הסכמות לקראת הקמת הממשלה הבאה של ישראל - ופיצוץ ברגע האחרון: בליכוד ובכחול לבן הגיעו לסיכומים לקראת הקמת הממשלה ה-35 - הבנות שכוללות פשרות בסוגיות שעליהן הייתה מחלוקת בשבוע האחרון. עם זאת, ברגע האחרון הודיעו הצדדים על פיצוץ במו"מ על רקע סוגיית הוועדה למינוי שופטים וצוותי המו"מ עזבו את מעון ראש הממשלה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אלה ההסכמות אליהן הגיעו הצדדים טרם ההודעה על פיצוץ במגעים:
• נתניהו יכהן ראשון כראש ממשלה למשך שנה וחצי, אז גנץ ייכנס לתפקיד ראש הממשלה - למשך שנה וחצי
גנץ ונתניהו יושבעו לתפקיד ראש הממשלה באותו מעמד. אחרי 18 חודשים, גנץ ייכנס לתפקיד ראש הממשלה באופן אוטומטי. החוק ישוריין ב-80 ח״כים ואם מי מהם יצביע נגד התקציב ויביא להפלת הממשלה - השני יהפוך ראש ממשלה לתקופת ממשלת המעבר.
• בזמן שנתניהו יכהן כראש ממשלה, גנץ יכהן כשר הביטחון וממלא-מקום ראש הממשלה
• 30 שרים יכהנו בממשלה (15 לגוש הימין, 15 לכחול לבן ולעבודה), לאחר שיחלוף משבר הקורונה, הממשלה תורחב ל-34 שרים
• כחול לבן תוכל לבחור בין תיקי החוץ והחינוך (זו למעשה הבחירה של גבי אשכנזי, שיכהן באחד התפקידים)
• בתפקיד יו"ר הכנסת יכהן יריב לוין מהליכוד (לא ברור איזה תפקיד יימסר ליולי אדלשטיין)
• לבקשת כחול לבן - חוק נורווגי יכניס לכנסת שורת ח"כים חדשים רק מרשימת חוסן לישראל (הרשימה של גנץ)
• מינוי שופטים - נתון לפרשנות בסעיף כללי שמדבר על קבלת החלטות בהסכמה
• סוגיית מימון מעון רשמי גם למ"מ ראש הממשלה קיימת בהסכם, אך מופיעה בנוסח מעומעם: "ראש הממשלה המיועד יהיה זכאי לשורה של הטבות ובהן דיור/ לינה..."
הפשרה בסוגיית הריבונות: נתניהו יצטרך רק "להיוועץ" בגנץ
סוגיית הריבונות תובא להצבעה תוך חודשיים וחצי, לאחר ״היוועצות״ עם גנץ ובהסכמת האמריקנים. יינתן חופש הצבעה בממשלה בנושא זה.
ההבנה בין הצדדים: ״בכל הנוגע להצהרת הנשיא טראמפ - ראש הממשלה וראש הממשלה המיועד יפעלו בהסכמה מלאה של ארה״ב ובהידברות עם הקהילה הבינלאומית תוך שמירה על האינטרסים האסטרטגיים והסכמי השלום."
המשמעות של הפשרה בסוגיית הריבונות היא שנתניהו שומר לעצמו את מרחב התמרון. זה לא בדיוק מה שרצה אבל בערך: לא יהיה וטו של כחול לבן בנושא. נתניהו יוכל להביא את ההצבעה לממשלה בכל רגע - ויש לו רוב לכך. הווטו היחידי הוא של האמריקנים. בכחול לבן מצדם, אומרים שנתניהו לא יחליט לבד בסוגייה - ומכאן שגם להם יש הישג משמעותי.
ראש הממשלה יוכל להביא את הסיפוח לאישור החל מ-10 ביולי. הנוסח שיובא לכנסת יהיה הנוסח שאושר בממשלה ויועבר על ידי ועדת הכנסת לוועדת החוץ והביטחון.
בימינה מעריכים: הולכים לאופוזיציה
ב"ימינה" מיהרו להגיב להסכם המסתמן - ותקפו את נתניהו: "בהסכם המתגבש נכנע נתניהו בעניין המשפטי לחלוטין לכחול לבן. אהרון ברק וההפיכה השיפוטית שלו חוזרים אל הבמה וימשיכו למנות את בני טיפוחיהם לבית המשפט העליון. והכל במזומן ומרגע הקמת הממשלה. זו תהיה בכייה לדורות ואנחנו קוראים לנתניהו להתעשת ולעמוד על הקווים האדומים של מחנה הימין".
"ב"תמורה" "קיבל" נתניהו ניסוח עמום לגבי הריבונות שלא אומר כלום, וגרוע מכך, דוחה את הריבונות סמוך מידי לבחירות בארה"ב באופן שמטיל צל כבד על האפשרות לקבל הסכמה אמריקאית למהלך. אנחנו קוראים לראש הממשלה נתניהו לכרוך את חוקי הרוטציה עם הריבונות ולהביא לממשלה את החלת הריבונות על כל ההתיישבות ביהודה ושומרון לפני העברת חוקי הרוטציה בכנסת.* אחרת ברור מאוד שנישאר בלי הריבונות".
תמונת השרים המסתמנת: רגב לביטחון הפנים, ליצמן יישאר בבריאות
כאמור, על פי ההסכם שצפוי להיחתם בין שני הצדדים, כל אחד מהם יקבל 15 שרים - מה שצפוי לחולל קרב של ממש בליכוד על התיקים הפנויים, זאת לאחר ששני תיקים מתוך 15 שמוקצים לגוש הימין יועברו לש"ס (פנים ודתות), אחד ליהדות התורה (בריאות) ושניים ככל הנראה לימינה - אם תיכנס בסופו של דבר לממשלה.
התיקים טרם חולקו באופן רשמי, אולם התמונה המסתמנת היא שגנץ יכהן כשר הביטחון, אשכנזי יהיה שר החוץ או שר החינוך, ישראל כ"ץ כנראה יהיה שר האוצר. אריה דרעי ימשיך בתפקיד שר הפנים, ולמרות הביקורת הרבה כלפיו - יעקב ליצמן ימשיך להחזיק בתיק הבריאות.
אבי ניסנקורן יכהן כשר המשפטים - ולפי ההסכם, יהיה לו מרחב תמרון כמעט מלא למינוי שופטים, כשהמינוי הראשון של שופט לבית המשפט העליון צפוי בעוד כשנה. מירי רגב ככל הנראה תכהן כשרה לביטחון הפנים - מה שכבר מביא לביקורת בסביבתו של השר המכהן, גלעד ארדן, על החלפה של שר מנוסה בשיאו של משבר.