בזמן שאזרחי המדינה מסתגלים לחייהם החדשים בצל משבר הקורונה, פעילותם של נבחרי הציבור מושהית בשל היעדר יכולתן של המפלגות הגדולות, הליכוד וכחול לבן, להגיע להסכמה על חלוקת המושבים בוועדות הכנסת השונות. לאחר שיו"ר הכנסת יולי אדלשטיין תלה הבוקר (רביעי) את האשמה במפלגתו של גנץ, ואילו בכחול לבן הודיעו שיפנו לבג"צ - ראש הממשלה בנימין נתניהו מצטרף למשחק ההאשמות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אני לוקח הפסקה של 2 דקות מניהול המאבק במגיפת הקורונה כדי להסביר לכם מה קורה בכנסת", כתב נתניהו. "כחול לבן רוצים לבצע בכנסת מחטפים לא דמוקרטיים שלא נוכל להסכים להם. בנוסף דרשנו מהם להתחייב שתומכי טרור לא יעמדו בראש וועדות. לא קיבלנו תשובות לכך. לצערי, גם בעת חירום כזאת, כחול לבן ממשיכה בשיתוף פעולה הדוק עם תומכי טרור".

יולי אדלשטיין (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
עצר את עבודת הכנסת, מאשים את כחול לבן. יולי אדלשטיין | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

עוד טען ראש הממשלה: "בכל תולדות הכנסת, ללא יוצא מן הכלל, תמיד הוקמו ועדות הכנסת בהסכמה בין האופוזיציה לקואליציה. ההסכמה הזו לא הושגה עד לרגע זה ואני מקווה שהיא תושג מהר ככל האפשר. אני קורא לכחול לבן להפסיק להפיץ פייק ניוז ולעסוק בעסקנות פוליטית במקום להצטרף לממשלת חירום לאומית כדי להילחם למען הצלת חייהם של אזרחי ישראל".

היועמ"ש: אי הקמת הוועדות - מיתת נשיקה לכנסת

במקביל, היועץ המשפטי לכנסת, איל ינון, נדרש לסוגיה וקבע כי יש להצביע על הקמת הוועדה המסדרת מיד בתחילת השבוע הבא. במכתב לאדלשטיין הבהיר כי העומד בראש הוועדה יהיה נציג ממפלגת כחול לבן, שעל העומד בראשה הטיל הנשיא את המנדט להרכבת הממשלה.

"אם בימים כתיקונם ישנה חובה חוקתית להקים את הוועדה המסדרת מוקדם ככל האפשר ולהתניע את עבודת הכנסת החדשה, הרי שבעת הזו הדברים נכונים שבעתיים", כתב ינון לאדלשטיין. "המדינה מתמודדת עם משבר בריאותי חמור וחסר תקדים בעל השלכות רחבות בתחומי חיים שונים, והכנסת אינה מקיימת את החובות המינימליות המוטלות על פרלמנט במשטר דמוקרטי - לפקח על פעילות הממשלה ולאשר חקיקת חירום המתחייבת מכורח הנסיבות".

 
 

 

בדיון סגור עם ראשי הסיעות התבטא ינון בחריפות על המצב, תוך ביטול מוחלט של טיעון החשש מהידבקות בקורונה שבו נאחזים בליכוד: "אנחנו במצב שהרשות המבצעת ב'פול פאוור', הרשות השופטת בבג"ץ ב'פול פוור' והכנסת מתה מיתת נשיקה. לא קיימת. המצב הזה לא מאפיין אף מדינה דמוקרטית אחרת כרגע בעולם המערבי סובל מהקורונה לא פחות מאיתנו".

"השיטה חייבת להיות תואמת את גודל הסיעות", המשיך ינון. "היה ואין הסכמה - התוצאה היא לא שאין ועדות, אלא שצריך להביא הצעות להכרעה במליאת הכנסת בדבר הרכב הוועדות האלה. משרד הבריאות בא ואומר לנו - חברים, המגבלה של העשרה היא לא מגבלה שאנחנו חושבים שאתם חייבים לקבל על עצמכם, ואולי אפילו, ואני אגיד יותר מזה, אולי אפילו לא נכון שנקבל על עצמנו בכל מצב".

לבסוף אמר היועמ"ש לכנסת: "אם לא נגיע להכרעה, הרשות היחידה שתהיה משותקת לחלוטין היא הכנסת. מבחינה משפטית חוקתית ומוסדית כשאנחנו לא מקימים את המוסדות האלה אנחנו מכריזים על עצמנו כדמוקרטיה נכה".

אדלשטיין קבע: לא יותר מ-10 אנשים בדיון 

אחרי שחתם את הדיונים במליאת הכנסת מבלי לקיים הצבעה על הקמת הוועדות, ובכך למעשה עצר את הפעילות עד השבוע הבא - הוציא הערב יו"ר הכנסת צו שמאמץ את הנחיות משרד הבריאות ואוסר על התכנסות של מעל לעשרה אנשים בחדר אחד. בלשכתו של אדלשטיין טוענים כי הצעד לא ייפגע בפעילות הוועדות ולא ישנה את יחסי הכוחות בתוכן. בהבהרה שפרסמה הלשכה הוסבר כי תתאפשר פעילות של ועדה בת 17 חברים, כל עוד הם יתכנסו בחדרים סמוכים שיקושרו באמצעות מסכי וידאו‎.

הקרב הפוליטי כעת עוסק בזמן. ממועד הקמת הוועדה שקבע היועמ"ש, יום שני הקרוב, יוותרו לגנץ שלושה שבועות לקדם מהלכים כדוגמת חוק שיימנע מנתניהו לכהן כראש ממשלה תחת כתב אישום. הערב אמר השר לביטחון פנים גלעד ארדן כי ייתכן וישראל בדרכה להסגר כללי. אם אכן כך יהיה, ממילא לא יתקיימו הדיונים בכנסת - וזמנו של גנץ יוסיף להתקצר.

בעקבות פניות מבקש היועץ המשפטי לכנסת להבהיר: אין כל מחלוקת בין יושב ראש הכנסת ליועץ המשפטי לכנסת בדבר הצורך הדחוף להתניע את עבודת הכנסת. כמו כן, היועץ המשפטי לא גלגל מכל המדרגות את הטיעון של חשש מהידבקות בקורונה, עניין שהוא אינו מקל בו ראש ובכל מקרה אינו בר סמכא לקבוע לגביו. הוא רק ציין כי משרד הבריאות החריג את הכנסת מהמגבלה על מספר המתכנסים בישיבה, אולם בכל מקרה מוסכם כי אין מדובר בעניין הנתון כלל לחוות דעתו, ובלבד שהמגבלה אינה מונעת את כינוס הכנסת והוועדות, כפי שגם היושב ראש עצמו כתב הערב במכתבו לחברי הכנסת.