הקרב על החסינות: יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, כינס היום (ראשון) מסיבת עיתונאים בכנסת. באירוע התייחס אדלשטיין לחוות הדעת של היועמ"ש לכנסת, איל ינון, בנוגע למתן החסינות לראש הממשלה נתניהו - חוות דעת שאותה מסר היום. ינון קבע כי ניתן להקים את ועדת הכנסת כדי לדון בבקשת נתניהו עוד בכנסת הנוכחית: אדלשטיין הבהיר כי לא יעכב ולא יזרז את הדיונים.
לקריאת ההחלטה המלאה של היועמ"ש לכנסת
בתחילת דבריו התייחס אדלשטיין לטענות שהופנו אליו בימים האחרונים. "אנשים שבינם לבין ממלכתיות לא התקיים אף פעם קשר קצר אפילו, מאשימים אותי בהיעדרה", טען. "אני נותן את התשובה למתקפות נגדי בהתנהלות עניינית ולא מתוך פוזיציה".
"במקרים רבים היה שימוש בביטויים שהיו כציטוט מסרטי מאפיה", טען יו"ר הכנסת ואף נתן דוגמאות: "אם לא תשתף פעולה נדיח אותך, אם לא תקבל את ההצעה שלנו יהיו לכך השלכות"
"כולם יודעים שבתקופה כזו - הוועדה תהפוך לג'ונגל"
אדלשטיין התייחס כמובן גם להחלטה של היועמ"ש לכנסת ינון, שקבע שאסור יהיה לו למנוע את הקמת ועדת הכנסת. "כינוס ועדת הכנסת בעת הזאת תהיה טעות קשה, אסור שהליך כזה יהפוך להיות במה לתעמולה", אמר. "כולם יודעים שבתקופה כזו הוועדה תהפוך לג'ונגל שיבזה את בית המחוקקים".
"אני חייב לומר בצער שאני חולק על עמדתו", המשיך אדלשטיין להתייחס להחלטה של עו"ד ינון. "בכל מה שתלוי בי - לא אתן יד להפיכת הכנסת לזירה של תעמולת בחירות זולה על ידי שום סיעה בכנסת".
יו"ר הכנסת התייחס גם לביקורת הקשה ולעתים גם דברי ההסתה שנשמעים נגד היועמ"ש לכנסת. "מותר לא להסכים עם חוות הדעת שלו, מותר גם להעלות את עניין ניגוד העניינים, אבל אסור בתכלית האיסור להסית נגדו באופן אישי, אסור בתכלית האיסור להשתמש כלפיו בביטויים אלימים ופוגעניים ואני דורש מכל אלה שעושים זאת להפסיק לאלתר".
אדלשטיין טען שההחלטות שיתקבלו עכשיו הן בעלות משמעות גדולות ועלולות להשפיע במשך שנים רבות על הפוליטיקה הישראלית. "בימים הקרובים ואולי בשעות הקרובות נמצא עצמנו בעוד צמתים רבים ועם הצורך לקבל החלטות והכרעות שישפיעו על הכנסת ועל המדינה בעשרות השנים הקרובות", אמר. "המצב שלנו הוא מצב תקדימי שלא היה כמותו, כל החלטה תשפיע על דורות של מחוקקים ואזרחים ועל כל המערכת הפוליטית והציבורית במדינת ישראל".
אדלשטיין פנה גם לציבור הרחב והרגיע שבכוונתו לפעול על פי החוק: "ברצוני לומר כאן גם לתומכים הנלהבים ביותר של מתן חסינות לרה"מ וגם למתנגדים החריפים ביותר לכך - כל החלטה שאקבל תהיה בהתאם לערכי בהם אני דוגל כל חיי ובהתאם להוראות החוק, תקנון הכנסת ופסיקה משפטית קיימת".
בתשובה לשאלה של דפנה ליאל על זמן קיום הדיונים ענה אדלשטיין: "אני לא מזרז ולא מעכב את הדיונים, בכל מה שתלוי בי אני לא מתכוון לתת יד להליך המזוהם שמתחיל כאן. אני אקבל את ההחלטות שלי, לא על מנת לזרז או לעכב אלא בהתאם לחוק תקנות ופסיקה משפטית".
כפי שנחשף ב"אולפן שישי", ינון קבע כי אדלשטיין לא יכול למנוע את הקמת ועדת הכנסת. "אכן, קיימת מחלוקת בכנסת באשר להצדקה להקמת ועדות קבועות בעת הזו, ובפרט ביחס להקמת ועדת הכנסת", כתב. "ואולם, בוודאי שלא ניתן להעביר את ההכרעה במחלוקת זו דה פקטו - לידי הממשלה, באמצעות מתן בלעדיות לממשלה בדרישה לכנס את המליאה בעניין זה".
"על יו"ר הכנסת להיענות לדרישה"
ינון ציין כי "הקמת ועדות קבועות בכנסת היא הליך פנים פרלמנטרי מובהק, ואין כל היגיון מבחינת הפרדת הרשויות להעניק את השליטה המוחלטת בעניין זה לממשלה. לפיכך, עמדתי היא כי, ככל שמדובר בסמכות של מליאת הכנסת המעוגנת בחקיקה ראשית, כינוס המליאה בפגרות בהתאם לחקיקה זו יכול להיעשות על פי דרישה של הממשלה או של 25 חברי כנסת".
ינון הסביר כי לאדלשטיין אין יכולת לסרב לכך: "לכן, ככל שהוועדה המסדרת תגבש הצעה בדבר הרכב ועדות קבועות, תוכל הממשלה או 25 חברי כנסת לדרוש מיו"ר הכנסת לכנס את מליאת הכנסת לשם כך, ובהתאם לסעיף 9(ב)לחוק הכנסת יהיה עליו להיענות לדרישה זו".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מיד לאחר פרסום חוות הדעת, בכחול-לבן צפויים לכנס את מליאת הכנסת במטרה להקים את הוועדה, והתחיל בדיונים למתן חסינות הן לראש הממשלה והן לח"כ חיים כץ כבר בשבוע הבא. במפלגה מעוניינים שהדיונים על שתי הבקשות - שצפויות להידחות - יתקיימו במהירות, במטרה לסיים עם ההליך כולו עד חודש לפני היציאה לקלפיות.
ראש הממשלה נתניהו תקף את ינון אמש, מיד עם צאת השבת, והאשים אותו פעם נוספת בניגוד עניינים. "הוא אמר שהוא ורעייתו מעולם לא דיברו על התיקים שלהם, אתם מאמינים לזה?", אמר. "התיק המפורסם ביותר בתולדות המדינה ששניהם עוסקים בו והם מעולם לא דיברו על זה. הם חושבים שאנחנו טיפשים?"