בעקבות החשיפה - ביקורת חריפה מימין על האפשרות להכרה ישראלית במדינה פלסטינית: שר הביטחון נפתלי בנט הגיב הערב (חמישי) לפרסום הראשון באפליקציית החדשות 12, שלפיו נתניהו וגנץ וייחשפו בשבוע הבא לפרטי התוכנית המדינית של טראמפ. בנט הבהיר כי מפלגתו "לא תאפשר למסור אדמה לערבים". במפלגתו של גנץ טרם הגיבו על הפרסום - אך אין בכוונתם לעכב את הדיונים בחסינותו של נתניהו שיחלו ביום שבו גנץ ונתניהו יהיו בפגישות בבית הלבן. בליכוד שוקלים לפנות ליו"ר הכנסת לבקש את דחיית הדיון במליאה על הקמת ועדת הכנסת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גורם בכיר מאוד בהנהגת הימין הגיב: "נהיה חייבים למחות על עצם האפשרות של הכרה במדינה פלסטינית, אבל ברור לנו שאם זה המתווה לא היינו יכולים לחלום לקבל טוב ממנו". שרים בימין אמרו כי "אם בתוכנית יש הסכמה רשמית ישראלית למדינה פלסטינית - נצטרך להתנגד". בכיר בהתיישבות הגיב לפרסום ואמר: "יש כאן הזדמנות היסטורית ייחודית. נתמוך במהלכים אבל לא נסכים למדינה פלסטינית". 

בציוץ שפרסם בנט כתב: "הנשיא טראמפ, קושניר והשגריר פרידמן הם חברי אמת של ישראל. ייתכן שמדינת ישראל עומדת בפני הזדמנות היסטורית, לצד סיכונים משמעותיים. מפלגת ימינה תעמוד על המשמר". עוד הוסיף: "אהיה ברור: מפלגת ימינה לא תאפשר למסור אדמה לערבים או להקים מדינה פלסטינית. לאחר שיפורסמו פרטי התוכנית נתייחס לגופה". 

מס' 2 בימינה, שר החינוך רפי פרץ, הגיב גם הוא ואמר: "הנשיא טראמפ והממשל האמריקני הנוכחי הם תומכי ישראל וכבר הוכיחו זאת. אך על רקע פרסום תוכנית המאה אנו אומרים בצורה ברורה: לא נאפשר מסירת חבלי מולדת. לא כמדינה פלסטינית ולא בצעדים חד צדדים. נחלת אבותינו לא נתונה למו"מ". 

מס' 3 בימינה, השרה לשעבר איילת שקד, הוסיפה: "מהמעט הידוע לנו על התוכנית, יש בה הזדמנויות אך גם סיכונים רבים. לא נאפשר להקים מדינה פלסטינית ולהפוך את ירושלים וכפר סבא לעוטף יו"ש". 

 

גם מס' 4 במפלגת ימינה, שר התחבורה בצלאל סמוטריץ', הבהיר כי לא יאפשר מסירת שטחים. "מהמעט שאנחנו יודעים על 'תוכנית המאה', יש בה כנראה הזדמנויות אבל גם לא מעט סיכונים", כתב בחשבון הטוויטר שלו. אנחנו כאן כדי למקסם את ההזדמנויות ולנטרל את הסיכונים".

תוקף בחזרה, השר סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
סמוטריץ', ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

סמוטריץ' הוסיף: "אחת הסיבות הכי חשובות שבשבילם נכנסתי לעשיה הציבורית היא לשמור על ארץ ישראל ולפתח אותה ולמנוע בכל כוחי את חלוקתה. זה מה שיוביל אותנו גם עכשיו". יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, מסר בתגובה עוקצנית: "'ישראל ביתנו' מציעה גם החלת ריבונות וגם הסרת חסינות". 

  

התגובות בהנהגת ההתיישבות - ובשמאל

יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, מיהר לתקוף את המהלך: "דיל המאה האמיתי הוא ראש ממשלה שמואשם בשחיתות ונשיא תחת משפט הדחה שמנסים להציל אחד את השני בעזרת מהלך מדיני מסוכן". 

יו"ר העבודה-גשר-מרצ, ח"כ עמיר פרץ, מסר בתגובה: "עמדתנו היא ברורה: חייבים תוכנית שתתניע מהלך מדיני אמיתי המבוססת על עיקרון של שתי מדינות לשני עמים ולא על סיפוחים חד צדדיים. לארה"ב יש תפקיד חשוב בהתנעת מהלך מדיני איזורי המבוסס על שתי מדינות לשני עמים הסדר כולל וגבולות הקבע אך זה יוכרע בהידברות בין ירושלים ורמאללה".

|המסגרת לתכנית זאת צריכה להיות מבוססת על הסדרי ביטחון, פינוי התנחלויות מבודדות ושמירה על גושי ההתישבות - בנית ציר עם מדינות ערב המתונות כנגד הציר הקיצוני שמקימה אירן. על ישראל להתמודד עם האתגרים החשובים ולכך דרושה מנהיגות אמיצה שתעשה את הפעולות שיבטיחו את עתידה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית”.

יו"ר מרצ, ח"כ ניצן הורוביץ, הגיב לאפשרות שדיוני החסינות יידחו: "אסור בשום אופן לדחות את דיוני החסינות. מי שמפנטז שוושינגטון תחלץ אותו מהמשפט - טועה בגדול. ואוי ואבוי אם כחול-לבן יתקפלו פה". 

 דוד אלחייני, יו"ר מועצת יש"ע וראש המועצה האזורית ערבות הירדן, אמר לחדשות 12: "ממה שאני מכיר זה הישג אדיר לראש הממשלה. החלת ריבונות בבקעה זה הישג דרמטי, ומשפרת את הביטחון האישי של תושבי ישראל. אחרי 52 שנה תוכנית אלון קורמת עור וגידים. זה הישג דרמטי למדינה ולנתניהו".

"גם אם תהיה אמירה על מדינה פלסטינית צריך להסתכל על חצי הכוס המלאה. אנחנו הולכים לקבל קרוב ל26-27% משטחי יהודה ושומרון, זה שטח לא מבוטל. מדינה פלסטינית? אנחנו צריכים להיות מפוכחים, הפלסטינים לעולם לא יקבלו את התוכנית הזאת".

שי אלון, ראש מועצת בית אל וחבר הנהלת מועצת יש"ע, התייחס גם הוא לפרסום ואמר: "איננו יודעים כעת מה כוללת תכנית המאה של האמריקאים. אך לפי הפירסומים מדובר בהכרה במדינה פלסטינית. אם הפרסומים נכונים מדובר במלחמת עזה שתיים כאן בלב המדינה. נהיה עדים לטילים על כפר סבא ורעננה וחדירות של מחבלים לגוש דן. מדינה פלסטינית בין הבקעה לים תדרדר את האזור לרף גבוה וחדש של טרור ואלימות שלא הכרנו ואנחנו לא רוצים להכיר".

ממפלגת עוצמה יהודית נמסר: "כל תוכנית שתכיר בריבונות ישראלית ביישובים ביהודה ושומרון מבורכת, אך מנגד צריך לומר באופן ברור: לנתניהו אסור למצמץ מול דיבורים על אסון בדמות הקמת מדינה פלסטינית וצריך להביע במפורש התנגדות ישראלית לכך. כינונה של מדינה פלסטינאית ביהודה ושומרון מהווה סכנה קשה לאזרחי ישראל וראש הממשלה צריך לעמוד בתוקף על כך שהרשות של המחבלים לא תהפוך למדינה עצמאית שמסכנת את ישראל". 

כאב הראש של גנץ

המהלך המדיני מהווה "כאב ראש" משמעותי לגנץ, שיצטרך להצהיר על עמדתו בנושא ולהתמודד עם השינוי החד בסדר היום. השאלה המשמעותית היא אם יתמוך בתוכנית ויאמץ את עמדת נתניהו - או יתנגד ויסתכן בהתנגשות עם האמריקנים ותיוג כשמאל. 

נתניהו וגנץ יוזמנו לוושינגטון ביום שלישי הבא, במקביל להצבעה בכנסת על הקמת ועדת החסינות  - דבר שעשוי לשנות לחלוטין את הדיון הציבורי לקראת הבחירות. לפי המסתמן, במסגרת העסקה ישראל תוכל להכיר בכל היישובים הישראלים ביהודה ושומרון - ולא רק בבקעת הירדן.

בכחול לבן לא מתכוונים לדחות את הקמת ועדת הכנסת. אם צריך, יקזזו את גנץ ונתניהו. מנגד, הלחץ מכיוון הליכוד עוד לא התחיל

מה צפוי להיכלל בהסכם השלום?

כבר בחודש מאי פרסמנו כאן לראשונה את עיקרי התוכנית המסתמנת, שצפויה לכלול הכרה בכך שכל השטחים שבהם יושבים מתיישבים יהודים - יוחזקו על ידי ישראל. בהתאם לכך, האמריקנים ככל הנראה לא יתנגדו לצעדים ישראלים שיחילו את החוק הישראלי בשטחי יהודה ושומרון.

ההבנה היא שכשם שתהיה הכרה שהישובים היהודיים ישארו בידיה של ישראל, כך גם המקומות שבהם ישנה התיישבות פלסטינית צפופה - יישארו בידיים פלסטיניות. הפרסום מתכתב עם דברים שאמר בעבר הנשיא טראמפ לשפיהם הוא אינו נצמד לסיסמאות העבר אלא מכיר בעובדות בשטח ופועל על פיהן.

בנוסף, נראה שבהתאם לתכנית של האמריקנים, גם בישראל, יפעלו לפי הרוח של הנשיא טראמפ. הכוונה היא, ככל הנראה לא לספח ולא להחיל את הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון. המושג שיהיה בשימוש יהיה ככל הנראה: "החלת החוק האזרחי" - כפי שהיה ברמת הגולן בתחילת שנות ה-80.

עופר חדד וכרמל ליבמן השתתפו בהכנת הידיעה.