ראש הממשלה נתניהו הודיע אמש (חמישי) על שורת צעדים חדשים והנחיות כחלק מהמאבק בהתפשטות הקורונה. במקביל, פנה נתניהו ליריביו הפוליטיים וקרא להקים "ממשלת חירום לאומית" שתנהל את המדינה בזמן המשבר, ואף הזמין את גנץ לפגישה. גנץ ונתניהו שוחחו ביניהם - וגנץ קרא לכנס את צוותי המו"מ. נתניהו הבהיר: הממשלה תוקם ללא הרשימה המשותפת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

השיחה בין ראשי המפלגות נערכה לאחר שנתניהו הזמין את גנץ בהצהרתו להתגייס ל"ממשלת חירום לאומית" - בשל משבר הקורונה. גנץ הודיע לנתניהו בשיחתם כי "בכל מקרה, בכוונתו לסייע בכל פעולה הקשורה בטובת הציבור בנושא זה". 

 

 

ראש הממשלה נתניהו אמר לגנץ בשיחתם כי "לאור התפשטות מגפת הקורונה בעולם ובישראל - זה הזמן להחלטות של מנהיגים", והזמין את גנץ לפגישה מיידית במטרה להקים משלת חירום לאומית. עם זאת, הבהיר נתניהו: "תומכי טרור לא יכולים להיות חלק מהממשלה - לא בשגרה ולא בחירום". זאת, לאחר שמוקדם יותר קרא גנץ להקמה של ממשלה שתכלול את כל חלקי הבית - גם את המפלגות הערביות. 

נתניהו שוחח הערב גם עם נשיא המדינה ראובן ריבלין ועדכן אותו כי הזמין את יו"ר כחול לבן, בני גנץ, להיפגש עוד הערב. לדבריו, זאת במטרה להקים "ממשלת חירום לאומית בהקדם".

בבית הנשיא בירכו על היוזמה בתקווה "שתוביל להקמת ממשלה בהקדם האפשרי". בהודעה רשמית שיצאה מטעמו של ריבלין נמסר כי "עלינו לעשות הכול כדי להתמקד במשימות העומדות לפנינו. עוד הדגיש הנשיא כי בית הנשיא יעמוד גם הוא לרשות הצדדים כמקום מפגש ושיח, וכי הוא נכון לסייע בכל שיידרש על מנת להביא להסכמות מהר ככל הניתן "למען אזרחי ישראל".

פגישת נתניהו גנץ וריבלין בבית הנשיא (צילום: חיים צח לע"מ)
יחזרו לפגישה נוספת? גנץ, נתניהו וריבלין | צילום: חיים צח לע"מ

יו"ר כחול לבן בני גנץ מסר בתגובה: "כחול לבן בראשותי גיבתה עד היום ותמשיך לגבות את המאבק המשותף במגפת הקורונה והשפעותיה. כפי שעשינו עד כה, נמשיך לנהוג בממלכתיות ובאחריות למען הציבור. לאור המצב, נהיה נכונים לדון בהקמת ממשלת חירום לאומית רחבה שתכלול נציגות של כל חלקי הבית. נעשה כל מאמץ בכדי לקדם מהלך זה למען אזרחי ישראל ומדינת ישראל".

גנץ דיבר עם ליברמן, פרץ והורביץ והעביר מסר גם למשותפת לפני שפרסם את ההודעה. גורמים בליכוד הגיבו: "תומכי מחבלים לא יהיו בממשלה. שגנץ לא יעשה תכסיסים".

זמן קצר לאחר מכן, נשיא המדינה ריבלין שוחח עם יו"ר כחול לבן בני גנץ. הוא חזר באוזניו על תמיכתו בהקמת ממשלה להתמודדות עם המשבר הלאומי בהקדם האפשרי. "הנשיא שב והבהיר כי ביתו פתוח לרשות הצדדים לקידום השיח, זאת במקביל להליך הדמוקרטי המקובל של ההתייעצויות עם הסיעות שצפוי להתחיל בתחילת שבוע הבא", נכתב בהודעה מטעם בית הנשיא. 

נתניהו התייחס הערב למשבר הפוליטי, בצל משבר הקורונה: "לפני 52 שנים, ערב מלחמת ששת הימים, קמה בישראל ממשלת חירום לאומית. אני קורא להקים ממשלה דומה עכשיו. ממשלת חירום לאומית, בלי שום היסוס ובלי שום דחיות. זו תהיה ממשלת חירום לתקופה מוגבלת, יחד נילחם להציל את חייהם של רבבות אזרחים".

ראש הממשלה הוסיף: "אני מבקש להביע הערכה לאנשים מהצד השני של המתרס הפוליטי. הם מבינים שאנחנו בשעת חירום. חייבים לשים את הפוליטיקה בצד ולעשות מה שצריך. מה שנדרש זאת אחריות לאומית ואישית והיא גוברת על כל שיקול אחר. נטפל במשבר בכוחות משותפים. אחר כך נוכל לחזור לנקודה שהיינו בה".

שר הביטחון בנט קרא גם הוא היום להקמת ממשלת חירום, וכתב בהודעה שפרסם: "אחדות עכשיו - רבים אחר כך". בהודעה נמסר: "נעביר חוק שיקפיא את כל ההליך הפוליטי למשך 6 חודשים. עוד חצי שנה נוכל כולנו לחזור לבדיוק למקום שבו היינו ולהמשיך להתווכח. אך מפלגה לא תאבד מכוחה או מיכולתה לנהל משא ומתן. אני קורא לחבריי במפלגות הציוניות, מימין ומשמאל: היכנסו תחת האלונקה, הצטרפו עכשיו לממשלת חירום לאומית".

גם מתוך הליכוד הופעל לחץ כדי להיכנס לממשלת אחדות. חבר הכנסת גדעון סער כתב: "הקמתה בהקדם של ממשלת אחדות - ולו לתקופה קצובה - היא צו השעה כדי להתמודד עם משבר הקורונה, שהשלכותיו מוחשיות ומרחיקות לכת. לא פחות מכך הדבר נדרש על מנת להשיב את אמון אזרחי המדינה במערכת הפוליטית".

בכחול לבן היו כאלה שקראו להיכנס לממשלת אחדות יחד עם הליכוד. חבר הכנסת יועז הנדל כתב: "מלכתחילה היה צריך ממשלת אחדות כדי לרפא את החברה הישראלית, ועכשיו זה כבר צו 8".