם באופן מיידי ביום שלאחר חתימתו, הנושא נכלל בעתירה וכבר הביא לכך שלא תיעצר עבודת החקיקה של הכנסת".