הדרך לדיון בבקשת החסינות של נתניהו נסללה: היועץ המשפטי לכנסת אייל ינון פרסם היום (ראשון), לאחר ציפיה ארוכה ודריכות במערכת הפוליטית, את חוות דעתו. כפי שנחשף ב"אולפן שישי", ינון קבע כי יו"ר הכנסת יואל (יולי) אדלשטיין לא יכול למנוע את הקמת ועדת הכנסת. אדלשטיין ינאם בשעה 17:00 ויגיב לעמדת היועץ. גנץ בתגובה: "נתניהו ביקש - נתניהו יקבל".
לקריאת חוות הדעת המלאה לחצו כאן
יו"ר כחול לבן, ח"כ בני גנץ, פרסם הודעה לאחר החלטת היועמ"ש - וציין כי הורה "לכנס בהקדם האפשרי" את הוועדה המסדרת כדי להקים את ועדת הכנסת - שתדון בבקשות החסינות של נתניהו ושל השר לשעבר חיים כץ. כיום קיים בכנסת רוב של 65 חברי כנסת שתומכים בהקמת ועדת הכנסת - ועל כן אדלשטיין יידרש לאפשר זאת, ובכך לסלול את הדרך לדיון בבקשות החסינות.
יו"ר הוועדה המסדרת, ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן), מסר בתגובה: "על יו"ר הכנסת להתנהל כעת בצורה הממלכתית המתחייבת ולאפשר את כינוס הוועדה המסדרת באופן מיידי. אפעל להקמת ועדת הכנסת החל ממחר ונקיים את דיוני החסינות בצורה הוגנת ויעילה".
הנחיתי את יו"ר סיעת כחול לבן, ח"כ אבי ניסנקורן, לכנס בהקדם האפשרי את הוועדה המסדרת ולהקים את ועדת הכנסת בכדי לדון בחסינות נתניהו.
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) January 12, 2020
נתניהו ביקש-נתניהו יקבל.
"אכן, קיימת מחלוקת בכנסת באשר להצדקה להקמת ועדות קבועות בעת הזו, ובפרט ביחס להקמת ועדת הכנסת", כתב ינון. "ואולם, בוודאי שלא ניתן להעביר את ההכרעה במחלוקת זו דה פקטו - לידי הממשלה, באמצעות מתן בלעדיות לממשלה בדרישה לכנס את המליאה בעניין זה".
"על יו"ר הכנסת להיענות לדרישה"
ינון ציין כי "הקמת ועדות קבועות בכנסת היא הליך פנים פרלמנטרי מובהק, ואין כל היגיון מבחינת הפרדת הרשויות להעניק את השליטה המוחלטת בעניין זה לממשלה. לפיכך, עמדתי היא כי, ככל שמדובר בסמכות של מליאת הכנסת המעוגנת בחקיקה ראשית, כינוס המליאה בפגרות בהתאם לחקיקה זו יכול להיעשות על פי דרישה של הממשלה או של 25 חברי כנסת".
ינון הסביר כי לאדלשטיין אין יכולת לסרב לכך: "לכן, ככל שהוועדה המסדרת תגבש הצעה בדבר הרכב ועדות קבועות, תוכל הממשלה או 25 חברי כנסת לדרוש מיו"ר הכנסת לכנס את מליאת הכנסת לשם כך, ובהתאם לסעיף 9(ב)לחוק הכנסת יהיה עליו להיענות לדרישה זו",
בליכוד ביקשו מבג"ץ למנוע מהיועמ"ש לכנסת לפרסם את חוות דעתו על הקמת ועדת הכנסת, ולהוציא צו ארעי שיאסור את פרסומה היום. במפלגה פנו לבית המשפט וביקשו לאסור על היועמ"ש איל ינון להוציא את חוות הדעת, שאותה התכוון להציג בשעה 16:00: שופט העליון יצחק עמית דחה את הבקשה ולא הוציאו צו שימנע את פרסום חוות הדעת.
מוקדם יותר הגישה הליכוד עתירה נוספת, שדרשה לבטל את חוות הדעת של ינון וכן למנוע ממנו לפרסם חוות דעת עתידיות - בטענה שהוא מצוי ב"ניגוד עניינים חמור". מכיוון שהעתירה הראשונה לא מנעה מינון את פרסום חוות הדעת היום, כעת ביקשו בליכוד מבג"ץ להוציא צו ארעי שיאסור עליו לעשות זאת.
בליכוד רצו למנוע את הקמתה של הוועדה המוסמכת לדון בבקשת החסינות של נתניהו בהרכב המשכן הנוכחי, וביקשו לדחות את הדיון בחסינות לאחרי הבחירות הקרובות בחודש מרץ. דחיית הקמת הוועדה ומתוך כך דחיית הדיון בבקשת החסינות מעכב את פתיחת משפטו של ראש הממשלה. בליכוד טוענים שהיועמ"ש לכנסת אייל ינון מצוי בניגוד עניינים בשל העובדה שאשתו, עורכת הדין עמית מררי, היא עובדת הפרקליטות המשמשת כמשנה ליועץ המשפטי לממשלה.
במפלגתו של גנץ שואפים להקים את ועדת הכנסת כבר יום לאחר פרסום חוות הדעת. בשתי היממות הקרובות לאחר פרסום חוות הדעת, הם יכנסו את מליאת הכנסת כדי לאשר את הקמתה, ואז הם יערכו לתת לפרקליטי ראש הממשלה נתניהו וחבר הכנסת כץ - ששניהם ביקשו חסינות - עוד כמה ימי היערכות ובשבוע שלאחר מכן להתחיל את הדיונים, ב-19 בינואר.
הם רוצים שהדיונים על שתי בקשות החסינות יתקיימו במקביל - בזה אחר זה, כשהמטרה היא לסיים את ההליך כולו עד חודש לפני יום הבוחר. בליכוד נערכים גם הם עם תגובה חריפה, ואולי גם עם עתירות משפטיות ובעיקר בניסיון ליצור מצג לפיו בליכוד עסוקים בעשייה בזמן שבכחול לבן עסוקים באג'נדת "רק לא ביבי".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות